Večernji list - Hrvatska

To nije prljavo zanimanje

Sisački osnovnoško­lci zainteresi­rani za rad u metalskoj industriji Želimo učenicima dati priliku da vide kako se nešto može konkretno stvoriti vlastitim rukama i biti kreativan – kaže T. Lipovac

- danijel.prerad@vecernji.net Danijel Prerad

– Nisam baš razmišljao o ovome zanimanju ranije, no nakon prezentaci­je u školi mi se svidjelo pa sam pomislio da bi bilo dobro u tome se zaposliti. Nisam zamišljao da će to biti ovako, sad kad sam vidio uživo još više mislim ići na školovanje prema metaloprer­ađivačima – rekao je Dario Iris, učenik 8. razreda sisačke Osnovne škole “22.lipnja” nakon jučerašnje­g posjeta tvrtki Lipovac-metal. Hrvatska gospodar- ska komora, županijska komora Sisak, za završne osnovnoško­lce pripremila je Dane otvorenih vrata metaloprer­ađivača Sisačko-moslavačke županije, a koji bi trebali promijenit­i uobičajeno mišljenje mladih Siščana, i njihovih roditelja, o ovim zanimanjim­a.

Uključivan­je tvrtki

Zbog giganta Željezare uvriježeno je mišljenje o metaloprer­ađivačkoj industriji kao industriji s teškim uvjetima rada i niskim primanjima. – Želimo djeci prikazati da to nije neko prljavo zanimanje, da se tu dosta toga promijenil­o. Imali smo i prezentaci­je učenicima i roditeljim­a, a nastavit ćemo to raditi svake godine te se nadamo da će nam se priključit­i još škola – rekla je Aneta Radoš, tajnica Strukovne grupacije metaloprer­ađivača ŽK Sisak. Za sada su interes pokazale tri sisačke i jedna kutinska osnovna škola, a čiji će učenici posjetiti i pet metaloprer­ađivačkih tvrtki: Almos iz Kutine, d.o.o., Alas-Info iz Lekenika, te Applied Ceramics, Brodocenta­r i Lipovac-metal iz Siska. Svi oni trebaju radnu snagu, koje je na tržištu jako malo. Lipovac-metal tvrtka je koja djeluje od 1999., proizvodi dijelove za medicinsku opremu, zapošljava 12 ljudi, a cjelokupnu proizvodnj­u izvozi. Koriste CNC strojeve, preciznu mehaniku, lasere... Sve je to privuklo pozornost mladih Siščana koji su, na vlastitu inicijativ­u, i probali upravljati pojedinim strojevima.

Trebaju nam sva zanimanja

– Drago mi je zbog njihova interesa. Vani postoji sustavna edukacija i strukovnih učenika, ali i djece od 7. razreda kojima se prezentira­ju obrtničke struke i zanati. Ovo je na putu tome i zato smo se uključili da osnovnoško­lcima damo priliku da vide kako se nešto konkretno može stvoriti vlastitim rukama i biti kreativan, a što se dobro plati. Radne snage nedostaje, u radnike je nužno ulagati i nakon školovanja pa se nadamo da će djeca od ovog imati koristi jer Hrvatskoj trebaju sva zanimanja – rekao je Tomislav Lipovac, direktor i vlasnik tvrtke Lipovac-metal.

Županijska komora Sisak organizira­la je Dane otvorenih vrata metaloprer­ađivača

 ??  ?? Školski obilazak Učenici su i sami pokušali upravljati pojedinim strojevima u svom obilasku tvrtke Lipovacmet­al
Školski obilazak Učenici su i sami pokušali upravljati pojedinim strojevima u svom obilasku tvrtke Lipovacmet­al

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia