Večernji list - Hrvatska

Mladi glumci jake osobnosti, talenta i snage za velike uloge

Pezdirc i Ćosić tumače glavne uloge u “Črnoj mati zemli”

- Bojana Radović bojana. radovic@vecernji.net

U mnogim našim kazalištim­a osjeća se smjena generacija, a mladi glumci koji dolaze pomno i promišljen­o grade karijere o kojima će se tek čuti Bili su izuzetna generacija na ADU. Njihova ispitna predstava “Tartuffe”, u režiji Krešimira Dolenčića, igrala je na profesiona­lnim scenama i gostovala na Dubrovački­m ljetnim igrama. Bila je to generacija u kojoj su diplomiral­i glumci: Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Hrvojka Begović, Anja Đurinović, Mija Anočić Valentić, Tihana Lazović, Lukrecija Tudor, Filip Riđički i Karlo Mrkša.

Nisu posustali u stvarnosti

Na svu sreću, za razliku od mnogih prije njih, nisu posustali u trenutku kada su izašli iz zaklonjeni­h zidova Akademije. Štoviše, Adrian Pezdirc i Dado Ćosić u subotu tumače dvije glavne uloge u predstavi “Črna mati zemlja”, koju po romanu Kristiana Novaka u ZKM-u režira Dora Ruždjak Podolski, čime zatvaraju svoj prvi kazališni krug, jer su upravo njih dvojica nosila tog drugačijeg Molièrea s ADU, a svoj su status izborili svime što su do sada radili. Pezdirc je u ZKM-u glumio u “Pretposlje­dnjoj pandi ili statici” Dine Pešuta i Saše Božića, te nakon toga dobio glavnu ulogu u “Čarobnom brijegu” koji je po Thomasu Mannu režirao Janusz Kica, koji je doslovno cijelu predstavu stavio na leđa ovog mladog glumca koji je u svakom trenutku na sceni trosatne predstave i koji je svoj posao obavio tako da je kritika najavila novo veliko ime hrvatskog glumišta. Dado Ćosić radio je jako puno; od dječjih predstava poput “Ja i moji osjećaji” Ivice Boban, preko predstava redatelja Saše Božić, do uloga u Dubrovniku na Igrama, i u brojnim filmovima. No, posebno se pamti njegova uloga u predstavi “Teškoće s izražavanj­em” koju je u &TD-u režirao njegov kolega Edvin Liverić. Dečkima iz ZKM-a, koji nose novu vibru ovog popularnog zagrebačko­g kazališta, svako treba dodati Silvia Vovka, koji je na scenu HNK Zagreb zakoračio u glavnoj ulozi u Krležinom “Vučjaku” u režiji Ivice Buljana, uz partnerice Ninu Violić i Almu Pricu, a tu je i Slavko Sobin. Iako ga jav- nost doživljava ponajprije kroz TV seriju “Crno-bijeli svijet” riječ je o izuzetnom mladom glumcu koji upravo priprema svoju prvu monodramu, komediju “Političar” u kojoj će se okušati u čak pet uloga.

Ona je stvorila Ćelavu Ledu

Na sreću, u ovom dobrom muškom društvu ima mjesta i za dame. Luca Anić je za ulogu u “Tri zime” dobila Nagradu hrvatskog glumišta te svoju karijeru gradi na sceni središnjeg nacionalno­g teatra, dok je Sara Stanić, također znano lice iz “Crno-bijelog svijeta”, odabrala put slobodnjak­a. Uz glumački talent ona se profiliral­a i kao vrsna dramaturgi­nja, ona koja je u stanju spojiti Ionesca i Krležu te tako stvoriti “Ćelavu Ledu”, ali i sada aktualnu “Oleannu” koju, uz Darka Stazića, igra na Sceni Ribnjak.

 ??  ?? Dado Ćosić drugi je junak predstave “Črna mati zemla”, a briljirao je u &TD-u u predstavi “Teškoće s izražavanj­em” redatelja Edvina Liverića
Dado Ćosić drugi je junak predstave “Črna mati zemla”, a briljirao je u &TD-u u predstavi “Teškoće s izražavanj­em” redatelja Edvina Liverića
 ??  ?? Sara Stanić je i izuzetna dramaturgi­nja, a pred Slavkom Sobinom je prva monodrama
Sara Stanić je i izuzetna dramaturgi­nja, a pred Slavkom Sobinom je prva monodrama
 ??  ??
 ??  ?? Silvio Vovk u sceni iz Krležina “Vučjaka” s Ninom Violić
Silvio Vovk u sceni iz Krležina “Vučjaka” s Ninom Violić
 ??  ?? Adrian Pezdirc Nagradu hrvatskog glumišta dobio je za ispitnog “Tartuffea” (lijevo), u ZKM-u je odglumio glavnu ulogu u “Čarobnom brijegu”, a sada ga čeka “Črna mati zemla”
Adrian Pezdirc Nagradu hrvatskog glumišta dobio je za ispitnog “Tartuffea” (lijevo), u ZKM-u je odglumio glavnu ulogu u “Čarobnom brijegu”, a sada ga čeka “Črna mati zemla”
 ??  ?? Luca Anić Za ulogu u “Tri zime” dobila je Nagradu hrvatskog glumišta
Luca Anić Za ulogu u “Tri zime” dobila je Nagradu hrvatskog glumišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia