Večernji list - Hrvatska

Govoreći u Kongresu Trump se od populista pretvorio u državnika

Glavna je tema bila kako obnoviti američki duh i vratiti zemlji stari sjaj i moć

- Marina.seric@vecernji.net

Govor je trajao sat vremena, a predsjedni­k nije vikao ni sijao podjele. Štoviše, pozvao je sve političare i Amerikance da se ujedine oko istog cilja Marina Šerić Većina onih koji su gledali i slušali prvi govor pred Kongresom novog američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa vjerojatno su se zapitali što se to s njim dogodilo u posljednji­h tjedan dana. Mnogi su zaključili da je pritisnuo gumb za resetiranj­e, nakon čega se pred javnošću pojavio neki potpuno drukčiji Trump od onoga iz predizborn­e kampanje, ali i od onoga iz 39 kaotičnih i hektičnih dana koje je proveo u Bijeloj kući. Prvi put otkako se počeo baviti politikom održao je pravi državnički govor s glavom i repom i sasvim konkretnim političkim programom. Mnogi američki mediji pišu da je republikan­cima iz obaju domova Kongresa laknulo kada su vidjeli da se na njih neće sručiti još jedna katastrofa. Kako je govor odmicao bivali su sve razdragani­ji i pljeskom su pozdravlja­li svaku novu predsjedni­kovu najavu. Ukratko, u velikoj mjeri ostvarila im se želja da predsjedni­k konačno nastupi kao smireni i promišljen­i lider.

Amerikanci uvijek prvi

– Od svih građana tražim da prigrle ovu obnovu američkog duha. Sve članove Kongresa pozivam da mi se pridruže u snovima o velikim i hrabrim stvarima za našu zemlju – kazao je Trump na početku svoga jednosatno­g govora. Bio je to jezik i stil kojim je mogao govoriti bilo koji drugi predsjedni­k iz bilo koje od dviju velikih stranaka. Jedna od stvari koje je neprestano naglašavao jest to da će Amerikanci u njegovoj politici uvijek biti na prvome mjestu i da se njihov porezni novac više neće trošiti na druge narode u svijetu. Rekao je da se radi o tisućama milijardi dolara koje će preusmjeri­ti na programe koji se tiču dobrobiti američkog naroda i cijele zemlje. Između ostalog, kazao je da će te tisuće milijardi dolara preusmjeri­ti u gradnju infrastruk­ture u SAD-u, čega u tom obujmu nije bilo još od vremena predsjedni­ka Dwighta Eisenhower­a. Od Kongresa je zatražio da odobre 1000 milijardi dolara za infrastruk­turne projekte. Naglasio je kako samo nekoliko godina uoči velike proslave 250 godina američke neovisnost­i otvara novo poglavlje u američkoj povijesti u kojem će zemlja ponovno vratiti svoju moć.

Osuda zločina iz mržnje

Pomirljivi tonovi o politici prema ilegalnim imigrantim­a začudili su mnoge, a još više činjenica da je Trump pozvao i demokrate da zajednički u Kongresu rade na temeljitoj i velikoj reformi imigracijs­ke politike koja će tom važnom problemu pristupiti iz sasvim novoga kuta. Štoviše, on je i republikan­cima i demokratim­a uputio apel da se ujedine u borbi za dobro svoje zemlje. Naglašavao je i to da se svi Amerikanci trebaju ujediniti oko zajedničko­g cilja, što je u golemoj suprotnost­i sa sijanjem podjela tijekom predizborn­e kampanje i nakon inauguraci­je. Osvrnuo se i na dva slučaja uništavanj­a židovskih groblja i kazao kako takvi zločini iz mržnje moraju prestati i kako se Amerika mora ujediniti u osudi mržnje i zla u njihovim najgorim oblicima. Govorio je i o poreznoj reformi i olakšicama za srednju klasu, no u toj temi ostao je poprilično nedorečen, a nešto slično se dogodilo i kada je govorio o reformi zdravstven­og osiguranja koje bi trebalo biti utemeljeno na radikalnom snižavanju cijena lijekova i premija zdravstven­og osiguranja. Uz obećanje da će ubuduće do zdravstven­og moći i oni koji već boluju od neke bolesti, a za koje je osiguranje do sada spadalo u sferu nemogućeg.

Od Kongresa je zatražio da odobri plan gradnje infrastruk­ture vrijedan 1000 mlrd. $

 ?? REUTERS ?? Državnički govor Donald Trump mnoge je jako iznenadio pa su čak i njegovi žestoki kritičari priznali da se za govornicom u Kongresu pojavio neki drukčiji predsjedni­k kakvog do sada nisu vidjeli
REUTERS Državnički govor Donald Trump mnoge je jako iznenadio pa su čak i njegovi žestoki kritičari priznali da se za govornicom u Kongresu pojavio neki drukčiji predsjedni­k kakvog do sada nisu vidjeli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia