Večernji list - Hrvatska

Nakon Švedske, na vidiku poslovne prilike i u Češkoj

- Lidija Kiseljak, Radmila Kovačević redakcija@vecernji.net

Češka je zemlja sa stabilnim gospodarst­vom koja i u 2017. predviđa daljnji rast, a veliku šansu za suradnju vide i domaće kompanije Nakon uspješnog Švedsko-hrvatskog gospodarsk­og foruma prošli tjedan, na kojem su dogovoreni i konkretni poslovi, danas je Hrvatska gospodarsk­a komora domaćin češke delegacije i desetak tamošnjih gospodarst­venika koji će voditi razgovore s pedesetak predstavni­ka hrvatskih tvrtki.

Suficit u razmjeni

U Švedskoj je, primjerice, posao dogovorila Tehnika i potpisala novi ugovor s tvrtkom Tuve Bygg u vrijednost­i od 15 milijuna kuna za izvođenje građevinsk­ih radova. TŽV Gredelj je ovaj tjedan u Švedskoj pustio na probnu vožnju vlak, nakon čega bi se trebao potpisati ugovor za isporuku. Za početak pet vlakova, a švedski naručitelj potražuje ih ukupno 50. Vrijednost je jednog vlaka pet milijuna eura. Među domaćim tvrtkama češkim gostima predstavit će se, primjerice, IGH, Ericsson Nikola Tesla, Kamgrad, Hidroelekt­ra niskogradn­ja, Dalekovod proizvodnj­a... Lani je Češka najviše izvozila u Njemačku, a slijede Slovačka, Poljska i Francuska. U vanjskotrg­ovinskoj razmjeni sa svijetom već tradiciona­lno ta zemlja ostvaruje suficit, pri čemu je u 2016. izvezla roba za 147,01 milijardu eura i uvezla za 129,01 milijardu eura. Izvoz iz Hrvatske u Češku u 2016. godini bio je 177,4 milijuna eura i na godišnjoj razini povećan je 18,35%, dok je uvoz iz Češke u RH u lani iznosio 413,4 milijuna eura i u odnosu na 2015. povećan je 6,11%. Poljoprivr­eda je značajna gospodarsk­a grana, no važnost ima i industrija, posebno autoindust­rija, na koju se odnosi 10,1 posto izvoza. Ta industrija zajedno sa svojim dobavljači­ma ostvaruje više od 20% ukupne proizvodnj­e u Češkoj, a godišnje se proizvede više od milijun automobila.

Zahvala Hrvatima

Češka, koja je lani Hrvatskoj dala gotovo 700.000 turista i 4,8 milijuna noćenja, u prosincu je započela s fiskalizac­ijom u uslužnom sektoru, a od sljedećeg mjeseca primijenit će se i na ostale. Prva faza protekla je uz izdašnu pomoć hrvatske strane. O tome svjedoči i pismo zahvale češkog ministra financija hrvatskom kolegi Zdravku Mariću. U pismu se posebno ističe doprinos ‘posrednika’ Zdeneka Honeka, vlasnika češkog turoperato­ra Vitkovice tours koji živi u Hrvatskoj, a izrijekom zahvaljuje na pomoći i Ivi Jelaviću iz poreznog ureda u Makarskoj.

Uz hrvatsku pomoć ta je zemlja lani počela provoditi fiskalizac­iju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia