Večernji list - Hrvatska

Čilić poštuje autoritete, protiv velike petorke ima skor 8-47

Horvat: Marin “raste” malo sporije, s tim velikanima trebao bi igrati slobodnije

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net ZAGREB

U ključnim sam trenucima bio maksimalno usredotoče­n i dobrim udarcima spašavao break-prilike, kaže Nadal koji u Acapulcu ne zna za poraz

Marin Čilić ostao je bez finala na ATP 500 turniru u Acapulcu nakon što je u polufinalu protiv Rafaela Nadala uzeo samo tri gema, izgubio je sa 1:6, 2:6. Je- dan je to od najtežih Marinovih poraza uopće, a prema prikazanoj igri, posebno u prvih pet gemova meča koje je redom izgubio (0:5), možda i najteži.

Može i na zemlji i na betonu

Rafa je, istina, u novu sezonu ušao silovito, došao je do finala Australian Opena, a u Acapulcu tradiciona­lno dobro prolazi. Zapravo, ne zna za poraz. Osvajao je naslove 2005. i 2013. (tada na zemlji), pa prije trećeg finala ima učinak na tom turniru od perfek- tnih 14-0. Protiv Čilića je odigrao fantastiča­n meč, imao je pravi odgovor na svih sedam prilika za obrat našeg tenisača (0 od 7), dok je sam realizirao četiri od deset. – Morate igrati jako dobro ako želite pobijediti igrača kao što je Čilić. U ključnim trenucima bio sam maksimalno usredotoče­n i dobrim udarcima spašavao prilike za break – kazao je Nadal.

Tsonga Marinova mušterija

– Rafa je bio dominantan, nema se što drugo reći – poručio je Čilić. No, novim porazom od Nadala (sad s njim ima omjer pobjeda 1-4), Marin je još više pogoršao svoju statistiku s članovima velike petorke. Protiv Đokovića ima 1-14, protiv Murraya 3-12, protiv Federera 1-6 te protiv Wawrinke 2-11, sveukupno 47 poraza i samo osam pobjeda. I ukupan njegov učinak protiv igrača iz Top 10 je slab (26-63 ili 29,2 posto), ali protiv navedene petorke je mizeran – 14,5 posto. Marin očito poštuje autoritete, ali poštuje i starije. Spomenuta petorica igrača redom su starija od 28-godišnjeg Čilića: Đoković i Murray po godinu, Nadal dvije, Wawrinka tri, a Federer sedam. – S obzirom na njegovu kvalitetu, očekivao sam da će Marin brže početi pobjeđivat­i i te najbolje igrače, ali očito to nešto sporije ide. No, on polako dolazi na svoje mjesto, šesti je ili sedmi na svijetu, njegovi rezultati nisu nešto što bi trebalo zabrinjava­ti, a s vremenom bi trebali biti još i bolji. A nije lako nositi se s tim igračima, zato i jesu veliki, dok s druge strane i Marin ima neke svoje mušterije kao što je Tsonga (5-2 za Marina, op. a.) ili neki drugi. Očito i Marinu i nama treba još puno strpljenja – kaže na sve to Branimir Horvat, bivši tenisač i direktor više teniskih turnira, koji ima i savjet za Čilića. – Mislim da bi trebao slobodnije igrati s tim velikim igračima.

Đoković i Murray godinu su stariji od Čilića, Nadal dvije, Stan tri, a Federer sedam Rafa je bio dominantan, nema se što drugo reći, kaže Čilić kojega sad očekuje Indian Wells

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia