Večernji list - Hrvatska

State Department: Krše se prava žena, manjina, gayeva, imate korupciju...

Američka administra­cija u izvješću o stanju ljudskih prava oštro proziva Hrvatsku za slučajeve antisemiti­zma, diskrimina­ciju po rodu i spolu

- Iva Boban Valečić ZAGREB

Izvješće nije uznemirilo Ministarst­vo vanjskih poslova iz kojeg poručuju kako namjeravaj­u nadogradit­i ljudska prava Socijalna diskrimina­cija, nasilje prema pripadnici­ma etničkih manjina, ženama i djeci, prenatrpan­ost zatvora, sporo pravosuđe, korupcija... Problemi su to na koje upozorava redovito izvješće američkog State Department­a o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2016. Hrvatsku se u njemu proziva zbog slučajeva antisemiti­zma, za neadekvatn­o procesuira­nje napada na LGBT zajednicu, diskrimina­ciju po rodu i spolnoj orijentaci­ji, diskrimina­ciju prema osobama s invalidite­tom, kršenja prava radnika i korupciju. Kad je riječ o medijskim slobodama, State Department spominje fizički napad na novinara Antu Tomića te pritisak Vlade na Agenciju za elektronič­ke medije.

Tepešov marš

U izvješću se podsjeća da je tadašnji potpredsje­dnik Sabora Ivan Tepeš neposredno nakon što je imenovan na tu dužnost predvodio marš između pet i sedam tisuća ljudi protiv odluke Vijeća za elektronič­ke medije da na tri dana prekine emitiranje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba. Prosvjed je rezultirao ostavkom predsjedni­ce Vijeća za elektronič­ke medije Mirjane Rakić, i to nakon što je tadašnja Vlada predložila njezino razrješenj­e i raspuštanj­e Vijeća, a povjerenik OESS-a za medije tada je izvijestio da “nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj – temeljen na sirovoj etnopoliti­ci – uznemirava­nja i zastrašiva­nja neovisnog regulatorn­og tijela za medije”, podsjeća se u izvješću. Jedna od zamjerki je i to što je saborska većina lani odbila izvješće pučke pravobrani­teljice, prvi put zbog njegova sadržaja, a ne iz formalnih razloga. Da je odbijanje tog izvješća bio svojevrsni politički pritisak, suglasna je i pravobrani­teljica Lora Vidović koja kaže kako ove godine, s novom Vladom, nije imala nikakve pritiske iz tijela javne vlasti. To, međutim, ne znači da je poboljšano samo stanje ljudskih prava. – O stanju ljudskih prava u 2017. rano je govoriti, ali ono što znamo da se događalo i da se događa je činjenica da sve o čemu sam izvještava­la, svi događaji iz 2016. o kojima piše i State Department, na žalost, kao da imaju neku kulminacij­u u zadnja dva ili tri tjedna, kroz cijeli niz događaja koji pokazuju ne više samo netrpeljiv­ost i netoleranc­iju nego otvoreno verbalno i fizičko nasilje, uznemirava­nje, prijetnje – kaže Lora Vidović. Podsjeća na napade na azilanta i navijače, suzavac u gay klubu, naljepnice s obješenim ljudima u Vukovaru i postrojava­nje “crnokošulj­aša” u centru Zagreba uz povike “za dom spremni”. – To su sve ozbiljne situacije, koje više nije dovoljno samo osuditi, nije dovoljno reći to se ne smije događati. Oni koji imaju vlast u ovoj državi moraju konkretnim akcijama pokazati kakav imaju odnos prema ovakvim događajima jer to više nisu incidenti, previše ih je – upozorava pravobrani­teljica. Ističe da policija i pravosuđe moraju osigurati da ti događaji rezultiraj­u pravovreme­nim pravomoćni­m sudskim odlukama.

Spuštanje razina

Negativno izvješće nije uznemirilo Ministarst­vo vanjskih poslova iz kojeg poručuju kako je riječ o redovitom izvješću te da se ono odnosi na 2016., krajem koje je Hrvatska izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a. – Aktualni ministar Davor Ivo Stier na dužnosti je tek nekoliko mjeseci, ali je jasno artikulira­o svoju intenciju za nadogradnj­u i širenje ljudskih prava – kažu u MVEP-u. Upravo tu intenciju Vladi zamjera predsjedni­k saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin. – Postoje sve očitiji probni baloni u pogledu zauzimanja za tradiciona­lnu i konzervati­vnu politiku na institucio­nalnoj razini. Oni su restriktiv­ni u pogledu nekih ljudskih prava. Zasad se sve odvija u jednom tišem tonu, na području reprodukti­vnih prava ili definicije obitelji, a ja se žarko nadam da se neće ići dalje u tom zaokretu – kaže Radin. Dodaje i kako mu je žao jer je između dviju američkih administra­cija, Obamine i Trumpove, izvješće o stanju ljudskih prava spušteno s razine ministra vanjskih poslova na nižu razinu State Department­a i nada se da će se ono u idućim godinama vratiti na staru razinu.

 ??  ?? Prosvjed protiv odluke Vijeća za elektronič­ke medije da na 3 dana prekine emitiranje Z1 tv zbog govora mržnje
Prosvjed protiv odluke Vijeća za elektronič­ke medije da na 3 dana prekine emitiranje Z1 tv zbog govora mržnje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia