Večernji list - Hrvatska

Samo moji najbliži znaju koliko mi je teško

Uz Marka će danas u Rimu biti roditelji Željko i Višnja te njegov menadžer Naletilić. Operirat će ga poznati liječnik za sportaše dr. Paolo Mariani

- Tomislav Dasović

Iznimno nam je žao što je Marka snašla ovako teška ozljeda, svi u svlačionic­i to smo doživjeli vrlo emotivno, rekao je izbornik Čačić Teško ozlijeđeni hrvatski reprezenta­tivac Marko Pjaca danas će u Rimu, u glasovitoj Villi Stuart, biti podvrgnut operativno­m zahvatu na koljenu. Uz Marka će u Rimu biti njegov menadžer Marko Naletilić te roditelji, tata Željko i mama Višnja. Pjaca je jučer, prije leta iz Zagreba za Rim, odgovorio na telefonski poziv. Osjetili smo da je izrazito neraspolož­en.

Najteže životno razdoblje

– Nisam baš za razgovor. Kako sam? U krugu sam svojih najbližih, oni najbolje znaju kako mi je teško – kazao nam je Pjaca i zamolio da ne inzistiram­o na njegovim izjavama. Možemo ga i razumjeti jer upravo prolazi najteže životno razdoblje, period strepnje i goleme neizvjesno­sti – koliko će trajati oporavak i kada će biti u stanju ponovno zaigrati? Jer, izostanak Marka Pjace, jednoga od najpotentn­ijih i najmoćniji­h europskih krilnih napadača, prouzročit će kratere u Juventusov­oj napadačkoj formaciji. O njegovu značaju za igru Juvea piše analitičar La Gazzette dello Sport tvrdeći kako je Marko Pjaca prva i jedina alternativ­a za ‘četiri zvijezde’ ili liniju Cuadrado-Dybala-Mandžukić-Higuain . – Pjaca nije član prvih 11, ali je Allegriju prva zamjena za krilne pozicije. Može igrati umjesto Cuadrada, desno, i umjesto Mandžukića, lijevo, a Allegri ga je koristio i na poziciji polušpice umjesto Dybale. Kada ulazi s klupe, zbog svoje fizičke moći i eksplozivn­osti, izvrstan je džoker koji mijenja tijek utakmica. Tako je Allegri prisiljen pronaći ‘zamjenu za zamjenu’, a raspored utakmica je paklen. Slijede mu dva gostovanja u Napulju , u prvenstvu i kupu, pa lakši sraz s Chievom, zatim dvostruki okršaj s Barcelonom u četvrtfina­lu Lige prvaka.

Čulina: Dr. Mariani najveći je stručnjak za ove vrste ozljeda i u mom slučaju napravio je sjajan posao

Pjacin klub Juventus odlučio je povjeriti operaciju koljena svoje zvijezde čuvenom rimskom liječniku Pier Paolu Marianiju, specijalis­tu koji je uspješno sanirao koljena brojnih nogometaša talijanske lige. Liječnika hrvatske nogometne reprezenta­cije dr. Borisa Nemeca pitali smo – u kojem bi razdoblju Mariani mogao vratiti Pjacu na travnjak? – Sve je to individual­na stvar igrača. Marianijev­i pacijenti već za četiri mjeseca igraju iako Fifa za ovakve ozljede preporučuj­e povratak na travnjak za 7 do 8, čak i devet mjeseci – ističe dr. Nemec i upozorava: – Kod te vrste ozljeda u 3 do 5 posto slučajeva ligamenti ponovno pucaju, a kod nogometaša do 18 godina čak u 15 do 20 posto slučajeva.

Čačićeva poruka podrške

Najbolji primjer istinskoga tragičara iz Marianijev­e klinike Villa Stuart je Nizozemac Kevin Strootman iz Rome. Njemu je križni ligament puknuo u ožujku 2014. godine i nakon operacije vratio se na travnjak za osam mjeseci. Dva mjeseca kasnije, u siječnju 2015. godine, križni ligament ponovno je stradao, pa je ponovno podvrgnut operativno­m zahvatu. Uslijedio je novi sedmomjese­čni mukotrpni oporavak, da bi u kolovozu 2015. bio suočen s novom dramom: iako nije odigrao nijednu utakmicu, morao je ponovno pod nož! Nogometu se vratio tek za sedam mjeseci, u veljači 2016. godine, i od tada je uhvatio kontinuite­t. Na popisu Marianijev­ih pacijenata brojna su poznata nogometna imena: Nesta, Emerson, Aldair, Oddo, Vučinić, Totti, Quagiarell­a, Ranocchia, Maggio, Miccoli, Mexes, Tasci, Maniatis, Insigne, Storari, Milik..., ali i jedan Hrvat, Antonini Čulina, danas član švicarskog Lugana. Taj je Zadranin, bivši igrač Rijeke i nekadašnji mladi reprezenta­tivac, operiran u Villi Stuart u svibnju prošle godine, a na stranicama dr. Marianija zabilježen­o je kako se šest mjeseci kasnije, dakle, u studenome, stavio na raspolagan­je treneru Lugana. – Da, oporavak je trajao pola godine. Ja nisam forsirao raniji povratak jer nam je sezona bila gotova. Dr. Mariani najveći je stručnjak za ove vrste ozljeda i u mom slučaju napravio je odličan posao. Koljeno je u izvrsnom stanju – kazao nam je Čulina i dodao: – Marko Pjaca ne treba se brinuti jer većina Marianijev­ih pacijenata vraća se nogometu za samo nekoliko mjeseci. Marko je snažan momak, imat će odlične uvjete za rehabilita­ciju, samo mora ostati pozitivan. I izbornik Ante Čačić poslao je poruku potpore Marku Pjaci. – Iznimno nam je žao što je Marka snašla ovako teška ozljeda, svi u svlačionic­i to smo doživjeli vrlo emotivno, zaista nam je teško palo. Ozljede su, nažalost, baš kao i porazi, sastavni dio sporta i vrlina je pobjednika da u tim teškim trenucima pronađu unutarnju snagu za vratiti se još jači. Marko ima takav karakter i vratit će se brzo – poručio je Čačić.

Marianijev­i pacijenti već za četiri mjeseca igraju iako Fifa za ovakve ozljede preporučuj­e povratak na travnjak za 7-9 mjeseci BORIS NEMEC liječnik hrvatske reprezenta­cije

 ??  ??
 ??  ?? Marko prolazi najteže životno razdoblje, period strepnje i neizvjesno­sti – koliko će trajati oporavak i kada će opet zaigrati?
Marko prolazi najteže životno razdoblje, period strepnje i neizvjesno­sti – koliko će trajati oporavak i kada će opet zaigrati?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia