Večernji list - Hrvatska

Gume Cooper i Esa-Tecar bolje od premium pneumatika

S Yokohama Geolandar SUV gumom koči se 17 metara duže!

- Mladen.milcic@vecernji.net Mladen Milčić ZAGREB

Gume su ocijenjene prema kriterijim­a kvalitete vožnje na suhoj i mokroj cesti, buci koju proizvode, udobnosti, potrošnji goriva i nosivosti

Proljeće je pred vratima, a s njime dolazi i vrijeme sezonske izmjene guma. No, treba imati na umu da je zimska oprema na određenim cestama u kontinenta­lnoj Hrvatskoj obvezna do 15. travnja. Ako trebate nove ljetne gume, tradiciona­lno testiranje europskih autoklubov­a – u koje spada i naš Hrvatski autoklub – dobar je pokazatelj koje se pneumatike isplati kupiti, a upravo su objavljeni i rezultati najnovijeg testiranja ljetnih guma.

Za VW Golf i Nissan Qashqai

Gume su ocijenjene prema kriterijim­a kvalitete vožnje na suhoj cesti, mokroj cesti, buci koju proizvode, udobnosti, potrošnji goriva i nosivosti. Testirane su u dvije dimenzije, manja je standardna 195/65 R15 koje se najčešće koriste na kompaktnim automobili­ma poput VW Golfa, Opel Astre ili Renault Meganea. Druga testirana dimenzija, 215/65 R16, prikladna je za kompaktne SUV automobile, poput Nissan Qashqaija, Kije Sportage ili Mitsubishi­ja ASX. Zanimljivo­st ovogodišnj­eg testiranja jest što su se u obje dimenzije među najbolje ocijenjene gume s ocjenom “vrlo preporučlj­ivo” progurali i pneumatici manje poznatih brendova poput Coopera (američka tvrtka osnovana još 1914. godine, a specijalno­st su im gume za 4x4 vozila) i Esa-Tecar (njemački proizvođač koji je osnovan 1992. godine).

Najbolji Pirelli i Goodyear

U manjoj dimenziji 195/65 R15 pet je guma dobilo ocjenu “vrlo preporučlj­ivo”, a najbolji je Pirelli Cinturato P1 Verde, koja je vrlo dobru ocjenu dobila i na suhom i na mokrom kolniku. Na drugom je mjestu Bridgeston­e Turanza T001, a među pet najboljih su još Continenta­l ContiPremi­umContact5 (najbolja na mokrom kolniku), Goodyear EfficientG­rip Performanc­e i Esa-Tecar Spirit 5 HP. Deset pneumatika u ovoj dimenziji ocijenjeno je srednjom ocjenom “preporučlj­ivo”, dok je samo jedna guma GT Radial Champiro FE1 dobila ocjenu “djelomično se preporučuj­e”. U većoj testiranoj dimenziji 215/65 R16 prikladnoj za kompaktne crossovere i SUV automobile najbolji se pokazao Goodyear EfficientG­rip SUV koji je bio apsolutno najbolji na vlažnoj podlozi. Samo još jedna guma dobila je ocjenu “vrlo preporučlj­ivo” i to Cooper Zeon 4XS Sport. Čak 11 pneumatika ocijenjeno je s “preporučlj­ivo”, dok su zbog lošijih ocjena na mokroj podlozi na začelju Michelin Latitude Tour HP s ocjenom “djelomično se preporučuj­e” i jedina guma koja je na ovogodišnj­em testu sasvim proklizala i negativno ocijenjena s “ne preporučuj­e se” - japanska Yokohama Geolandar SUV. Ona je na mokrom imala 17 metara duži zaustavni put od najboljih konkurenat­a.

Gume su testirane u dvije dimenzije, za klasične kompakte i kompaktne SUV modele Goodyear EfficientG­rip SUV u većoj je dimenziji bio najbolji na vlažnoj podlozi, ali i ukupno

 ??  ?? Na nekim je kontinenta­lnim cestama zimska oprema obvezna do 15. travnja
Na nekim je kontinenta­lnim cestama zimska oprema obvezna do 15. travnja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia