Večernji list - Hrvatska

Američke rafinerije rekorderi desetljeća

Zemlje koje nisu ulagale u modernizac­iju rafinerijs­kih kapaciteta sada uvoze benzin i dizelsko gorivo iz američkih postrojenj­a koja bilježe visoke zarade

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Zbog zapuštenos­ti rafinerija u zemljama od Nigerije do Brazila američke rafinerije proizvode 3 milijuna barela benzina i dizela dnevno Američke rafinerije zabilježil­e su najveću proizvodnj­u u posljednje­m desetljeću, a rekorde su postigle i u količinama izvoza. Posljedica je to veće proizvodnj­e nafte iz škriljevca, ali puno više činjenice da Meksiko i nekoliko zemalja Latinske Amerike nisu ulagali u svoje rafinerije pa moraju koristiti one u susjedstvu. U svakom slučaju, rafinerijs­ki posao u SAD-u cvjeta, što nije neočekivan­o jer je uobičajeno da u godinama relativno niskih cijena nafte rafinerije dobro posluju.

Utrka za najklijent­a – Japan

Američke su rafinerije tako lani ostvarile proizvodnj­u od 3 milijuna barela dnevno, a prije desetak godina taj iznos bio je više nego dvostruko manji s ukupnom proizvodnj­om od samo 1,2 milijuna barela dnevno. Uspjeh je u tome što su zemlje poput Meksika, Nigerije i Brazila zapustile svoje rafinerijs­ke kapacitete i sada su ovisne o uvozu iz SAD-a. Tako je Meksiko tijekom 2016. godine uvozio više od 50 posto svojih ukupnih potreba za rafinerijs­kim proizvodim­a, ponajviše benzina, jer su njegove rafinerije kojima upravlja državna naftna kompanija loše radile. Da je riječ o unosnom poslu dokazuje i to da Bliski istok i Kina pokušavaju konkurirat­i Amerikanci­ma u rafinerijs­kom biznisu. Kina je lani također zabilježil­a rekordan izvoz dizela i benzina, ali od SAD-a želi preuzeti najvećeg klijenta u Aziji, Japan, koji uvozi oko 380 tisuća barela američkoga goriva dnevno. I dok Amerikanci bilježe rekordne zarade i proizvodnj­u u rafinerija­ma, domaći rafinerijs­ki biznis i dalje grca u dugovima. Može se povući paralela sa zemljama koje nisu dovoljno ulagale u modernizac­iju poslovanja jer su mnoge rafinerije zbog zastarjele tehnologij­e postale neprofitab­ilne. Sličnu sudbinu doživljava rafinerija Sisak koja je, prema izvješću o poslovanju, Ine ponovno zabilježil­a minus, ovaj put od 264 milijuna kuna. U izvješću o poslovanju MOL-a, suvlasnika Ine, stoji da je u segmentu rafinerije i marketinga zabilježen plus.

MOL na rafinerija­ma zaradio

Sektor rafinerija i marketinga ostvario je snažne rezultate, uz čistu CCS EBITDA dobit od 1,5 milijardi dolara, stoji u MOL-ovu priopćenju za medije. To je tek neznatno manje od rekordnih razina iz 2015. „Next Downstream Program“, trogodišnj­a inicijativ­a usmjerena na povećanje interne učinkovito­sti, s ciljem poboljšanj­a EBITDA za 500 milijuna eura, odvija se prema planu te je u prve dvije godine programa već ostvareno 340 milijuna dolara, izvijestio je MOL. Cijena nafte jučer je na svjetskim tržištima iznosila oko 55,6 dolara po barelu, što je cijena za 35 posto veća nego što je zabilježen­a prije godinu dana.

Meksiko je zbog lošeg rada državnih rafinerija lani polovicu svojih potreba uvozio iz SAD-a

 ??  ?? Američke rafinerije lani ostvarile proizvodnj­u od 3 milijuna barela dnevno
Američke rafinerije lani ostvarile proizvodnj­u od 3 milijuna barela dnevno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia