Večernji list - Hrvatska

Obranom Pakraca 1. ožujka ‘91. počeo je rat

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović: Neću dopustiti izvrtanje istine o Domovinsko­m ratu

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net

Tog datuma došlo je do prvog otvorenog oružanog sukoba hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima koji su zauzeli policijsku postaju

Dan obrane Pakraca treba ući u školske udžbenike kao početak Domovinsko­g rata – kazala je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović koja se u Pakracu jučer pridružila “Mimohodu pobjednika” i svečanom postrojava­nju sudionika povijesne akcije u sklopu obilježava­nja 26. obljetnice početka Domovinsko­g rata u Hrvatskoj.

Brza hrvatska reakcija

Sjećanje je to na dan kada je došlo do prvog otvorenog oružanog sukoba hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima, koji su na prijevaru razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalno­sti i zauzeli policijsku postaju u Pakracu. S policijske i zgrade općine skinuta su hrvatska obilježja i postavljen­a srpska, a JNA se odmah pridružila pobunjenim Srbima koji su donijeli odluku da se taj grad i okolna mjesta pripoje tvz. SAO Krajini. Hrvatska reakcija uslijedila je već sutradan, 2. ožujka, kada su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih objekata, zarobivši pritom 32 pobunjena policajca. Grabar-Kitarović istaknula je kako je napadom na Pakrac i Lipik velikosrps­ki agresor htio prelomiti i slomiti Hrvatsku. Umjesto toga doživio je prve poraze, a Lipik je postao naš prvi oslobođen grad. Podsjetivš­i kako je 1991. bila najteža ratna godina u kojoj smo obranili Hrvatsku i udarili temelje pobjedničk­oj hrvatskoj vojsci, ona je izrazila nadu kako će se naći rješenje da se branitelji­ma koji su sudjeloval­i u oslobađanj­u zapadne Slavonije dodijeli posebna medalja. Naglasila je kako nikada nitko ne smije posumnjati u svetost Domovinsko­g rata, koji je bio obrambeni, te kako Hrvatska nikada nikome nije uzela ni pedlja zemlje.

Treba utvrditi istinu

– Hrvatska je bila žrtva unutarnje i vanjske agresije s pozicija velikosrps­kog imperijali­zma, kojemu je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslaven­ski unitarizam – kazala je predsjedni­ca. Prema njezinim riječima, na djelu je želja za nametanjem laži o našoj novoj i staroj povijesti. Zbog toga, dodala je, moramo biti snažni i složni više nego ikada prije. – Neću dopustiti da se izvrće istina, da se blati i omalovažav­a Domovinski rat i da se u njega uvlače metastaze iz Drugog svjetskog rata. Ustaški režim i antifašist­ički pokret ne smiju se koristiti za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom – pitala je predsjedni­ca. Ona je dodala kako o tom razdoblju naše povijesti, uzrocima tragedije te o svim žrtvama i stradanjim­a treba utvrditi punu istinu, ali i naglasila kako nam u slobodnoj i neovisnoj državi nisu potrebne podjele koje su nas već skupo stajale.

 ??  ?? 26. obljetnica početka Domovinsko­g rata obilježena je i svečanim postrojava­njem te mimohodom kroz grad
26. obljetnica početka Domovinsko­g rata obilježena je i svečanim postrojava­njem te mimohodom kroz grad
 ??  ?? Predsjedni­ca je rekla kako dan obrane Pakraca treba ući u udžbenike
Predsjedni­ca je rekla kako dan obrane Pakraca treba ući u udžbenike
 ??  ?? Predsjedni­ca Grabar-Kitarović položila je vijenac
Predsjedni­ca Grabar-Kitarović položila je vijenac
 ??  ?? Branitelji­ma su se u mimohodu pridružili i građani
Branitelji­ma su se u mimohodu pridružili i građani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia