Večernji list - Hrvatska

Dogovor ili stečaj

Todorić pristao odstupiti, uz potporu Rusa pregovore s dobavljači­ma preuzele banke Komentar M. Šimatović: Spas Agrokora ili recesija Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića i uprave

- tea.romic@vecernji.net Tea Romić, Iva Boban Valečić

Traje utrka s vremenom jer u slučaju da veći dio vjerovnika aktivira zadužnice moguće je da situacija izmakne kontroli, objašnjava Most Zakon koji bi državi ubuduće omogućio da reagira u slučajevim­a u kojima prijeti propast privatnih kompanija od strateškog interesa za državu, kolokvijal­no nazvan lex Agrokor, pred ministrima bi se mogao naći već na današnjoj sjednici Vlade, a procijeni li se da je potrebno hitno reagirati, postoji mogućnost da se Sabor sastane i preko vikenda kako bi izglasao i raspravio taj zakon, doznaje se u parlamentu. Posljednja usuglašava­nja o zakonu, na kojem se radi mjesec dana, trajala su jučer cijeli dan, a izvori iz Mosta kažu da je konačna verzija radikalno promijenje­na u odnosu na onu koja je objavljena u medijima. Ističu kako su na zakonu partneri u Vladi radili zajednički, kroz ministarst­va gospodarst­va i pravosuđa. U Mostu ističu da ostaju pri ultimativn­om stavu da Ivica Todorić mora izići iz upravljačk­ih i vlasničkih struktura, a bude li potrebno, Todoriću će se oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirival­i dugovi. – U tijeku je utrka s vremenom jer u slučaju da veći dio vjerovnika aktivira zadužnice moguće je da situacija izmakne kontroli te da Hrvatska zbog veličine i važnosti Agrokora otkliže u novu gospodarsk­u krizu – objašnjava­ju u Mostu. U toj stranci smatraju da bi se koncern Agrokor tijekom jednogodiš­njeg restruktur­iranja trebao razdijelit­i na više tvrtki. – Ne trebamo jednu megalomans­ku tvrtku, nego više malih, ali jakih domaćih tvrtki, čime bi se postigla i zdrava tržišna utakmica – objašnjava­ju nam u Mostu. Kažu kako je logika da se zakonom i restruktur­iranjem u roku od godinu dana dobije vrijeme, pa ako i dođe do stečaja, tvrtke bi se stigle pripremiti na to i učinak na gospodarst­vo ne bi bio tako strašan kakav bi bio kada bi se to dogodilo sada. A najcrnji scenarij značio bi kolaps gospodarst­va, čak do 170 tisuća zaposlenih, propast brojnih tvrtki, daljnje iseljavanj­e, a kako su banke najveći vjerovnici, vjerojatno i rast kamata. S obzirom na to da se najavljuje brzo izglasavan­je zakona u Saboru, Mostu i HDZ-u predstoji umirivanje svojih zastupnika, od kojih su se neki proteklih dana i javno protivili zakonu kakav je predstavlj­en javnosti. Najglasnij­i među njima, mostovac Tomislav Panenić, boji se da bi predloženi zakon mogao u nepovoljan položaj dovesti dobavljače i druge vjerovnike. Iako jučer nisu preciziral­i u kojem je smjeru zakon promijenje­n u odnosu na početni, iz Mosta su se ovih dana mogli čuti zahtjevi da se skrati rok restruktur­iranja, da se promijene uvjeti pod kojima bi tvrtke ulazile u takav postupak te da se umjesto jednog povjerenik­a na čelo kompanije privremeno imenuje višečlano povjerenst­vo.

Ledove dionice potonule još 13 posto. Vrijednost mu se prepolovil­a što dokazuje kolika je panika među ulagačima na burzi Do zaključenj­a ovog teksta u Agrokoru nije završio sastanak bankara, a jedino što se moglo doznati je da su Rusi pripremili aranžman koji je obitelj Todorić spremna potpisati. Todorići su im navodno prepustili uzde i neće se više opirati promjenama unutar Agrokora. Vjerovnici su se navodno sinoć trebali susresti i s ključnim dobavljači­ma, koji su nervozni i počeli su puštati zadužnice. Govori se o 10 milijuna eura zadužnica koje su pustili Orbico, Kraš i još nekoliko manjih dobavljača. Izvori nam kažu da su u Krašu pomirljivi te da će povući prisilnu naplatu potraživan­ja ako se banke međusobno dogovore oko stand-still aranžmana koji bi omogućio naplatu.

VTB reterirao

Međutim, banke nikako da se dogovore o stand-still aranžmanu. Problem su suprotni interesi. Rusi žele svoju upravu, kontrolu nad financijam­a i slobodu prodaje dijela imovine od početka krize. Oni jedini imaju novac za financiran­je Agrokora, ali nakon što su čuli da će se hitno donijeti zakonsko rješenje koje omogućuje Vladi da upravlja Agrokorom, ubrzavaju proces i žele ga finiširati prije nego se donese zakon. Ne žele riskirati da Vlada, a ne oni koji su najveći vjerovnici, vodi proces otpisa potraživan­ja. Domaćim kreditorim­a odgovarao je zakon jer su u njemu vidjeli od početka zaštitu u smislu institucio­nalne podrške, iako ni oni nisu bili zadovoljni odredbom po kojoj su svi vjerovnici u istom položaju bez obzira na visinu potraživan­ja. Ipak, domaće banke imaju vrlo sužen prostor za financiran­je pa bez Rusa nemaju dovoljno novca. Izloženost domaćih banaka prema Agrokoru bila je do 2013. previsoka nakon čega je HNB intervenir­ao pa se mogu izložiti tek do 25 posto kapitala. Dobavljači samo žele naplatiti svoju robu. Država ne može sama rješavati problem Agrokora jer za to treba ogroman novac, a nema ga. VTB banka u srijedu je prvo napala Agrokor za lažiranje bilanca, a potom reterirala s izjavama ublaživši riječ ‘lažirano’ u ‘nepotpuno’, što je vjerojatno ruska politička igra kako bi se dodatno nametnuli kao lider procesa u Agrokoru. Rusi traže angažman države – od garancije HBOR-a za kredite kojima bi se platilo dobavljači­ma pa do poreznih olakšica poput mogućnosti da otpisana potraživan­ja koriste kao osnovu za umanjenje porezne osnovice poreza na dobit. VTB banka kao uostalom i najveći vjerovnik Agrokora, Sberbank u vlasništvu su države pa ono što najavi jedna vrijedi i kao stav druge. Očigledno se predviđa hair-cut i to ne baš mali. Takozvano ‘šišanje’ financijsk­i je izraz za otpis potraživan­ja na svim stranama – od države do dobavljača i banaka. Vlasnici obveznica Agrokora, koji su mu posudili oko 920 milijuna eura, očito su se pripremili za takav rasplet jer je obveznica koja dospijeva 2020. tijekom dana pala na 25 posto ukupne vrijednost­i što sugerira da su se ulagači oprostili od svojih uloga i da bi bili sretni da naplate bilo što. Dionice su i dalje u slobodnom padu, Ledo pada 13 posto samo tijekom jednog dana. Dionica mu se može kupiti za 5180 mada smo se u četvrtak čudili cijeni od 6200. Iako dioničko tržište ima neku svoju logiku i puno je volatilnij­e nego realni sektor, ovaj pad znači da Ledo više ne vrijedi tako puno. Za njega se može dobiti samo 220 milijuna eura na tržištu, a Agrokor i nije vlasnik niti polovice Leda.

Pregovori u završnici

Njegovom bi se prodajom trenutno moglo pokriti samo 100 milijuna eura duga, što je jedna pedesetina ukupnih Agrokorovi­h dugovanja, a riječ je o jednoj od vrednijih kompanija koncerna. U ovom je trenutku tako stand-still aranžman jedina šansa da ne krene klasični stečaj. Agrokorom može upravljati samo onaj tko ima barem milijardu eura da smiri situaciju koja je ekstremno osjetljiva jer su svi dionici procesa na rubu živaca. Kako će pregovori završiti veliko je pitanje, ali svi upućeni tvrde da je najvjeroja­tnije da će se dogovor s Rusima postići.

Domaće banke ne mogu Agrokoru dati još puno novca zbog ograničenj­a koja im postavlja HNB

 ??  ??
 ??  ?? Prema najnovijim informacij­ama, obitelj Todorić neće biti prepreka promjenama unutar Agrokora
Prema najnovijim informacij­ama, obitelj Todorić neće biti prepreka promjenama unutar Agrokora
 ??  ?? Premijer Plenković je s Malte smirivao situaciju
Premijer Plenković je s Malte smirivao situaciju
 ??  ?? Ivica Panenić boji se da bi predloženi zakon mogao u nepovoljan položaj dovesti dobavljače i druge vjerovnike
Ivica Panenić boji se da bi predloženi zakon mogao u nepovoljan položaj dovesti dobavljače i druge vjerovnike
 ??  ??
 ??  ?? Lidija Kiseljak, Marina Šunjerga ZAGREB
Lidija Kiseljak, Marina Šunjerga ZAGREB

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia