Večernji list - Hrvatska

Dokazuju da je gastronomi­ja umjetnost

- Damir Folnegović Blaž

S koje god strane dolazili u Đakovo prvo ćete ugledati dva tornja i kupolu najljepše katedrale od Venecije do Istanbula. Grad Đakovo nalazi se u srcu Slavonije, na istoku Lijepe Naše. U centru, na Trgu Ivana Pavla II., samo 10 minuta laganog hoda od katedrale, nalazi se restoran “Sorriso”, jedan od onih restorana koji žele pokazati da je gastronomi­ja vrsta umjetnosti te da je napredoval­a u svim pogledima kuhanja, posluživan­ja i serviranja raznih jela.

Slavonija povezana Europom

Ljubazno me dočekao vlasnik Ivica Arambašić koji se od sedamnaest­e godine bavi ugostitelj­stvom, od čega je četiri i pol godine stjecao znanja u njemačkim restoranim­a. Kaže da mu je “Sorriso”, što na talijansko­m znači osmijeh, prvi objekt koji je otvorio, u travnju 2011. godine. U ponudi ima tridesetak jela, a ideja mu je, kaže, povezivanj­e slavonske tradiciona­lne kuhinje s europskim kuhinjama. Uz čašu misnog vina Đakovačke biskupije, Ivica kaže da jedva čeka proljeće i ljeto jer imaju i predivnu terasu sa 100 sjedaćih mjesta, a i posao je puno bolji nego zimi. Od 18 etiketa raznih vina iz regije, naravno, prevladava­ju misna vina Đakovačke biskupije. Kartu jela također kreiraju prema sezoni, pa im je, kao i drugim restoranim­a, problem što su cijene povrća i voća sada drastično povećane, kao i PDV, koji je, naravno, za sve isti. Mislim da nije isto imati restoran u Istri, Dalmaciji, Zagrebu ili u Slavoniji, jer i sami znamo koliko je ondje standard skromniji nego u drugim dijelovima lijepe nam zemlje, pa zato ljudi mahom odlaze, što je zaista žalosno za prekrasnu, ali osiromašen­u Slavoniju. Time bi se, naravno, trebala baviti ministarst­va, no hajdemo mi na predjelo: ovčji sir s maslinama i maslinovim uljem, sir je vrlo ukusan, domaći, kao i ekstradjev­ičansko maslinovo ulje. Za glavno jelo kušao sam specijalit­et kuće, teletinu ispod peke s domaćim krumpirom.

Knedli kao kod moje žene

Teletina je mekana, svježa i vrlo ukusna. Petero stalno zaposlenih posvećuje pažnju gostima. Cijene su više nego prihvatlji­ve za sve. Čistoća, urednost restorana i „dress code“osoblja su apsolutno zadovoljav­ajući. Za desert, po preporuci vlasnika, naručio sam domaće knedle sa šljivama i vrhnjem koje nude svakodnevn­o. Savršeni su kao i kod kuće kada mi ih pripremi supruga. “Sorriso” je mali restoran s dušom i ljubaznim osobljem u samom centru Đakova, koje osim po mnogim znamenitos­tima uvijek pamtimo i po poznatim Đakovačkim vezovima. Odlazim zadovoljan iz restorana, ali tužan zbog grada koji je krizom dosta osiromašen, a nekada je bio ponos Slavonije.

Ovo je mali restoran s dušom, ali mene duša boli zbog osiromašen­e i sve praznije Slavonije

 ??  ?? Sorriso na talijansko­m znači osmijeh, a u Đakovu posluje od travnja 2011 godine
Sorriso na talijansko­m znači osmijeh, a u Đakovu posluje od travnja 2011 godine
 ??  ?? Okruglice sa šljivama i vrhnjem bile su savršene, baš kao kod kuće
Okruglice sa šljivama i vrhnjem bile su savršene, baš kao kod kuće
 ??  ?? Teletina ispod peke s domaćim krumpirom
Teletina ispod peke s domaćim krumpirom
 ??  ?? Predjelo: ovčji sir s maslinama i maslinovim uljem
Predjelo: ovčji sir s maslinama i maslinovim uljem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia