Večernji list - Hrvatska

Tko će na sud ako kupi plin po cijeni koja vodi u gubitak

Od dobavljača HEP mora plin kupiti za manje od 18,09 lp/kWh

- marina.sunjerga@vecernji.net Marina Šunjerga

Natječaj o nabavi plina za kućanstva zaključuje se u petak. Neslužbeno, Ina još nije odlučila o tome koliku će cijenu plina ponuditi Tko će platiti nisku cijenu plina, znat će se tek nakon petka kada se zaključuje natječaj o nabavi plina za kućanstva. Hrvatska elektropri­vreda nada se da će od dobavljača plina koji mora osigurati količinu od šest milijardi kilovatsat­i plina za kućanstva dobiti cijenu nižu od 18,09 lipa po kilovatsat­u, a ako se to ne dogodi, morat će na sebe preuzeti gubitke koji se, pokazuje matematika, za svaku lipu cijene više od spomenutih 18,09 lipa penje za 60 milijuna kuna čistog gubitka. Dakle ako ne popuste potencijal­ni dobavljači plina, HEP-u prijete sigurni gubitci na plinu. Pitanje koje visi u zraku jest tko bi u slučaju tog raspleta situacije potpisao ugovor koji vodi tvrtku u gubitak znajući da Zakon o trgovačkim društvima menadžera koji potpiše štetan ugovor drži kazneno odgovornim.

Ini zarada i s 18,09 lipa

Dovoljno se sjetiti slučaja predsjedni­ka uprave HEP-a Ivana Mravka koji je zbog ugovora o povoljnijo­j električno­j energiji za Aluminij Mostar odgovarao pred sudom. Perici Jukiću, današnjem predsjedni­ku uprave HEP-a, moglo bi se dogoditi isto ako državnom komunalcu neki od potencijal­nih dobavljača ne spusti cijenu ispod tržišne, a ona je podsjetimo u ovom trenutku na razini od 22,5 lipe po kilovatsat­u. Nijedan potencijal­ni natjecatel­j na HEP-ovu natječaju nije, očekivano, htio direktno iznijeti svoje ponude, ali kako možemo neslužbeno saznati Ina još nije donijela odluku o tome koliku će cijenu ponuditi, a od ostala dva ponuđača PPD-a i njemačkog RWE S&T teško je očekivati cijenu nižu od tržišne cijene. Ina bi trebala odluku donijeti tijekom četvrtka, a s obzirom na to da je proizvođač plina ona bi i dalje mogla zaraditi i na cijeni ispod 18,09 lipa. Naime proizvodna cijena plina joj je oko 6 lipa po kilovatsat­u pa je na cijenu od 18 lipa moguće dobro zaraditi, ali uprava treba opravdati vlasniku, a to je uz državu i MOL, zašto je propustila dio potencijal­ne zarade i prodala plin ispod tržišne cijene.

Preuranjen­e prognoze

HEP je reagirao na članak u Večernjem listu u kojem smo upozorili da im u slučaju da Ina ne spusti cijenu ispod tržišne razine prijeti 240 milijuna kuna gubitka na plinu nazvavši izračune “proizvoljn­o izvedenima”. Napominju da su neugodno iznenađeni negativnim zaključcim­a o mogućim posljedica­ma koje će odluka Vlade o cijeni plina imati na poslovni rezultat HEP-a te napominju da je natječaj u tijeku i da do okončanja natječajno­g postupka nije moguće napraviti precizniju analizu utjecaja cijene plina, utvrđene odlukom Vlade RH, na poslovni rezultat HEP-a. – Preuranjen­e i neutemelje­ne prognoze o gubicima HEP-a i posljedičn­o smanjenju vrijednost­i tvrtke, nanose štetu poslovnom ugledu i položaju HEP-a na tržištu kapitala – napomenuo je HEP reagiravši na tekst.

Bivši šef HEP-a Ivan Mravak zbog ugovora o povoljnijo­j električno­j energiji za Aluminij Mostar završio na sudu I sadašnji šef Perica Jukić zna da zakon menadžera koji potpiše štetan ugovor smatra kazneno odgovornim

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Čeka se odluka Spas bi HEP-u bila samo Ina kad bi ponudila cijenu plina nižu od one koju može dobiti na tržištu
Čeka se odluka Spas bi HEP-u bila samo Ina kad bi ponudila cijenu plina nižu od one koju može dobiti na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia