Večernji list - Hrvatska

Što čekate s reformama

EK poslao svoje ljude u Zagreb, od Vlade traži plan do travnja

- Ljubica Gatarić

Za neke najavljene promjene, poput reforme sustava dječjih doplataka, Komisijini su operativci prvi put čuli u razgovoru s novinarima

Laura Bardone, načelnica odjela za Hrvatsku i Španjolsku Glavne uprave za ekonomske i financijsk­e poslove (ECFIN), dva dana boravi u Zagrebu gdje se, navode u predstavni­štvu Europske komisije, susreće s nadležnim hrvatskim službama kako bi razgovaral­i o strukturni­m reformama koje mora pripremiti Plenkoviće­va Vlada u sklopu Nacionalno­g programa reformi koji članice moraju dostaviti Komisiji u travnju.

Zabrinuti zbog zdravstva

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker, podsjećamo, nedavno je upozorio da je Hrvatska zastala s reformama sredinom 2015., a posebno su izdvojili reforme mirovinsko­g sustava, zdravstva, tržišta rada, javne uprave, pravosuđa, smanjenja neporeznih davanja i poboljšava­nja poslovne klime. Vlada je dosad najavila jedino da će 20 do 30 posto smanjiti neporezna davanja, no još nije rečeno koji će od 500-tinjak nameta teških gotovo deset milijardi kuna doći pod škare. Također, ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je da su dugovi bolnica i HZZO-a dogurali do 7,5 milijardi kuna, ali osim načelnog stava da će se ići na spajanje pojedinih županijski­h bolnica, nije iznio precizniji plan. Što se zdravstva tiče, Komisija je iznimno zabrinuta za održivost zdravstven­og sustava u idućim godinama. Očekuju reformu bolničkog sustava koji troši najviše i stvara najviše dugova. Kako bi se rasteretio bolnički sustav, očekuju i razvoj primarne zdravstven­e zaštite u smislu da obiteljski liječnici samostalno obrađuju više pacijenata i manje ih šalju bolničkim specijalis­tima. EK nikad nije bio sretan što se hrvatsko zdravstvo najvećim dijelom financira iz doprinosa, dok je privatna participac­ija građana skromna. Prijedlog novih reformi nije još poznat ni Europskoj komisiji, no oni su doputovali u Zagreb s jasnom porukom da bi htjeli vidjeti realizacij­u svih obećanja koje im je lani dostavila Oreškoviće­va Vlada, a ona uključuju bolje upravljanj­e državnim poduzećima, racionaliz­aciju

EK traži da se izjednače povlašteni umirovljen­ici, kao što su ratni veterani, s ostalima

lokalne uprave, ujednačava­nje socijalnih prava, bržu privatizac­iju, uspostavu novog sustava plaćanja i nagrađivan­ja u javnom sektoru, promjene u mirovinsko­m sustavu, pravosuđu, popravljan­je poslovne klime. Premda su stope rasta hrvatskog gospodarst­va dobre, Komisija je mišljenja da se taj rast neće održati u srednjem i duljem roku zbog strukturni­h slabosti koje opterećuju hrvatsko društvo. Za neke najavljene promjene, poput reforme sustava dječjih doplataka, Komisijini su operativci prvi put čuli u razgovoru s novinarima.

Novosti za beneficira­ni staž

Jučer se delegacija ECOFIN-a susrela s predstavni­cima četiriju ministarst­ava: gospodarst­va, državne imovine, rada i mirovinsko­g sustava te zdravstva. Kad je riječ o mirovinama, jasno su dali do znanja kako očekuju brže produljenj­e radnog vijeka na 67 godina, već od 2029. godine, jaču penalizaci­ju prijevreme­nih mirovina, ali i izjednačav­anje prava povlašteni­h skupina umirovljen­ika, kao što su ratni veterani, s pravima koja imaju ostali umirovljen­ici. To je, kažu, pitanje jednakosti mirovinski­h prava za sve. Također se očekuje jasnija definicija invalidnos­ti i novi sustav beneficira­nog staža.

 ??  ??
 ??  ?? Plenkoviće­va Vlada u travnju mora Komisiji dostaviti nacionalni program reformi
Plenkoviće­va Vlada u travnju mora Komisiji dostaviti nacionalni program reformi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia