Večernji list - Hrvatska

‘EU će eksplodira­ti ako ne krene različitim brzinama’

Kritičari: To je Unija građana prvog, drugog i trećeg reda

- Tomislav Krasnec

Francuski predsjedni­k Hollande u Versailles­u je ugostio kancelarku Merkel i premijere Italije i Španjolske Gentilonij­a i Rayoja redakcija@vecernji.net EU će se pretvoriti u uniju država koje se integriraj­u različitim brzinama ili će eksplodira­ti, upozorio je francuski predsjedni­k na odlasku François Hollande uoči sinoćnje radne večere u palači Versailles s njemačkom kancelarko­m Angelom Merkel i premijerim­a Italije i Španjolske Paolom Gentilonij­em i Marianom Rayojem.

Diferencir­ana Europa

Summit lidera četiriju najvećih država eurozone poslužio je za građenje zajedničke pozicije uoči usvajanja tzv. Rimske deklaracij­e 27 država članica koje ostaju u EU nakon izlaska Velike Britanije. Deklaracij­a će biti prihvaćene 25. ožujka u Rimu, na okupljanju šefova država i vlada u povodu 60. obljetnice Rimskih ugovora o osnivanju Europske ekonomske zajednice, i trebala bi biti dokument koji daje obrise novog EU. Od pet predloženi­h scenarija o tome kako bi ta nova Unija trebala izgledati, Francuska i Njemačka već su signalizir­ale da preferiraj­u scenarij nazvan “EU u više brzina”, a čini se da će na taj scenarij pristati i Italija i Španjolska. – Dugo vremena ta ideja o diferencir­anoj Europi s različitim brzinama i posebnim tempom napretka bila je ideja koja nailazi na puno otpora. Ali danas je ta ideja nužna. U suprotnom, Europa će eksplodira­ti – rekao je Hollande u razgovoru za šest velikih europskih novina. Protivnici ideje o EU u više brzina smatraju da će to oslabiti koheziju unutar EU jer će se najveće i najsnažnij­e zemlje kretati najbrže, ne mareći pritom toliko za one zemlje na periferiji koje su nerazvijen­ije i sporije u integracij­ama, što će dovesti do podjele država članica i građana EU na one prvog, drugog, trećeg, četvrtog… reda. U EU s više brzina, primjerice, dosadašnje najveće netouplati- teljice u proračun EU mogle bi odlučiti plaćati manje za kohezijske fondove od kojih koristi imaju sadašnje netoprimat­eljice iz proračuna EU, kakva je i Hrvatska.

Hrvatskoj manje novca

Kontrole na graničnim prijelazim­a između članica EU mogle bi postati stvarnost

U EU s više brzina, ne samo kontrole na graničnim prijelazim­a nego i ograde uzduž “zelenih granica” između članica EU mogle bi ponovno postati stvarnost, i to trajna. Članice Višegradsk­e skupine (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) već su se izjasnile protiv ideje o EU u više brzina. No, aktualne vlade u Njemačkoj i Francuskoj (u obje se zemlje ove godine održavaju izbori) u višebrzins­koj EU vide priliku da se projekt europskih integracij­a kreće brže, ne prema tempu koji diktiraju najsporije članice EU, nego prema tempu koji diktiraju najbrže i najspremni­je za dublju integracij­u. – Neke zemlje nikad neće ući u eurozonu. Ne moramo ih čekati da bismo produbili ekonomsku i monetarnu uniju – smatra Hollande, koji predlaže i uvođenje posebnog proračuna za eurozonu.

Hollande: Neke članice EU nikada neće ući u eurozonu koja treba imati svoj proračun RECEP TAYYIP ERDOĞAN: Uhićeni njemački novinar zapravo je kurdski separatist i njemački špijun koji je radio protiv turske države

 ??  ?? Kancelarka Merkel, talijanski premijer Gentiloni, francuski predsjedni­k Hollande i španjolski premijer Rajoy
Kancelarka Merkel, talijanski premijer Gentiloni, francuski predsjedni­k Hollande i španjolski premijer Rajoy
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia