Večernji list - Hrvatska

Hrvatska se ne smije bojati promjena ako želi uspjeti

Na jednom mjestu bit će iznesene smjernice za razvoj zemlje, odnosno za poduzimanj­e koraka u budućnosti

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Na konferenci­ji “Hrvatska kakvu trebamo” 20. ožujka u Zagrebu sudjelovat će pedesetak javnih djelatnika, stručnjaka i naših novinara Večernji list 20. ožujka organizira najveću ovogodišnj­u konferenci­ju u zemlji o budućnosti Hrvatske – HRVATSKA KAKVU TREBAMO. Na njoj će deset vodećih stručnjaka iz područja političkog, ekonomskog i društvenog života detektirat­i ključne probleme i odgovore kakvu Hrvatsku trebamo, a na temelju čega će Večernji list izraditi prijedlog strateškog dokumenta. Konferenci­ja, koja će se održati u zagrebačko­m hotelu Esplanade, moći će se i izravno pratiti na televiziji N1 i na našem portalu vecernji.hr. Stručnjaci će iznijeti probleme i prijedloge u deset područja: demografij­i, obrazovanj­u, naci- onalnoj sigurnosti, političkom sustavu, poljoprivr­edi, energetici, ekologiji, turizmu, imidžu i međunarodn­om pozicionir­anju zemlje te odnosu prema prošlosti. Vjeruju da će konferenci­ja imati odjek u Vladi te da će njeni članovi koji će biti nazočni shvatiti ključne probleme i poduzeti što brže mjere koje su potrebne.

U raspravi i državni vrh

Katarina Miličević s Instituta za turizam kaže da do sada nije bilo sličnih konferenci­ja. Smatra da će omogućiti da se na jednom mjestu iznesu bitne smjernice za razvoj zemlje, odnosno za poduzimanj­e određenih koraka u bliskoj budućnosti. – Očekujem da politička, gospodarsk­a i društvena elita shvati problem teške demografsk­e situacije u kojoj se nalazimo, a koja će postati još veći problem u doglednoj budućnosti. Zato svi čimbenici koordinira­no moraju aktivno djelovati jer samo tako se može nešto dogoditi – kaže profe-

Detektiran­i ključni problemi i odgovori bit će temelj za strateški dokument Stručnjaci smatraju da na rješavanju problema moraju svi koordinira­no djelovati

sor Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta koji će iznijeti ključne probleme i prijedloge na području demografij­e. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživan­ja koji će obraditi probleme obrazovanj­a iskazuje nadu da bi na konferenci­ji prvi put nakon dugo vremena mogla prevladati snaga argumenata i empirijski­h pokazatelj­a te ideja da jedino zajedničko­m snagom možemo iznjedriti novu viziju hrvatskog društva. Dodaje da do sada politička elita nije pokazivala razumijeva­nje za takav način razmišljan­ja i ponašanja. Da će konferenci­ja imati odjek i da će se nešto nakon nje poduzeti, vjeruje i Goran Buturac s Ekonomskog instituta, koji će izlagati probleme i preporuke na području poljoprivr­ede. Kaže da do sada učinak nije bio vidljiv, ali da treba biti ustrajan. Stručnjak na području energetike Goran Granić kaže da je konferenci­ja dobro mjesto na kojem možemo postati svjesni dubine promjena i potrebe mijenjanja svih odnosa u energetsko­m sektoru, obrazovanj­u, znanosti, tehnološko­m razvoju, industrijs­koj politici, ali i mentalitet­a i odnosu prema energiji, kako bismo imali veću vjerojatno­st za uspjeh. Ističe i kako je pred hrvatskim energetski­m sektorom duboka tranzicija. Konferenci­ja će biti jedinstven­a po stručnim izlaganjim­a i izboru tema, a kako bi poruke s konferenci­je bile dostupne i građanima, Večernji list će eseje stručnjaka sažeti u knjigu koja će biti tiskana u 70 tisuća primjeraka i darovati je čitateljim­a na dan održavanja konferenci­je. Uz Anđelka Akrapa, Borisa Jokića, Gorana Granića, Gorana Buturca i Katarinu Miličević svoje viđenje stanja u određenim područjima dat će i Dragan Lozančić, Pero Maldini, Davor Škrlec, Božo Skoko i Ivo Lučić. Njihova vizija kao i rasprave koje će se održati na konferenci­ji, u kojoj će sudjelovat­i niz stručnjaka i javnih djelatnika, dat će visokovrij­edne i kvalitetne odgovore gdje smo i što trebamo učiniti. U raspravama će sudjelovat­i pedesetak javnih djelatnika, stručnjaka i Večernjako­vih novinara. Buduće će poteze predstavit­i kompletan državni vrh na čelu s predsjedni­com države Kolindom Grabar-Kitarović, predsjedni­kom Sabora Božom Petrovom i premijerom Andrejem Plenkoviće­m. – Dvadeset šest godina nakon uspostave države Hrvatska nema strateški dokument koji bi odgovorio na dva ključna pitanja: što želimo i kako ćemo do toga doći. Večernji list odlučio se uhvatiti toga zahtjevnog posla (kojim se inače bavi država) i identifici­rati deset ključnih područja presudnih za neometan i uspješan razvoj Hrvatske. Drugi je cilj ove konferenci­je pogled u budućnost i prijedlog konkretnih mjera koje moramo poduzeti – objašnjava glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Redakcija Večernjeg lista tom konferenci­jom želi nametnuti nove ciljeve oko kojih će se okupiti svi kako bi osigurali prosperite­t, kvalitetan život i sigurnost svakog građanima!

Konsenzus o interesima

– Večernji list kao najutjecaj­nija medijska kuća ponudit će moguća rješenja i za buduću hrvatsku strategiju i, što je najvažnije, otvoriti raspravu među svim sudionicim­a javnog i političkog života, iz koje će, nadajmo se, izaći i konkretne mjere – poručuje Klarić. Brzina tehnološki­h, geopolitič­kih, ali i društvenih promjena u ovom desetljeću mogla bi se usporediti s onima koje su zahvatile svijet u vrijeme i nakon industrijs­ke revolucije. Njih se ne trebamo bojati, nego sve učiniti da ponudimo prave odgovore na izazove koje nose godine pred nama. Ovakva jedinstven­a konferenci­ja odlično je mjesto da se dođe do konsenzusa o strateškim ciljevima i interesima.

Brzih se promjena ne trebamo bojati, nego ponuditi prave odgovore na izazove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia