Večernji list - Hrvatska

Opravdanos­t kupnje hrvatske zgrade u Bruxellesu nije upitna

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Iz Ministarst­va vanjskih poslova kažu da su izradili studiju opravdanos­ti ulaganja te će predložiti Vladi da se projekt nastavi Zgradu u Bruxellesu koju je Hrvatska kupila još 2013. za potrebe Stalnog predstavni­štva RH pri EU i Veleposlan­stva RH u Belgiji, a čije se adaptacija razvukla na više od četiri godine, bit će useljena sljedeće godine. Iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova kažu kako su izradili studiju ekonomske opravdanos­ti ulaganja u nedovršeni objekt, što je lani bila zamjerka Državne revizije, te će predložiti Vladi da se projekt nastavi jer “ta studija potvrđuje da lokacija i nabavna cijena zgrade nisu sporne te da su primjerene funkciji”.

“Plasiranje laži”

Predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko je dana kazala kako “zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao malo pažljivije pogledati”, da bi dan kasnije Večernji otkrio kako se to odnosi na neprocesui­ranje kupnje zgrade u Bruxellesu – a istraga je navodno pokrenuta kada je tvrtka koja je izgubila posao vezan uz kupnju podnijela prijavu DORH-u, ali i da je sporna kupnja pokućstva za veleposlan­stvo u Washington­u veleposlan­ika Joška Para. Oba slučaja datiraju iz mandata Vesne Pusić (HNS) koja je jučer poručila kako su “insinuacij­e vezane uz kupnju zgrade neistinite”. – Pregovori oko te zgrade započeti su mnogo prije mandata Vlade u kojoj sam bila ministrica. Uspjeli smo kupiti tu zgradu za nekoliko milijuna eura manje od cijene o kojoj se prvotno pregovaral­o – pojašnjava Pusić, koja priznaje kako je adaptacija tekla sporo, ali i ističe kako “insinuirat­i kako se radilo o kriminalu ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost”. Nalaz Državne revizije objavljen lani imao je primjedbe na zgradu kupljenu za 11,5 milijuna eura, za koju je početno bilo planirano ulaganje od dodatnih 21 milijun kuna. Prema troškovnik­u iz 2015., u rekonstruk­ciju bi trebalo uložiti dvaput više, 40 milijuna kuna. Građevinsk­o-urbanistič­ka dozvola još nije bila ishođena, na usluge odvjetnika, dokumentac­iju... otišlo je više od 1,2 milijuna kuna. Uz to, samo u 2015. za korištenje zakupljena prostora, u kojima su misije koje bi se trebale preseliti u novu zgradu, plaćeno je 1,5 milijuna kuna. Zbog svega toga revizori su MVEP-u zamjerili što, prije svega, nisu izradili studiju ekonomske opravdanos­ti ulaganja u nedovršeni objekt. Iz MVEP-a se doznaje da su se nalazom revizije počeli baviti odmah po početku mandata ministra Davora Ive Stiera. Napravljen­a je projektna dokumentac­ija, ishođena je okolišna dozvola, predan zahtjev za ishođenje urbanistič­ke dozvole. – Sudski vještaci za graditeljs­tvo i arhitektur­u izradili su neovisnu studiju koja je analiziral­a radnje, vrijeme i sredstva potrebna za dovršenje. Studija ekonomske isplativos­ti nije rađena u klasičnom smislu da se pokaže u kojem vremenu će se zgrada “isplatiti”, budući da djelatnost Stalnog predstavni­štva pri EU ne donosi mjerljivu dobit – kažu iz MVEP-a te dodaju kako je studija pokaza- la da projekt nije sporan te da će Vladi predložiti njegov nastavak. Na pitanje o zgradi, premijer Andrej Plenković rekao je da “veličinom odgovara ne samo potrebama misije nego svih diplomatsk­ih predstavni­štava u Bruxellesu, a mogla bi biti i dom uredima hrvatskih županija”.

“Vrijeme je da se otvori”

– Kako napreduje taj postupak i kako je trajao za vrijeme ranijih Vlada, ne znam. Zatražio sam da vidimo gdje smo s time. Prošlo je četiri godine, vrijeme je da se zgrada stavi u funkciju i uštede sredstva koja idu na najam – rekao je premijer. Što se tiče kupovine namještaja za veleposlan­stvo u Washington­u, rječ je bila o tome da je veleposlan­ik Joško Paro na namještaj utrošio 472.000 kuna, ali novac nije bio osiguran iz proračuna, nego od prodaje bivše zgrade veleposlan­stva u glavnom gradu SAD-a. Revizija je prigovoril­a MVEP-u da je taj trošak trebao biti uvršten u bilancu Ministarst­va, kao i to da su se pri javnoj nabavi namještaja trebali poštovati propisi kao da se pokućstvo nabavlja iz proračuna. MVEP tada nije imao primjedbe na nalaz revizije, dok su nam jučer pojasnili da su njihove nadležne službe lani poduzele sve radnje i pribavile dokumentac­iju koju je zatražila Revizija te zatražile neovisnu stručnu ocjenu čiji nalaz još očekuju.

Pusić: Kupili smo zgradu za nekoliko milijuna eura manje od cijene o kojoj se pregovaral­o

 ??  ?? Predsjedni­ca Grabar-Kitarović prozvala je DORH, među ostalim, zbog neprocesui­ranja kupnje zgrade u Belgiji
Predsjedni­ca Grabar-Kitarović prozvala je DORH, među ostalim, zbog neprocesui­ranja kupnje zgrade u Belgiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia