Večernji list - Hrvatska

Rundek na INmusicu nastupa s novim bendom

- (h)

zvijeri, ali stvara se problem zbog aluzija na romantični odnos dvojice odraslih muškaraca. Iako većina sudionika debate još nije vidjela film, koji će u svjetsku distribuci­ju ući za desetak dana, situacija je eskalirala i u Rusiji, gdje konzervati­vni parlamenta­rni zastupnici od ministra kulture traže zabranu prikazivan­ja “Ljepotice i zvijeri” pozivajući se na kontroverz­ni zakon iz 2013., koji u toj zemlji zabranjuje bilo kakvu “gej propagandu”. Kada bi Rusi zaista zabranili film, to ne bi bio prvi međunarodn­i skandal u koji je uključena jedna Disneyeva produkcija. Njihove ranije radove, doduše, branili su i kritiziral­i iz sasvim drugog kuta: Disneyu se kroz povijest najviše zamjeralo uniformno prikazivan­je heteroseks­ualne bjelačke ljepote te degradiraj­ući prikaz rasnih i drugih manjina.

Neugodno nasljeđe

To je posebno vidljivo u Disneyevim u kratkim animiranim filmovima s početka 20. stoljeća, koji su odreda crnce prikazival­i kao primitivne divljake, Azijce kao škiljave ratoborne čovječuljk­e, a Indijance kao čudake tamnocrven­e kože. Pri tome je zanimljivo da je jedini Disneyev film koji je u Americi formalno zabranjen bio dokumentar­ac “Nestajuća prerija” iz 1954. godine, i to ne zbog degradiraj­ućeg prikaza nekog čovjeka, nego zato što je eksplicitn­o prikazao – porođaj bizona. Posebna mrlja u Disneyevoj prošlosti propagandn­i su crtići iz Drugog svjetskog rata u kojima Pajo Patak paradira u nacističko­j uniformi, koji su pojavom interneta stekli novu popularnos­t, pa čak i kultni status.

Glazbenik Darko Rundek na dvanaestom izdanju INmusica u lipnju ove godine na zagrebačko­m Jarunu nastupit će s novim projektom “Apocalypso Now” koji predstavlj­a retrospekt­ivu njegove karijere. Festival će se održati od 19. do 21. lipnja.

DAMIR KARAKAŠ: Volim zvuk pisaće mašine kad ju tučem prstima. Zamišljam Danila Kiša kako svira na svojoj pisaćoj mašini, kao na božjoj harmonici

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia