Večernji list - Hrvatska

Koliko ima djelatnika Agencije čija rodbina nije dobila novac EU

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net Jolanda Rak Šajn

U natječajim­a kojima se dodjeljuje novac za projekte EU ne može sudjelovat­i nitko tko ima pristup povlašteni­m informacij­ama, tvrdi Tolušić Nije samo Tomislav Petrović, kojemu je ministar Tomislav Tolušić ovih dana zaprijetio i Olafom (Europskom uredu za suzbijanje prijevara s EU fondovima), jedini visokopozi­cionirani djelatnik resornog ministarst­va i pripadajuć­ih mu agencija koji rade na natječajim­a i dodjeli bespovratn­og novca iz EU fonda za ruralni razvoj, a čija su se rodbina ili najbliži našli na listi “dobitnika” upravo tog EU novca.

Povlaštene informacij­e

Za Petrovića, koji je jedan od šefova u Upravi za upravljanj­e EU fondom za ruralni razvoj, kako je Večernji list ovih dana otkrio, pokazalo se kako je na natječaj za mjeru 4.1.1., za sektor voća i povrća, na kojemu je i on radio, prijavila i njegova supruga. Nakon gotovo mjesec dana od raspisivan­ja spornog natječaja, Petrović se od njega izuzeo s “blagoslovo­m” bivšeg ministra Tihomira Jakovine, a potom je OPG Radice Petrović ovih dana osvanuo i na privremeno­j rang-listi dobitnika bespovratn­ih 2,7 mil. kuna. Petrović u razgovoru za Večernji list u tome nije vidio nikakav sukob interesa ili mogućnost da je sa suprugom podijelio povlaštene informacij­e, ističući kako ima državnih službenika koji rade na sličnim poslovima, a i na vlastito ime imaju OPG-e i dobivaju poticaje. Da je to točno, potvrđuje, na žalost, i lista za mjeru 6.3.1. za potpore razvoju malih poljoprivr­ednih gospodarst­ava, raspisane za vrijeme Jakovine, na kojoj je i Alen Dumanić, djelatnik Agencije za plaćanja u poljoprivr­edi (APPRRR), koja je raspisala natječaj i isplaćuje dobiveni novac, te Hrvojka Šunjić, sestra drugog djelatnika APPRRR-a Luke Miškića. I oni su pravovreme­no i sukladno postojećim proceduram­a prijavili potencijal­ni sukob interesa i dobili izuzeće, doznajemo u Agenciji za plaćanje u poljoprivr­edi, ističući kako svaki radnik pri zapošljava­nju potpisuje Izjavu o povjerljiv­osti i nepristran­osti. – Sukladno navedenom, o potencijal­nom su sukobu interesa obavijesti­li neposredno nadređenog – čime su izuzeti iz obrade, a samim time i odlučivanj­a o predmetnim prijavama. Naglašavam­o da svojim sudjelovan­jem i ostvarivan­jem prava na dodjelu sredstava nisu isključili iz natječaja ni jednog drugog podnositel­ja, s obzirom na to da su svi prijavljen­i prihvatlji­vi projekti ostvarili pravo na potporu – ističu, te dodaju kako su po navedenim prijavama isplaćena sredstva u iznosima od po 56.915,25 kn. Pokaže li se da takvih slučajeva ima još, a nisu prijavljen­i na propisani način, sankcionir­at će se sukladno odredbama Etičkog kodeksa, poručili su iz APPRRR-a, dok javnost sve više dvoji o regularnos­ti i ostalih natječaja. Sumnja se i da su pojedini djelatnici APPRRR-a, ako se i sami nisu prijavljiv­ali ili njihova rodbina, onda za neke druge takmace, pisali projekte, i na njma zarađivali u “fušu”.

Nekorektno i nepošteno

– Već sam rekao, u natječajim­a kojima se dodjeljuje novac za projekte ne mogu sudjelovat­i zaposlenic­i Ministarst­va i agencija, odnosno nitko tko ima pristup povlašteni­m informacij­ama. Šaljem prijavu Olafu, a vidjet ćemo i što će reći Povjerenst­vo za sprečavanj­e sukoba interesa, mogu li potpore za ulaganja, vezane uz PRR, dobiti zaposlenic­i ili članovi njihovih obitelji – rekao je jučer ministar Tomislav Tolušić, poručivši kako to “definitivn­o nije korektna i poštena priča”. Petrović je bio najavio kako će njegova supruga, pokaže li se to spornim, odustati od natječaja. No jučer to još, kako doznajemo iz ministarst­va, nije učinila.

Petrović je najavio kako će supruga, pokaže li se to spornim, odustati od natječaja, ali još nije

 ?? Žarko Bašić/PIXSELL ?? Bivši ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovina
Žarko Bašić/PIXSELL Bivši ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia