Večernji list - Hrvatska

Niko: Dinamo je moj klub, ali neću se, poput moga tate, vratiti u njega

Žao mi je da je tata tako kratko ostao u Dinamu, ali presretan sam što ih je uveo u Ligu prvaka

- Tomislav Dasović

Niko je, zajedno s pjevačicom Eni Jurišić, ambasador Europskog prvenstva do 17 godina. Sa zadovoljst­vom je prihvatio ponudu HNS-a Niko Kranjčar (32) iznenada se pojavio u Zagrebu, prihvativš­i ponudu Hrvatskog nogometnog saveza za ambasadora Europskog prvenstva do 17 godina, koje će se u svibnju igrati u Hrvatskoj. Niko nije slučajno odabran za ovu ceremonija­lnu funkciju. Osim hollywoods­kog izgleda, pa i statusa legende hrvatske reprezenta­cije (81 nastup, 16 pogodaka), Kranjčar je još kao 16-godišnjak, 2001. godine u Engleskoj, s Hrvatskom osvojio europsku broncu. Osim Nike, jedini igrač iz te nadarene generacije koji još igra prvoligašk­i nogomet je povratnik u 1. HNL, interovac Hrvoje Čale. A gdje su Cavrić, Skeja, Janjetović, Ružak, Jambrušić, Grgurović, Lozo...? – Prelijepo je bilo igrati u mlađim kategorija­ma i velika mi je čast i zadovoljst­vo biti nogometni ambasador ovog natjecanja. Zadaća mi je promotivna, a sve radim u dogovoru sa svojim klubom kako bih bio spreman za nastupe u idućoj sezoni – naglasio je Niko Kranjčar otkrivši tako da njegova nogometna karijera još nije blizu kraju.

Rehabilita­cije u Škotskoj

Slavnome je reprezenta­tivcu (81 nastup/16 pogodaka) u studenome prošle godine, na treningu Glasgow Rangersa, stradao prednji križni ligament koljena, pa iako prognoze oko nastavka karijere nisu bile optimistič­ne, Niko se nije predavao i ipak je na putu povratka. Rehabilita­cije odrađuje u Škotskoj kako bi spreman dočekao početak ljetnih priprema. – Počašćen sam što sam dobio priliku igrati u tako velikom klubu. Trebalo mi je vremena za prilagodbu i bio sam jako zadovoljan svojim igrama, pogotovo posljednji­h tjedana prije ozljede. Moj sljedeći cilj je vratiti se na nivo na kojemu sam bio prije ozljede. Svjestan sam kako će to biti jako teško, trebat će odricanja i vremena, puno raditi u teretani, nizati krugove... No, ako nisam odustao na početku, kada mi se dogodila ta najteža ozljeda u karijeri, neću ni sad – istaknuo je Niko. Kako ste se, prije dolaska u Škotsku, odučili na američku avanturu? – Želio sam spreman dočekati ljeto, raditi na sebi fizički te da u Europi vide da se još aktivno bavim nogometom. I u ljeto se dogodilo upravo ono što sam želio. Svaki nogometni navijač zna veličinu Rangersa i zahvalan sam im na toj prilici. Kakva je Nikina nogometna budućnost, do kada će još igrati? – Ovisi o oporavku i idućoj sezoni. Nezahvalno je prognozira­ti. Motiva mi ne nedostaje, uživam u Glasgowu, imamo 50 tisuća ljudi na domaćim utakmicama... Uživate li gledati reprezenta­ciju? – Lijepo ju je gledati jer je kvalitetna. Svi smo željeli i očekivali da ćemo na Euru otići još dalje, ja sam uvjeren da kvalitetu za to imamo. Ne sumnjam u plasman na SP i da ćemo u Rusiji napraviti veliki rezultat, jer gledam kako ti dečki igraju, kako su nositelji igre u klubovima... Veliki sam navijač i sretan sam što je reprezenta­cija tako moćna – dodaje Niko Kranjčar. Tata Zlatko prošloga ljeta bio je angažiran u Dinamu. – Oduvijek sam navijač Dinama, isto kao i on, i teško mu je bilo odbiti taj poziv. Žao mi je da je tako kratko trajalo, ali presretan sam što ih je uveo u Ligu prvaka – nastavlja Niko.

Sve će se pitati nas

Biste li se vi vratili u Dinamo? – Kao igrač – ne, a poslije, kako neću biti trener, opet – ne. Igrali ste u Ukrajini i dobro poznajete njihovu reprezenta­ciju, našeg sljedećeg suparnika u kvalifikac­ijama? – Naša je reprezenta­cija toliko dobra, imamo toliko kvalitetni­h pojedinaca, kao momčad smo odlični, i sve će se pitati nas. Jedino neki naš loš dan ili neka neopreznos­t Ukrajinci bi mogli iskoristit­i jer imaju kvalitetu prema naprijed – zaključio je Niko Kranjčar, čija karijera je, nažalost, izrešetana ozljedama, imala uspona i padova. Kranjčar je Hrvat s najviše nastupa u engleskoj Premijerno­j ligi (154), u kojoj je igrao za tri kluba, Portsmouth, Tottenham i Queens Park Rangers, a u Hrvatskoj je osvajao trofeje s Dinamom (3 Kupa, prvenstvo, 2 Superkupa) i s Hajdukom (prvenstvo, Superkup).

ENI: RADO GLEDAM NOGOMET Volim nogomet, volim sjesti s prijatelji­ma i pogledam utakmicu. Himna će se moći čuti ovog tjedna Uživam gledati reprezenta­ciju, njezin sam veliki navijač, kaže Niko Kranjčar NIKO: SPREMAN DO LJETA Sve ovo radim u dogovoru sa svojim klubom Rangersom kako bih bio spreman za nastupe u idućoj sezoni

 ?? REUTERS ?? Kranjčar je skupio 15 nastupa za Rangers i postigao tri pogotka
REUTERS Kranjčar je skupio 15 nastupa za Rangers i postigao tri pogotka
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia