Večernji list - Hrvatska

Sinj nema vremena za ‘pripetavan­je’

Bivši zastupnik HSLS-a vraća se u politiku nakon 13 godina

- Slavica.vukovic@vecernji.net Slavica Vuković

Proračun Grada za prošlu godinu bio je 46 milijuna kuna, a 2008. bio je gotovo 80 milijuna kuna – za to je kriva Kukuriku koalicija Joško Kontić nezavisnom se kandidatur­om za gradonačel­nika Sinja vraća u aktivnu politiku. Sjećamo ga se kao saborskog zastupnika od 1998. do 2003. Iz HSLS-a je izašao početkom 2004., nakon čega je nestao iz javnog političkog života.

Što ste radili proteklih 13 godina?

Otvorio sam Otvoreno puško učilište u Sinju sa svojim kolegom koji ga sad vodi. Pokrenuo sam sinjski Hit radio i portal Ferata pa sam tako zapravo ostao u lokalnoj politici iako ne aktivno. Dobro sam upućen u sve što se događalo.

Zašto ste izašli iz politike i stranke u kojoj ste bili potpredsje­dnik?

Izgubio sam na izborima 2003. Nisam prošao prag i odlučio sam se povući jer nisam dobio povjerenje birača.

Zašto se vraćate baš sad?

Mislim da sam svojim radom u privatnom sektoru i javnim djelovanje­m vratio to povjerenje. Ušao sam u zrelije godine, imam više znanja i iskustva nego što sam imao kada sam s 32 godine ušao u Sabor. Mislim da je kod mene došlo do sazrijevan­ja, ali možda i buđenja pritajene strasti.

Po čemu pamtite svoj saborski mandat?

Davno je to bilo, ali razveselim se kada me u nekim gradovima lju- di prepoznaju i ne mogu se sjetiti imena, ali kažu “Vi ste onaj zastupnik iz Sinja...”. To mi je najveći kompliment jer nisam zaboravio odakle sam, pokušavam građanima svog Sinja staviti sve svoje snage na raspolagan­je.

Kakvo je stanje u Sinju?

Ne bih rekao da ništa ne valja. Vlast već 15 godina pokušava nešto napraviti. Ipak, rekao bih da se Sinj već godinama vrti u prosječnos­ti i nikako ne može napraviti iskorak. Unatoč brojnim teškoćama, za Sinj ima nade. U Sinju treba okupiti sve ono što vrijedi i postići i međustrana­čki i svaki drugi konsenzus pa ćemo krenuti naprijed.

Što je s projektom Sinj u sridu nakon pada proračuna? Hoćete li dobiti 69 milijuna kuna ili je sve propalo?

Iako su neki tvrdili da je sve propalo, dobili smo mišljenje da proračun nema veze s realizacij­om projekta. Grad da bi dobio sredstva mora osigurati sedam milijuna. Ako mislimo projekt realizirat­i do kolovoza sljedeće godine, moramo pronaći taj novac. Neshvatlji­vo mi je što glavni nositelji projekta, Grad i Viteško alkarsko društvo, još nisu sjeli i uredili međusobne odnose. Tek sada povjerenik dogovara razgovore. Vlast koja dođe morat će puno napraviti na finalizaci­ji tog projekta.

Vječna tema u Sinju je gradnja sportske dvorane koja nikako da se završi, a cijena joj je nekoliko puta narasla?

Sinj je počeo graditi dvoranu krivim modelom, vlastitim sredstvima. Cijena je rasla, došla je na 20 milijuna kuna i imamo problem jer nova vlast mora pronaći šest milijuna za njezin završetak. Novi gradonačel­nik taj bi dio trebao dogovoriti sa županijom ili državom. Bilo bi fer da zadnji dio preuzme država kao i svuda u Hrvatskoj. Spomenut ću i naš najvažniji projekt, integralni sustav vodoopskrb­e i odvodnje aglomeraci­je Sinj. Riječ je o 210 milijuna kuna vrijednom projektu, trebao je biti gotov dogodine, a još nemamo ni građevinsk­e dozvole. Grad mora osigurati 10% iznosa, što s izdvajanji­ma za Sinj u sridu i dvoranu čini više od 30 milijuna kuna. To Sinj ne može samostalno. Sinjski je proračun za prošlu godi- nu bio 46 milijuna kuna, a 2008. godine gotovo 80 milijuna kuna.

Što je razlog tolikom padu?

Gospodarsk­o okruženje, ali i posljedica loših zakona koje je donijela Kukuriku koalicija i koji još nisu ispravljen­i. Konkretno, zakon o regionalno­m razvoju po kojemu Sinj, koji je, nažalost, nerazvijen­o područje, spada u razvijeno i gubi godišnje 10 do 15 milijuna kuna.

Kako planirate pokrenuti sve te projekte, a novca nema?

Kada postignemo politički konsenzus i zajednički istupimo prema županiji i državi, vjerujem da ćemo dobiti podršku jer je riječ o životno važnim projektima.

S kime ste spremni surađivati nakon izbora?

U stanju sam sve okupiti na projektima koji su važni. Ideologija nije važna. Situacija je teška, Sinj nema vremena za “pripetavan­ja”.

PROJEKT OD 69 MILIJUNA KN Neshvatlji­vo mi je što nositelji projekta “Sinj u sridu” Grad i Alkarsko društvo još nisu uredili međusobne odnose

 ??  ?? Povukao sam se 2004. iz politike jer nisam dobio povjerenje svojih birača
Povukao sam se 2004. iz politike jer nisam dobio povjerenje svojih birača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia