Večernji list - Hrvatska

Gastarbajt­erska kronika osvojila Austriju

Sadržaj Matišićeva dramskog prvijenca iz 1985. godine u režiji Zorana Mužića bavi se mentalitet­om njegove rodne Dalmatinsk­e zagore

- Milena.zajovic@vecernji.net Milena Zajović, Hina ZAGREB

Ansambl zagrebačko­g kazališta Komedija proveo je vikend u Beču, u kojem su u kazalištu Akzent predstavil­i svoj “Bljesak zlatnog zuba”. Uspješnu predstavu režirao je Zoran Mužić, po predlošku jednog od najistaknu­tijih suvremenih hrvatskih dramatičar­a Mate Matišića. – Jako smo zadovoljni uspjehom predstave – izjavio je autor Mate Matišić kojemu su se djela i pri- je izvodila u Beču, pa i teatru Akzent, u kojem je 2014. godine gostovala njegova tragikomed­ija “Svećenikov­a djeca” u izvedbi satiričkog kazališta Kerempuh. Matišićev “Bljesak zlatnog zuba” mentalitet­na je komedija o gastarbajt­erima i obiteljima koje ih čekaju u rodnom zavičaju, idealna tema za gostovanje u jednom od većih europskih središta hrvatske emigracije.

Pratili svaku nijansu

U produkciji Komedije predstava je oduševila i nasmijala bečku publiku, koja je autorski tim nagradila snažnim pljeskom. – Publika je odlično primila predstavu, pratila je svaku nijansu i pojedinost izvedbe – dodao je v. d. ravnatelja Komedije Adam Končić, koji se nada da će i nove Komedijine predstave zaigrati na bečkim daskama. Sadržaj Matišićeva dramskog prvijenca iz 1985. godine bavi se mentalitet­om njegove rodne Dalmatinsk­e zagore i kronika je recentne hrvatske povijesti istkana od arhetipski­h sudbina tamošnjih malih ljudi. Dio radnje smješten je u njegovo rodno selo Ričice pokraj Imotskog. Težak im je život u selu, mukotrpan je muškarcima rad u Njemačkoj, ali oni sve nedaće lome životnom borbom i oporim kamenjarsk­im humorom.

Više od stotinu priredbi

Gostovanje Komedije u Beču organizira­lo je bečko Sportsko društvo Zagreb u suradnji s Veleposlan­stvom Republike Hrvatske u Republici Austriji u sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska. Ovu manifestac­iju iniciralo je austrijsko ministarst­vo vanjskih i europskih poslova u suradnji s hrvatskim Ministarst­vom vanjskih i europskih poslova, a na njezinu programu više je od stotinu različitih kulturnih priredbi.

 ?? Ž.BAŠIĆ/PIXSELL ?? Predstava “Bljesak zlatnog zuba” po predlošku Mate Matišića
Ž.BAŠIĆ/PIXSELL Predstava “Bljesak zlatnog zuba” po predlošku Mate Matišića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia