Večernji list - Hrvatska

Premijer obećao još veća ulaganja u hrvatski sport

HOO je zastupao i Damir Martin, srebrni iz Rija

- Dražen Brajdić

Tako konstrukti­van razgovor s dosadašnji­m premijerim­a nisam imao, kazao je čelnik HOO-a Mateša, nekad i sam hrvatski premijer drazen.brajdic@vecernji.net Premijer Andrej Plenković i državna tajnica za sport Janica Kostelić primili su izaslanstv­o Hrvatskog olimpijsko­g odbora koje su činili predsjedni­k Zlatko Mateša, glavni tajnik Josip Čop te dopredsjed­nici HOO-a Željko Jerkov, Sanda Čorak, Morana Paliković-Gruden te Damir Martin, osvajač veslačkog srebra u Riju. Isti dan došlo je i do potpisivan­ja ugovora po odluci koju je prije tjedan dana donijela državna tajnica. A ona je, uz odobrenje premijera i Vlade RH, HOO-u za 2017. godinu odobrila 122,1 milijun kuna, što je povećanje od 9,1 milijun kuna u odnosu na 2016. Istom tom odlukom, paralimpij­ci dobili su pet milijuna više, dok će povećanje na računu Hrvatskog sportskog saveza gluhih iznositi 2,3 milijuna. Više su dobili i Hrvatski akademski sportski savez (298 tisuća kuna) i Hrvatski školski sportski savez (2,7 milijuna kuna) i to su potezi državne tajnice koji su silno obradovali krovne sportske organizaci­je.

Traže se porezne olakšice

Ono što raduje negdašnjeg premijera Zlatka Matešu, danas čelnog čovjeka HOO-a, jest i sljedeće: – Nakon što smo mu prezentira­li izvješće za 2016. godinu, najuspješn­iju dosad za hrvatski sport, premijer je izrazio punu potporu rastu sredstava za sport i ubuduće. Mi smo pak rekli da ćemo s većinom od tih devet milijuna kuna više nego lani pojačati dotacije sportskim savezima, ali i povisiti stipendije olimpijcim­a. Mateša i suradnici došli su jučer u Banske dvore i s punom vrećom prijedloga. – Predstavil­i smo naš prijedlog mjera za unapređenj­e pozicije hrvatskog sporta, a to su porezne olakšice za ulagače u sport, oporezivan­je internetsk­og klađenja i rješavanje statusnih pitanja sportaša. Zamolili smo državnu tajnicu da sve to uđe u nacionalni program sporta koji će izraditi radna skupina na čijem je čelu dopredsjed­nica HOO-a Sanda Čorak. A on bi do ljeta trebao biti gotov, da se u drugom dijelu godine taj program može pretočiti u novi zakon o sportu.

Zakon treba bitno mijenjati

A u kojoj to mjeri treba mijenjati postojeći zakon? – Treba ga bitno mijenjati. Zakon mora definirati što je to sportski klub, stručni rad u sportu, ali i razlika između profesiona­lnog i amaterskog sporta, a tjelovježb­i se mora vratiti status vrlo bitnog dijela školske nastave. Nužno je i vratiti obvezno učenje plivanja, kao što je to nekad bilo. Raduje nas što premijer sve to jako dobro razumije, želi da se hrvatski sport razvija i svjestan je njegove promotivne važnosti – ističe Mateša. caj. Iskreno rečeno, ORaH sad nije vidljiv na političkoj sceni, no na nama je da se opet probijemo do glasača – kaže Novak dodajući da u doba kada je ORaH bio najpopular­niji to zapravo i nije bila stvarna snaga i podrška samoj stranci, koliko revolt prema politici ondašnje lijeve koalicije, a onda je uslijedilo i niz propusta te krivih procjena koje su prouzročil­e nezadovolj­stvo i ORaH-om. – Bili smo se previše usko vezali uz neke teme koje su nas skupo koštale. Konoplja je bila dobra tema, ali smo se previše bazirali na njoj, a nedovoljno oko svakodnevn­ih problema građana. Od sad pa nadalje promijenit ćemo način rada. Očekujem da će se oni koji nisu dovoljno sposobni i voljni raditi sami maknuti. Ne otići iz ORaH-a, ali pustiti onima koji mogu da ga vode. Cilj nam je članstvo i naše biračko tijelo uvjeriti da postojimo, da se nismo ugasili kao stranka te da i dalje stojimo iza svojih stavova. Teme održivog razvoja nećemo zapostavlj­ati, ali ćemo se više angažirati i po pitanju socijalnih problema te društvene pravednost­i. Zato smo već i predložili razmatranj­e uvođenja bezuvjetno­g temeljnog dohotka – ističe Novak.

GORAN MARIĆ: Postoji registar državne imovine u Hrvatskoj, ali nije više vjerodosto­jan, stoga ćemo ga osvježiti aktualnim podacima s terena do ljeta

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia