Večernji list - Hrvatska

HDZ: Očuvat ćemo većinu u Saboru, ali i pobijediti Most na izborima

Zbog lokalnih izbora HDZ i Most sukobljava­ju se i na državnoj razini jer tenzije nadilaze lokalnu priču. HDZ spreman na udare, Most kaže da HDZ igra ispod pojasa

- Iva Puljić-Šego

Izborna strategija Mosta podrazumij­eva napade na HDZ, rekao je izvor iz vrha HDZ-a

Siguran sam da će nas HDZ podržati u vezi s državnim arhivima, baš kao i Hasanbegov­ić, smatra mostovac Nikola Grmoja Pred HDZ-om i Mostom, partnerima na nacionalno­j razini, izazovno je i turbulentn­o razdoblje lokalnih izbora, na kojima su na suprotstav­ljenim stranama. Iako će se izborne bitke voditi individual­no u svakom gradu (žarišta su Metković, Omiš, Split...), već sada su tenzije lokalnih izbora iznjedrile barem tri točke sukoba koje su se prelile i na nacionalnu razinu između HDZ-a i Mosta.

Antagoniza­m sjevera i juga

Prvo, Most se požurio u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o državnom arhivu iako istodobno Ministarst­vo kulture u sklopu Vlade HDZ-a i Mosta radi novi Zakon o državnim arhivima. Osim toga, netom osnovano Plenkoviće­vo vijeće za suočavanje s prošlošću također će se baviti pristupom državnim arhivima koji kriju tajne komunistič­kog režima. Dakle, uoči lokalnih izbora HDZ i Most napadaju “mračne” arhive s tri fronte! Drugo, Most inzistira na smjenama vodećih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, što je uoči lokalnih izbora oportuna tema jer se kroz HNS Iako su zajedno u Vladi, Most i HDZ svaki posebno bave se arhivima bivše države Most inzistira na smjenama čelnika HNS-a, a premijer prima Šukera u Vladi Sprečavanj­e poskupljen­ja plina pripisuje si Most, ali i premijer Plenković prelama antagoniza­m sjevera i juga, često na štetu nogometnog juga. A premijer u Banskim dvorima prima čelnika HNS-a Davora Šukera. Treće, u priči o prisilnom snižavanju cijene plina Most sebi pripisuje zasluge za sprečavanj­e energetsko­g udara na građane, a premijer Plenković sebi. Tu nije riječ o sukobu, nego o komičnoj situaciji. – Jasno nam je da izborna strategija Mosta podrazumij­eva napade na HDZ gdje god procijene da će im to donijeti političke bodove. HDZ će se postavljat­i od situacije do situacije, negdje ćemo im odgovoriti, a negdje nećemo. Cilj nam je očuvati parlamenta­rnu većinu, ali i dobiti lokalne izbore – poručio je izvor iz vodstva HDZ-a. Iako napominje da je u politici sve moguće, ipak drži da napetosti s lokalnih izbora neće dovesti do razdora suradnje HDZ-a i Mosta. – Veliki uvijek dobiju batine na izborima, i spremni smo na napade Mosta, ali veliki uvijek i pobjede – optimistič­an je naš izvor. Smatra da je Most priču s državnim arhivima pokrenuo isključivo radi izbora, jednako kao i zahtjev za smjenu čelnika HNS-a. U Mostu pak kažu da je i njihov cilj ostanak u vlasti na nacionalno­j razini jer jedino tako mogu ostvariti svoja obećanja.

“Most nije mijenjao retoriku”

– Što se tiče HNS-a nismo promijenil­i retoriku jer smo na probleme u nogometnom savezu upozoraval­i i prije. Kada je riječ o državnim arhivima, siguran sam da ćemo dobiti potporu HDZ-a. HDZ-ov Zlatko Hasanbegov­ić rekao je da su izmjene zakona odlično pripremlje­ne i da će ih podržati – rekao nam je Nikola Grmoja, potpredsje­dnik Mosta. No Hasanbegov­ić ne predstavlj­a nove vladajuće strukture HDZ-a, a u HDZ-u smatraju da će se Mostov zakon i onaj koji radi Ministarst­vo kulture u jednom trenutku morati “spojiti”. Grmoja ističe da Most ne napada HDZ jer nisu napali nijednog HDZ-ova ministra, dok splitski HDZ-ovci napadaju ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića zbog lokalnih izbora.

Most ne napada HDZove ministre, a splitski HDZ napada Dobrovića, rekao je Nikola Grmoja

 ?? REUTERS ?? Premijer Plenković i šef Sabora Petrov igrat će toplo-hladno na izborima
REUTERS Premijer Plenković i šef Sabora Petrov igrat će toplo-hladno na izborima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia