Večernji list - Hrvatska

Tata: Sa 18 Luka je u nekim stvarima čak i ispred Dražena sa 18

U Realu je kao u zatvoru otvorenog tipa i to je za klince pune adrenalina i hormona jako dobro

- Dražen Brajdic ZAGREB

Luka Dončić (18) novi je fenomen europske košarke jer nitko tako mlad nije imao tako veliku ulogu u tako velikom klubu kao što je Real Tek prije neki dan Luka Dončić postao je punoljetan. Slovenski je to košarkaški wunderkind, momak koji s tako malo godina igra veliku ulogu u velikom Realu. Klinac je to kojeg mnogi vole uspoređiva­ti s hrvatskim velikanom Draženom Petrovićem pa smo stoga mišljenje potražili i od Draženova brata Aleksandra Petrovića, aktualnog hrvatskog izbornika. – Luka Dončić ekstreman je talent kakav se na prostorima bivše SFRJ nije pojavio još od Kukoča i Dražena. Nitko s toliko malo godina nije imao takav utjecaj na rezultat i igru svoje momčadi, a u pitanju je veliki Real Madrid. I dok je Dražen sa 17-18 godina tek počeo raditi na svom tijelu, Luka je tjelesno već oblikovan igrač, a razliku vidim i u tome što je Dražen bio stroj za koševe, dok se s Lukom radilo na svim segmentima igre. Igra sjajno s loptom i bez nje, u obrani također, ide na skok u napadu, sjajno vuče kontru... Sve to kazali smo i Saši Dončiću (42), možda i najponosni­jem ocu u europskoj košarci. – Počašćen sam to čuti od Draženova brata. Luka je s 18 godina u nekim stvarima možda i ispred Dražena u tim godinama, ponajprije po snazi kluba za koji igra, no posve su drugačija vremena pa ih je nezahvalno uspoređiva­ti. Ipak se danas igra drugačija košarka. Inače, meni kao ocu taj 18. rođendan došao je nekako prebrzo jer mi se čini kao da je jučer bilo kada sam prerezao njegovu pupčanu vrpcu. Bio je to najčarobni­ji trenutak u mom životu. A supernadar­eni sin mu je već priredio puno čarobnih igračkih trenutaka, a po svemu sudeći toga će biti napretek. – Više od svega mene raduje to da se razvio u normalnog mladog čovjeka, da s njim nisam imao problema oko kasnonoćni­h izlazaka, alkohola i slično. Sport ga je lijepo usmjerio, a to što je već sada odličan igrač samo je dodatna vrijednost. A da bi takav postao, ističe otac, pomoglo je i to što je napustio svoje okruženje i preselio se u Realov internat za nadarene klince. – Luka je u Real otišao s 13 i pol godina i ja vam opisati ne mogu koliko je to bila teška roditeljsk­a odluka. Bilo je čak trenutaka kada sam htio otići u Madrid i vratiti ga kući, no to nisam učinio jer on je bio zadovoljan.

24 sata pod kontrolom

Stroga pravila ponašanja u kraljevsko­m klubu bila su i snažan odgojni faktor. – Meni je najbitnije bilo da mi dijete ne skrene s puta, da ne ide po diskotekam­a, da je 24 sata pod kontrolom i da ga uče ljudskim vrijednost­ima. U Realu vam je za klince kao u zatvoru otvorenog tipa, gdje možeš raditi sve, ali pod kontrolom što je za klince pune adrenalina i hormona najbolja stvar. A da je ostao u Sloveniji, čini mi se da bi to bilo postići puno teže je kako bi mu čovjek zabranio da ne ode na piće s prijatelji­ma. A tamo su svi pod istom stegom i tamo im je košarka sve, a još ih uče i lijepom ponašanju. Uz sve to, i da nije uspio u košarci, mislim da se isplatilo. Zna tata Saša zašto to govori iz vlastitog primjera. – Kažu da sam i ja bio perspektiv­an igrač, no nisam imao nikoga da me uhvati za uši ili opali šamar. Kao klinac bio sam lud i, kada bih dobio priliku da izađem, ja sam je koristio. Osim toga, ja sam 1974. godište i mi smo bili izgubljeni naraštaj i zbog rata koji je svima nama usporio karijere. Sjećam se da smo na juniorski EP trebali otići kao glavni favoriti za osvajanje medalje, ali su Hrvati sedam dana prije odlaska na prvenstvo istupili iz reprezenta­cije. Tako smo ostali bez trenera Medvedeca i pomoćnika Šestana, ali i bez Rimca, Kalamize, Skelina, Bošnjaka, Kuzmanića i Katalenića nakon čega za neke više nisam ništa čuo u igračkom smislu.

Luka je u svom svijetu

I njegov Luka druži se s hrvatskim košarkašim­a, točnije s tri godine mlađim Zagrepčani­nom Borisom Tišmom i dvije godine mlađim Marijem Nakićem. A kada su tata i mama Tišma donosili svoju odluku, u tati Dončiću imali su sjajnog savjetnika: – Meni je drago da sam nekome pomogao svojim savjetom i da je moj sin takva osoba koja je spremna svakom novopridoš­lom klincu pomoći. Bilo da s njim odigra na jedan koš, da se poigraju na playstatio­nu ili da mu pokloni tenisice i slično. Luka iz svog iskustva zna kako je teško odvojiti se od roditelja tako mlad. Ovog trenutka uz Luku je u Madridu majka koja se gotovo ne odvaja od njega, dok je otac Saša u Sloveniji i tamo će, izgleda, od Ilirije u samo tri godine od četverolig­aša napraviti prvoligaša. Nažalost, njihov je odnos proteklih godina bio tema nekih slovenskih tabloida. – Lukina majka i ja više nismo zajedno i trudimo se da od toga ne pravimo probleme. Kada se ljudi razvedu, ne bude to sve tako lijepo, no trudili smo se da to na njega što manje utječe. Možda je i zbog toga bilo dobro što je on bio u Madridu, u svom svijetu jer tamo je to na njega možda manje utjecalo - kazao je tata Dončić.

Luka Dončić ekstreman je talent kakav se na prostoru bivše SFRJ nije pojavio još od vremena Kukoča i Dražena ALEKSANDAR PETROVIĆ brat Dražena Petrovića

Uz ponude Srbije i Španjolske, Dončić je ipak odlučio igrati za domovinu Sloveniju

Kada je Zagrepčani­n Boris Tišma došao u Real s 13,5 godina, Luka mu je puno pomogao

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia