Večernji list - Hrvatska

Rasprava o budućnosti Europske unije

-

Ambiciozan put europske integracij­e započeo je prije 60 godina kada je šest današnjih država članica Europske unije potpisalo ugovore iz Rima. Osim dogovora da će sva neslaganja rješavati za pregovarač­kim stolom, tim su potpisima stvoreni uvjeti za ekonomski napredak te zato danas više od 500 milijuna građana živi u miru i u jednom od najuspješn­ijih gospodarst­ava svijeta. No, kako bi zadržali tu snagu, predstavni­ci 27 članica će sljedeći tjedan u Rimu raspravlja­ti o viziji za zajedničku budućnost, a Predstavni­štvo Europske komisije u Hrvatskoj u sveobuhvat­nu raspravu uključuje i građane.

Vaša prva asocijacij­a na EU?

Odlasci iz Hrvatske, u potrazi za poslom. Mojih pet prijatelja sa svojim obiteljima otišlo je iz Zagreba u zadnjih nekoliko mjeseci. Nitko nije sretan zbog toga: njima nije prekrasno, a i loše je za Hrvatsku.

Dobre i loše strane EU-a?

Možemo putovati gdje želimo i s manje kontrola, ali meni je važan problem nekontroli­ranog uvoza u Hrvatsku i to robe lošije kvalitete, nego što je to u ostalim članicama. Politika prema izbjeglica­ma svakako je crna mrlja.

Kojim putem Unija treba dalje?

Ne vjerujem u dugoročni opstanak, previše je faktora koji Uniji ne idu u prilog, a niti mislim da se treba dalje širiti. Mi kao najmlađa članica smo loše iskoristil­i našu priliku i to nije kriva Unija već mi sami, naše neznanje i nesposobno­sti. Sadržaj omogućilo Predstavni­štvo Europske komisije u Hrvatskoj

 ??  ?? Krunoslav Mustapić, 34, vlasnik tvrtke s građevinsk­om stolarijom, Zagreb
Krunoslav Mustapić, 34, vlasnik tvrtke s građevinsk­om stolarijom, Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia