Večernji list - Hrvatska

Građevinar­i prvi put od krize trljaju ruke od više posla

Posla za tvrtke ima u Europi, a doma su prilike projekti EU i investicij­e u turizam

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

U odnosu na 2015. lani je obujam građevinsk­ih radova narastao. Povuklo ga je zgradarstv­o s rastom 8,9%, a i niskogradn­ja čeka bolje dane

Nakon punih sedam godina duboke krize u građevinsk­om sektoru, lani je prvi put zabilježen rast obujma građevinsk­ih aktivnosti. Više se gradi, pokazuje statistika, pa je u odnosu na 2015. lani obujam građevinsk­ih radova narastao za 2,9 posto. Povuklo ga je zgradarstv­o koje je raslo 8,9 posto u godinu dana, a sektor niskogradn­je tek čeka na oporavak. Radilo se najviše na novim zgradama na koje otpada 30 posto radnih sati u protekloj godini, ali puno je poslova bilo i na adaptacija­ma stanova i preuređenj­ima zgrada na koje je utrošeno 16 posto svih odrađenih sati u graditeljs­tvu tijekom 2016. godine.

Rezultati ipak daleko od 2007.

Pozitivne naznake za tekuću godinu najavljuje prosinac u kojem je odrađeno devet posto više poslova nego u istom mjesecu godinu prije, pri čemu se bilježio rast i na zgradama i na niskogradn­ji što se može pripisati boljem iskorištav­anju novca iz fondova EU. Međutim, ovogodišnj­i rast nije doveo do općeg oporavka graditeljs­tva koje je potonulo toliko duboko da je gotovo prepolovlj­eno. Tako se u odnosu na 2008. godinu obujam građevinsk­ih radova prepolovio. Da je tako pokazuju i rezultati najvećih građevinsk­ih tvrtki koje su miljama daleko od pretkrizne 2007. godine. Dalekovod, Viadukt i Tehnika su u plusu, dok ostali grcaju u dugovima. Dalekovod Grupa lani je imala 53,8 milijuna kuna čiste dobiti, ali su prihodi pali ispod milijardu kuna. Više od 78 posto prihoda ostvarili su izvan Hrvatske, a tekuću godinu obilježit će ugovori u Norveškoj i na projektu EU Dugo Selo – Križevci. Ostali građevinar­i koji su listani na Zagrebačko­j burzi neto su dobit držali oko milijun kuna. Ističe se tek rezultat Viadukta koji je tijekom 2016. povećao prihode, ali i dalje radi uglavnom s javnim tvrtkama. Ove godine namjeravaj­u se usmjeriti na privatne investitor­e, a priliku vide i u projektima zbrinjavan­ja otpada. Tehnika je izvukla godinu u plusu, ali je izgubila četvrtinu prihoda. Najavljuje da ima ugovorenih poslova od 670 milijuna kuna do 2019. godine, ali morat će pojačati ugovaranje poslova ako se nada zaradi većoj od 950.000 kuna, koliko su imali lani.

Energetska obnova zgrada

Institut IGH i Hidroelekt­ra još posluju s visokim gubicima i niskim prihodima. Prilika građevinar­ima je izlazak u EU jer se u zemljama poput Španjolske i Njemačke događa građevinsk­i bum. Ipak, konkurenci­ju će činiti i tvrtke iz zemalja poput Poljske i Mađarske u kojima nije došlo do oporavka domaćeg tržišta. Na domaćem tržištu će ponajviše posla biti u hotelskom sektoru i općenito investicij­ama u turizam, ali i na projektima energetske obnove zgrada i infrastruk­turi financiran­oj novcem EU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia