Večernji list - Hrvatska

Koja je prvakinja HNK Zagreb plesala Melaniju?

Labudice, vile, bajke... Eterična ljepota plesa, raskošni kostimi, sjajna glazba..., mnogo je razloga zbog kojih mnogi vole balet

- Pripremila: Bojana Radović

1.Najpoznati­ji i najpopular­niji bijeli balet svih vremena svakako je “Labuđe jezero” Petra Iljiča Čajkovskog. Zašto se kaže da je autor u njemu zapravo napisao priču o sebi?

a) zbog nesretne ljubavi b) zbog homoseksua­lnosti c) zbog ovisnosti o carskoj kući

2.Prva potpuna izvedba “Labuđeg jezera” održana je u sanktpeter­burškom Marijinsko­m kazalištu. Koje godine?

a) 1895. b) 1897. c) 1899.

3.“Kada je na kraju ‘Labuđeg jezera’ otplesala s pozornice, u veličanstv­enom kostimu bijelog labuda, ja bih je slijedio na kraj svijeta”, rekao je Rudolf Nurejev za najveću partnericu s kojom je plesao u tom baletu. Ona je bila:

a) Maja Plisecka b) Maria Tallchief c) Margot Fonteyn

4.Balet koji najviše vole djeca i u kojem djeca i nastupaju je “Orašar”. Priča koja se događa u Kraljevstv­u miševa, ali i onom Šećerne vile zapravo je:

a) bajka o buđenju proljeća b) bajka o sukobu dobra i zla c) božićna bajka

5.Lutka Orašar, poklon koji djevojčica Klara dobiva od ujaka, u njezinu snu oživljava u obliku vojnika. Orašar je zapravo:

a) krckalica za orahe b) lutka vojnika c) plišana igračka

6.Za balet “Trnoružica” glazbu je napisao Čajkovski, a originalna koreografi­ja djelo je Mariusa Petipa. Praizveden je u Petrogradu 1890. godine. Iako je u bajci skrivena priča o nasljeđiva­nju kraljevstv­a, ovaj je balet zapravo navijestio propast:

a) Marijinsko­g teatra b) dinastije Romanov c) baleta s vilinskim bićima

7.Balet “Giselle” Adolphea Adama je priča o djevojci kojoj srce prepukne zbog nesretne ljubavi. Lani je “Giselle” postavio jedan od najvećih koreografa današnjice – Akram Khan. On je priču smjestio u:

a) u današnji New York b) na engleski koledž na kraju 19. stoljeća c) u izbjegličk­i logor

8.Balet “Coppélia” spada u komične balete. Naslovni lik je:

a) vila b) lutka c) kurtizana

9.“Đavo u selu” najpoznati­je je hrvatsko baletno djelo. U HNK Zagreb je od 1943. do 1947. izvođen u koreografi­ji Oskara Harmoša, a zatim u koreografi­ji Pie i Pina Mlakara koji su ga postavili 1954.. Tada je izvedbom ravnao sam skladatelj. Tko?

a) Fran Lhotka b) Jakov Gotovac c) Stanko Horvat

10.Balet “Tri kavalira frajle Melanije” skladao je Boris Papandopul­o 1976., a koreografi­rala ga je Sonja Kastl. Naslovnu ulogu plesala je jedna od najvećih zagrebački­h balerina svih vremena. Ona je: a) Almira Osmanović b) Edina Pličanić c) Vesna Butorac-Blaće

 ??  ?? Ruski carski balet nastupio je u KD Lisinski s “Labuđim jezerom”
Ruski carski balet nastupio je u KD Lisinski s “Labuđim jezerom”
 ??  ?? Rudolf Nurejev sa svojom najboljom partnerico­m
Rudolf Nurejev sa svojom najboljom partnerico­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia