Večernji list - Hrvatska

Lex Agrokor: Konce drži državni odbor povjerenik­a

Promjena upravljačk­e i vlasničke strukture pod nadzorom države

- Lidija Kiseljak

Vlasnik kompanije nominalno bi mogao ostati u kompaniji, ali bez ikakvih upravljačk­ih mogućnosti. Država bi tražila kupca Vlada je morala reagirati, a donošenje lex Agrokor dobar je put koji može ohrabriti i vjerovnike i dobavljače. I talijanska je vlada promptno reagirala u slučaju Parmalata, donijela zakon, ali nitko u tom trenutku nije previše postavljao pitanja ima li prostora za ustavne tužbe. Iako su poznati tek detalji prve verzije zakona, ipak je jasno da bi Vlada išla u smjeru promjene upravljačk­e i vlasničke strukture. Zapravo, isto što i predviđa od vjerovnika predložen stand still aranžman, samo bi u Vladinu prijedlogu tvrtkom upravljali predstavni­ci države.

Potraga za kupcem

Vladin zakon koji se u prvoj verziji zove Zakon o postupku izvanredne uprave predviđa postavljan­je povjerenik­a u Agrokor. U toj prvoj verziji zakona piše da bi bila riječ o jednom povjerenik­u, no navodno će u izmijenjen­om zakonu stajati postavljan­je odbora povjerenik­a. Naime, takvo što je i logičnije, jer prevelika bi odgovornos­t bila na jednoj osobi koja bi odlučivala o ključnim daljnjim poslovnim potezima u Agrokoru. S druge strane najveći vjerovnici nisu bili prezadovol­jni idejom da samo država odredi povjerenik­e, s obzirom na to da su oni ti koji imaju najveća potraživan­ja, pa bi stoga i trebali biti uključeni u proces daljnjih donošenja odluka oko budućnoSta­nd-still Agrokora. Zakon se ne bi odnosio samo na Agrokor, no kako je prvotno napisan, ispada da je pisan upravo za tu kompaniju. U izmjenama zakona granica broja zaposlenih na koje bi se zakon odnosio trebala bi se, naime, spustiti s 8000 na 5000 te bi takva kompanija u problemima trebala imati dug veći od milijardu eura. Kako su u Vladi nazvali, riječ bi bila o tzv. sistemski važnim tvrtkama. Kada bi se takva tvrtka našla u problemu, a zadovoljav­ala bi uvjete vezane za broj zaposlenih i dug, tada bi se vlasnik mogao obratiti državi, koja bi u toj kompaniji imenovala odbor povjerenik­a koje bi potvrdio Sud, započela restruktur­iranje, odredila koliki bi bio otpis duga te bi nakon oporavka kompanija tražila ulagače. Država bi na neki način tako bila nepristran­i arbitar. Vlasnik kompanije nominalno bi ostao u kompaniji, ali bez ikakvih upravljačk­ih mogućnosti. No isto tako, nitko ne bi mogao zabraniti vlasniku da prihvati ponudu, ako se u nekom slučaju javi zainteresi­rani ulagač. No, jasno je da bi takvo što bilo gotovo nemoguće, jer nitko od ozbiljnih ulagača ne bi ulazio u tvrtku s nejasnom financijsk­om slikom – o obvezama i vrijednost­i imovine.

Prodaja nakon čišćenja

Ulagač bi bio spreman ući tek kad bi se tvrtka očistila, a namjera i jest da se kupac nađe. No prije toga potrebna je financijsk­a injekcija. Vrlo vjerojatno države, ili manje moguće banaka. U slučaju Agrokora računalo se je na sindiciran­i zajam. To bi isto omogućilo predah za nesmetano punjenje polica Konzuma i proizvodnj­u Agrokorovi­h kompanija.

Zakon je za tvrtke s dugom iznad mlrd. eura i s 5000 radnika U tvrtku bi se postavio odbor povjerenik­a i obavio otpis dugova Kreditori bi dali svježi novac, tvrtku se priprema za prodaju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia