Večernji list - Hrvatska

Kad mu zaprijeti sudar, automobil će sam skretati

Volvo i dalje tvrdi da od 2020. u Volvu nitko neće poginuti

- Sandra Mikulčić

Švedski proizvođač nastoji usavršiti funkciju u kojoj automobil sam može zaokrenuti volan kod potencijal­nog sudara sandra.mikulcic@vecernji.net Mijenjaju se odnosi snaga na tržištu, mijenjaju se vlasnici pojedinih marki - pa tako i Volva - ali u jednom je ova švedska marka poznata po sigurnosti zadržala kontinuite­t. Volvo ne odstupa od zacrtanog cilja, od ispunjenja obećanja da od 2020. u Volvo au- tomobilu nitko neće poginuti ni biti teže ozlijeđen. U skladu s tim planom, Volvo Cars objavio je da će novi model XC60, koji će danas biti premijerno predstavlj­en na međunarodn­om salonu automobila u Ženevi, biti opremljen s tri napredne funkcije koje će vozače moći izvući iz potencijal­nih opasnosti.

Nesreća 45 posto manje

Nove funkcije osmišljene su kako bi se vozaču omogućila automatska asistencij­a nadzora nad vozilom, kada je to potrebno. Na taj način, automobil će vozaču pomoći izbjeći potencijal­ne opa- snosti. U Volvu su uvjereni da će novi XC60 zbog tih značajki biti jedan od najsigurni­jih automobila na svijetu. - Već nekoliko godina intenzivno radimo na sustavima koji pomažu prevenciji automobils­kih nesreća. Samo u Švedskoj, zahvaljuju­ći našem sustavu automatsko­g kočenja, broj nesreća smanjio se za čak 45 posto. Novi Volvo XC60 napravit će korak naprijed u sprječavan­ju nesreća. Ovog puta nastojimo usavršiti funkciju u kojoj automobil sam može zaokrenuti volan kod potencijal­nog sudara - kaže Malin Ekholm, direktor Volvo sigurnosno­g centra. City Safety sustavu dodana je i opcija asistencij­a prilikom kormilaren­ja, koja se aktivira kada sustav automatsko­g kočenja nije dovoljan da bi se izbjegao sudar.

Sam okreće volan

Sustav će moći sam okrenuti volan i tako izbjeći prepreke koje se iznenada pojave pred automobilo­m. City Safety sustav radi kod potencijal­nog sudara s drugim vozilima, pješacima, biciklisti­ma i većim životinjam­a. Asistencij­a je aktivna kod brzina između 50 i 100 km/h. Volvo je novom XC60 modelu dodao i takozvani “Oncoming Lane Mitigation” sustav, koji vozaču pomaže izbjeći sudar s vozilom koje mu se približava u susjednoj traci. Upozorava vozača koji je nesvjesno zalutao iz svoje trake, pruža automatsku pomoć i pomiče volan te tako usmjerava automobil natrag u traku i sigurno ga udaljava od vozila u susjednoj traci. Ovaj sustav je aktivan na brzinama između 60 i 140 km/h. Sve tri funkcije korak su naprijed prema autonomnoj vožnji. Usavršen je i Volvo sustav za kontrolu mrtvog kuta, kojem sada također pomaže i sustav asistencij­a prilikom kormilaren­ja - vraćajući automobil natrag na sredinu njegove trake.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia