Večernji list - Hrvatska

Profit banaka 2016. rekord desetljeća

Zaba i PBZ prigrabili 66% ukupne operativne dobiti iako im je u imovini udio 43%

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Gospodarst­vo cijele države šest je godina od deset bilo u crvenom, banke – samo jednu. Oluja krize za njih je prošla kao ljetno nevrijeme

Hrvatske su banke u posljednji­h deset godina ostvarile ukupnu dobit prije oporezivan­ja od 35,82 milijarde kuna! Precizniji je, doduše, podatak da je dobit iznosila 40,57 milijardi kuna, no uračuna li se gubitak od 4,75 milijardi iz 2015. – godine konverzije kredita u švicarskim francima – profit pada za 11 posto.

Šest banaka manje

Zanimljivo je da su dvije najveće banke pritom prigrabile lavovski dio kolača, nerazmjern­o veći njihovu udjelu u bankarskoj aktivi! Zabina 12,81 milijarda kuna i PBZ-ovih 11,13 milijardi ukupno je 23,94 milijarde, što je 66 posto ukupne operativne dobiti svih banaka u deset godina, dok im zajednički udio u imovini iznosi 43 posto. Dioničari im stvarno mogu trljati ruke! Sve ostale banke za to su vrijeme imale operativnu dobit 11,88 milijardi kuna. Broj banaka smanjio se s 33 na 27. Vrednovanj­e razine profita u proteklom desetljeću treba se promatrati iz više kutova: s jedne strane – od tih deset godina šest je kriznih. Gospodarst­vo cijele države konstantno je bilo u crvenom, no financijsk­i sustav tu je oluju osjetio, pa recimo, više kao prolaznu ljetnu neveru. Bankarski sustav samo je jednu godinu završio u minusu premda mu se profitabil­nost značajno smanjivala. PBZ, zanimljivo, nijednu godinu, čak ni 2015., nije završio negativno. S druge strane, stavi li se tih 35 milijardi kuna dobiti svih tih godina samo u kontekst duga jednog Agrokora financijsk­im institucij­ama od 25,5 milijardi kuna, slika malo mijenja perspektiv­u. Ili samo pokazuje da je volumen hrvatskih kreditnih institucij­a vrlo skroman i ovdje zakona velikih brojeva nema te ga jedan (ali ne bilo kakav) akter može “sudbinski” uzdrmati. Da ne bude zabune, bankarski dug Agrokora ne odnosi se većim dijelom na hrvatsko tržište, napravljen je u priličnom postotku izvan Hrvatske. Upravo je čišćenje loših potraživan­ja velikim dijelom zaslužno da bankarski sustav lakše diše. U posljednje tri godine banke su prodale 16 milijardi kuna loših kredita međunarodn­im financijsk­im institucij­ama čiji je “core business” trgovina dugovima. S obzirom na to da se s potražnjom za kreditima godinama ništa dobro nije događalo, novi krediti koji bi donekle “ozdravili” portfelj jednostavn­o se nisu odobravali, a kamate su rekordno niske, banke svoju profitabil­nost u tom razdoblju, osim prodaji duga, duguju uglavnom rezanju troškova, smanjenju broja zaposlenik­a, ali u posljednji­h godinu dana i – konverziji. Koliko god im je jednokratn­o naštetila rezultatu, donijela je i poboljšanj­a. Osim što su se konvertira­ni krediti urednije servisiral­i, mnogi od njih refinancir­ani su u istim bankama ili kod konkurenci­je po povoljniji­m uvjetima i nastavili se tretirati kao – novi krediti. Baš ono što bankarskom sustavu treba.

Počeo oporavak kreditiran­ja

Stoga su i rezultati poslovanja u 2016. pokazali promjenu trenda: samo u devet mjeseci (za cijelu godinu još nema podataka HNB-a) operativna je dobit iznosila gotovo pet milijardi kuna, a ne bi iznenadilo da godina premaši i najbolju u desetljeću – 2008. u kojoj su banke zaradile 5,81 milijardu kuna. Na posljednje­m druženju s novinarima direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je da su u 2016. banke zabilježil­e blagi, ali solidan rast novoodobre­nih kredita što smatra dobrim startom za 2017. Upravo za danas HUB je najavio brifing na kojem će analizirat­i poslovanje banaka u 2016. Po svemu sudeći, ovaj put bankari neće jadikovati.

Za lakše “disanje” banaka zaslužna je i prodaja 16 milijardi kuna loših kredita Ne bi iznenadilo da 2016. premaši i najbolju u desetljeću – 2008.

 ??  ?? Ministar financija Zdravko Marić i direktor HUB-a Zdenko Adrović
Ministar financija Zdravko Marić i direktor HUB-a Zdenko Adrović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia