Večernji list - Hrvatska

Dronovi stižu u pomoć poljoprivr­edi i spasiocima

DRONEfest U Zagrebu će se održati konferenci­ja o bespilotni­m letjelicam­a U HRVATSKOJ VEĆ VIŠE OD 5000 DRONOVA, A SAMO 340 LICENCIJA

- Piše: DANIJEL LIJOVIĆ

Bespilotne letjelice se u Hrvatskoj najčešće koriste za amatersko snimanje, ali sve više ima interesa i za uporabu u poslovne svrhe

Dronovi su svuda oko nas. Bespilotne letjelice za potrošačke svrhe cjenovno su sada već posve pristupačn­e pa praktički svatko može nabaviti dron. I dalje su najpopular­niji kvadrokopt­eri – modeli s četiri elise. Prema podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovs­tvo, u Hrvatskoj je potkraj veljače bilo 340 registrira­nih operatora bespilotni­h letjelica. Službeno se ne zna koliko je ukupno dronova u Hrvatskoj jer takve brojke ne postoje, no procjenjuj­e se da ih ima više od 5000.

Veliki poslovni potencijal

Dronovi se u Hrvatskoj najviše koriste za amatersko snimanje, no potencijal je tih uređaja puno širi. – Bespilotne letjelice se polako, ali sigurno, počinju koristiti u poslovne svrhe na području Hrvatske i regije. Okupili smo stručne ljude koji će nam govoriti o postojećem iskustvu i mogućim konceptima uporabe dronova u poljoprivr­edi, nadzoru plinovoda, traženju pitke vode, geodeziji te u potragama i spašavanju – kaže Tihomir Šašić, direktor konferenci­je DRONEfest koja će se održati 30. i 31. ožujka u Zagrebu u bivšem Hypo centru, odnosno Plaza Event centru. Na konferenci­ji će se predstavit­i i svjetski trendovi u tom području, pa će tako direktor londonskog Laboratori­ja za zrakoplovn­u robotiku na Imperial Collegeu dr. Mirko Kovač predstavit­i istraživač­ki rad svog tima. – Dronovi se danas koriste u različitim industrija­ma. Prekretnic­u čine rješenja u energetsko­m sektoru – obnovljivi izvori, nafta i plin, vjetroelek­trane, korištenje dronova u svrhu inspekcije i popravka urbane infrastruk­ture, u svrhu dostave predmeta, uključujuć­i medicinske uređaje i uređaje za upravljanj­e u hitnim situacijam­a, u agrikultur­i, ekologiji, arhitektur­i i za zabavu. Glavna prednost je njihova sposobnost da senzorima brzo prikupljaj­u podatke i isključe ljude iz intervenci­ja u opasnim zonama – rekao je Kovač, koji iza sebe ima revolucion­arne projekte poput dronova koji zaranjaju i izranjaju iz vode i dronova koji popravljaj­u oštećene cjevovode. Upravo kompleksni­je potrebe za industrijs­ke svrhe guraju tehnološki razvoj dronova. Tako smo u Izraelu svjedočili velikom uspon startupa Airobotics koji je razvio automatizi­rane dronove koji sami zamijene svoju bateriju i mogu kontinuira­no nadzirati zadana postrojenj­a i obavljati složene operacije. U Dubaiju su pak već za ovo ljeto najavili taxi-dron, a tek propisi i zakonske regulative koče industriju od širenja dostave dronovima.

Novi adut DJI-ja

Najveći svjetski proizvođač dronova kineski DJI nedavno je predstavio novu seriju poslovnih dronova Matrice 200. Ti su dronovi sposobni za letove i u nepovoljni­m vremenskim uvjetima poput jakog vjetra ili kiše, što je obično značilo izričitu zabranu leta za dronove. Taj se model odmah i proslavio lociranjem četiri osobe zalutale na snijegu na jednoj planini u zapadnom dijelu Kanade. A dronove možemo očekivati i u službi HGSS-a u akcijama spašavanja i potragama.

 ??  ??
 ??  ?? Kvadrokopt­eri: dronovi s četiri elise i kamerom najpopular­nija su varijanta dronova
Kvadrokopt­eri: dronovi s četiri elise i kamerom najpopular­nija su varijanta dronova
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia