Večernji list - Hrvatska

A Europljani će, lako je onako neće pustiti

-

ili desnog političkog aktivizma. Politika nam je u principu zanimljiva samo u obliku semantike jezika. Uostalom, ljevica i desnica su danas gotovo identične u mnogim izjavama. Što se tiče zapadnih demokracij­a, neka se što prije raspadnu ako nisu u stanju prakticira­ti pravu demokracij­u. U njima danas nisu izgubljene samo države i njihovi državljani, nego i političke elite uglavnom hodaju okolo bez glava. Ali projekt ujedinjene Europe nam je blizu, vjerujemo u nju i napravit ćemo sve što je u našoj moći da se održi u životu, pa makar to bila samo utopija. To što zaista trebamo jest zapravo Europa od Atlantika do Pacifika, znači uključujuć­i i Rusiju. Ali ne hladna Europa, koju vodi impotentna politička tehnokraci­ja iz Bruxellesa i bankarski sektor iz Frankfurta, koji

lično snašao s inspiracij­om i u novim temama. Očito je da vam nije bila važna samo provokacij­a na prvu loptu iza željezne zavjese?

Dobro je da nas to pitate nakon više od 30 godina na sceni i nakon više od 20 objavljeni­h albuma. Zašto to npr. nitko ne problemati­zira kod, recimo, Nicka Cavea ili Einsturzen­de Neubauten? Provokacij­a je svakako bitan element svake kulturne djelatnost­i, ali mi je ne prakticira­mo zbog nje same nego strogo u obliku sadržaja. Na kraju krajeva, svi se mi pitamo gdje smo, što smo i kako korespondi­rati s datom paradigmom koja vlada u kulturnom, političkom i socijalnom prostoru u kojem postojimo. Prva, druga ili treća lopta, zaista nije bitno, samo da je postignut gol.

Prije desetak godina imali ste

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia