Večernji list - Hrvatska

XC60 Švedska šifra za uspjeh

Novi premium SUV jedno je od najsigurni­jih vozila u povijesti

-

Sandra Mikulčić Premium SUV srednje veličine u Hrvatskoj će se početi prodavati u rujnu, a prvi salonski primjerci stižu u srpnju Nova generacija Volva XC60 među rijetkim je novitetima koji nisu bili razotkrive­ni prije premijerno­g izlaganja na salonu automobila u Ženevi, koji je vrata zatvorio prije deset dana. Model kojeg zamjenjuje na tržištu je već devet godina, no atraktivno­sti i kvalitete mu ne nedostaje, pa tako ni kupaca.

Najprodava­niji u Europi

Od izlaska na tržište još uvijek aktualan Volvo XC60 prodan je u gotovo milijun primjeraka, te je postao najprodava­niji premium SUV srednje veličine u Europi. XC60 je zadnjih godina činio oko 30 posto ukupne globalne prodaje Volva. Stoga je jasno da je pred dugoočekiv­anim novim XC60 ozbiljan zadatak - stare klijente treba zadržati, nove privući, a u međuvremen­u se segment premium SUV-ova prilično popunio. - Posjedujem­o snažno nasljeđe u projektira­nju atraktivni­h i dinamičnih SUV modela koji dolaze s najnovijom tehnologij­om. Novi XC60 neće biti iznimka. To je je automobil stvoren za aktivan stil života i predstavlj­a novi korak u našem transforma­cijskom planu - rekao je Håkan Samuelsson, predsjedni­k i izvršni direktor, Volvo Car Grupe. Novi XC60, pojašnjava­ju iz Volva, jedan je od najsigurni­jih automobila ikad napravljen­ih te je opremljen najnovijim sigurnosni­m tehnologij­ama. Sistemu City Safety dodana je nova funkcija upravljačk­e asistencij­e, koja se aktivira kada sustav automatsko­g kočenja nije dovoljan da bi se izbjegao sudar. Sustav će moći sam okrenuti volan i tako izbjeći prepreke koje se iznenada poja- ve pred automobilo­m. City Safety sustav radi kod potencijal­nog sudara s drugim vozilima, pješacima, biciklisti­ma i većim životinjam­a. Asistencij­a je aktivna kod brzina između 50 i 100 km/h. Novost je i sustav nazvan Oncoming Lane Mitigation, koji pomaže spriječiti frontalne sudare, a nadograđen je i Volvo sustav detekcije mrtvog kuta BLIS, koji sada također koristi upravljačk­u asistencij­u kako bi se smanjio rizik od sudara prilikom mijenjanja trake. Pilot Assist, Volvo napredni semi autonomni sustav upravljačk­og asistiranj­a, koji vodi brigu o upravljanj­u, ubrzanju i kočenju na dobro označnim cestama, na brzinama do 130 km/h, opcijski je također dostupan i u novom XC60.

Benzinac, dizelaš i hibrid

Novi XC60 u ponudi će biti i s nagrađenim Volvo T8 Twin benzinskim plug-in hibridnim motorom, koji može isporučiti 407 konjskih snaga, a sprint do 100 km/h traje samo 5,3 sekunde. Motorna paleta obuhvaća dizelski D4 motor s 190 KS i D5 motor s PowerPulse tehnologij­om i 235 KS. Također, nude se i benzinski T5 motor s 254 konjske snage i T6 koji donosi 320 KS i 400 Nm okretnog momenta. Novi Volvo XC60 sredinom travnja trebao bi se početi proizvodit­i u Švedskoj, a na hrvatskom se tržištu očekuje u rujnu. No, prvi ogledni primjerci u domaćim bi se prodajnim salonima mogli pojaviti već u srpnju.

Novi XC60 moći će sam okrenuti volan da izbjegne prepreku koja mu se nađe na putu Pred novitetom je težak zadatak - nadmašiti prethodnik­a prodanog u milijun primjeraka

 ??  ?? Početak proizvodnj­e zakazan je za sredinu travnja
Početak proizvodnj­e zakazan je za sredinu travnja
 ??  ?? Elektrifik­acija Volvo modela do izražaja će doći i u novom XC60
Elektrifik­acija Volvo modela do izražaja će doći i u novom XC60
 ??  ?? može isporučiti plug-in hibrid, dakle izvedba Volva XC60 koju pokreće kombinacij­a elektromot­ora i benzinca
može isporučiti plug-in hibrid, dakle izvedba Volva XC60 koju pokreće kombinacij­a elektromot­ora i benzinca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia