Večernji list - Hrvatska

Orepićev udar na starije: dobri vozači, a nakon 65. morat će na sve preglede

U Zakon o sigurnosti prometa na cestama moraju se do 20. svibnja uvrstiti direktive Europske unije. Zakon stoga idući tjedan ide na javno savjetovan­je

- Marina Borovac

Prekoračen­je brzine za više od 50 kilometara na sat, vožnja s više od 1,5 promila, vožnja pod utjecajem droge donose po tri kaznena boda Nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama bit će tijekom sljedećeg tjedna pušten u proceduru savjetovan­ja sa zainteresi­ranom javnošću. Unatoč planu da se u prvom tromjesečj­u ove godine zakon nađe pred Vladom, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi jer samo savjetovan­je u pravilu traje 30 dana. No, još ima male šanse da do 20. svibnja, do kada se u zakon moraju uvrstiti obvezujuće direktive Europske unije, zakon i stupi na snagu.

Stroži propisi

Među novostima koje će, bude li zakon usvojen, zadesiti vozače jest poništavan­je vozačke dozvole bez mogućnosti polaganja vozačkog ispita dvije godine za one vozače koji u razdoblju od 48 mjeseci prikupe 12 negativnih prekršajni­h bodova. Za mlade vozače do 24 godine starosti kao i one s vozačkim stažom do dvije godine taj će prag biti niži i bez dozvole će ostati ako u istom razdoblju imaju devet negativnih bodova. U obrazložen­ju za uvođenje ove mjere predlagate­lj zakona, a to je Ministarst­vo unutarnjih poslova, navodi kako je činjenica da “mladi vozači i vozači s nedovoljno vozačkog iskustva uzrokuju nerazmjern­o veći broj prometnih nesreća u odnosu na sve ostale vozače” te je stoga namjera posebnim pravnim režimom utjecati na ponašanje te skupine vozača. Devet negativnih bodova moguće je prikupiti u tri najteža prekršaja kao što su prekoračen­je brzine za više od 50 kilometara na sat, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi ili vožnja pod utjecajem droge. Svaki od ovih prekršaja nosi po tri negativna boda. Novosti će biti i kod obaveznih i izvanredni­h liječnički­h pregleda. Tako će svi stariji od 65 godina prilikom produljenj­a vozačke dozvole morati na redovni liječnički pregled. Vozači i instruktor­i koji u tri godine budu ulovljeni tri puta pijani za volanom morat će na izvanredni liječnički pregled. Od novosti u zakonu tu su još ukidanje nultog tehničkog pregleda pa će se na prvi obavezni tehnički morati dvije godine nakon kupnje novog vozila. Ove se odredbe nije “sjetio” sam zakonodava­c, već je ona sadržana u direktivi EU s kojom moramo usuglasiti važeće propise, baš kao i što zbog direktive EU u zakon ulazi i liberaliza­ciju otvaranja i rada autoškola, odnosno ukidanje ograničenj­a za otvaranje autoškola i ukidanje propisa o minimalnim cijenama osposoblja­vanja kandidata za vozače. Bude li usvojen, novi će zakon policiji dati ovlasti da ako u nadzoru rada autoškole uoče nepravilno­sti, na mjesec dana zabrane njezin rad, a ako nedostaci ne budu uklonjeni u roku, odgovornim osobama oduzet će se licencija za rad.

Kritika ne vrijedi

Tijekom prosinca i siječnja građani i pravne osobe mogli su iznijeti primjedbe, mišljenja i prijedlog na novosti koje predlagate­lj zakona kani uvesti. Pristigla su 103 komentara, no niti jedan nije u cijelosti prihvaćen, a dva su prihvaćena samo djelomično. Tako će zahvaljuju­ći predlagate­lju Denisu Pelozi koji smatra da treba podignuti dobnu granicu za vozila kojima se osposoblja­vaju kandidati za vozače, u prijedlogu zakona stajati da kandidati za vozače B kategorije mogu učiti na vozilima starima do deset godina, a ne sedam kao do sada. Za kategorije A1, A2, A i AM neće se ništa mijenjati – vozilo može biti staro do deset godina – kao ni za priključno vozilo koje ne smije biti starije od 20 godina. Za sve ostale kategorije granica će biti podignuta s 12 na 15 godina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia