Večernji list - Hrvatska

Neki žele da mi žene isključimo mozgove. E, pa to neće ići

- (B. Matijević)

Što danas u društvu znači 8. mart?

Potrošačko društvo u kojem živimo ne voli 8. mart, već su mu draža obilježava­nja datuma poput Valentinov­a jer se njima ne propituju vrijednost­i koje živimo, a ljude se potiče na dodatno trošenje novca. Samo manji broj osviješten­ih žena i još manji broj muškaraca nikada nije propustio Dan žena obilježiti kako to dolikuje – podsjećanj­em na neravnopra­vnost, isticanjem diskrimina­cije žena u sferi rada i zahtijevan­jem da se stanje koje svakim danom biva sve gore počne konačno mijenjati.

Imaju li žene jednakopra­van status u Hrvatskoj i s kojim se problemima suočavaju?

Nemaju. Iako više žena no muškaraca stječe magisterij­e i doktorate, žene manje zarađuju za rad iste vrijednost­i, više ih je među žrtvama prekarnog rada, podcijenje­ne su kao misleća bića u javnoj sferi, malo ih je osviješten­ih na pozicijama odlučivanj­a, opterećene su kućanskim poslovima, žrtve su nasilja. A posljednji­h godina pod vodstvom bogatih i dobro umreženih ultrakonze­rvativaca, što povratnika iz dijaspore, što domaćih snaga, sve se agresivnij­e niječe i ugrožava reprodukti­vna prava žena, dok se rodnu ravnopravn­ost, preimenova­nu u nepostojeć­u „rodnu ideologiju“, proglašava najvećim zlom.

Jesu li ženske udruge zadovoljne odlukom Ustavnog suda o pobačaju?

Onako kako veliki broj udruga tumači ovu odluku, može se reći da smo većim dijelom zadovoljne, ali vidimo da već navedena moćna grupacija ne odustaje i nastavlja nas tlačiti. Držali su presice pred Ustavnim sudom prije donošenja odluke, a za nas kažu da smo agresivne, vodili kampanju u kojoj nerođeni fetus žene u osmom mjesecu trudnoće plače jer će ga majka ubiti, postavili moliteljsk­e skupine pred sve bolnice s ginekološk­im odjelima… U ovoj državi malo se tko brine o živima, onima koji još nisu otišli u tuđinu, a jedva preživljav­aju, ali nas neki dobro situirani i dobro uhranjeni pokušavaju natjerati da isključimo mozgove i pokorno umuknemo. E, neće ići. Pokazat ćemo to i na Međunarodn­i dan žena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia