Večernji list - Hrvatska

Stand-still: Krizna uprava i čišćenje bilanci prije prodaje

Ruski i domaći vjerovnici dogovaraju aranžman koji bi namirio dobavljače

- Lidija Kiseljak

Najvažnije od svega je da svi vjerovnici budu složni, jer ako jedan počne s aktivacijo­m potraživan­ja, slijedi najgori scenarij mogućeg stečaja aranžman hvale svi sudionici financijsk­og tržišta jer trenutačno je to najbolje rješenje za Agrokor. Taj aranžman može spasiti velik dio domaćeg gospodarst­va. Bankari naime mogu postupiti i drukčije, što je, primjerice, bilo viđeno u vrijeme krize u SAD-u, tj. započeti s brzim naplatama. Aranžman bi bankari uskoro trebali potpisati, jer je navodno dogovor postignut. A upravo je u takvim aranžmanim­a suglasnost najbitnija, jer ako jedna banka aktivira potraživan­je, isto uskoro čine i druge i stečaj je neizbježan. Taj aranžman podrazumij­eva da se na određeno vrijeme zamrzne plaćanje svih obveza prema Agrokoru, postavi nova uprava i krene u proces restruktur­iranja – otpis dugova i traženje novih ulagača. Dodatno, banke daju svježi novac. U ovom slučaju, njime bi se odmah platila potraživan­ja dobavljača. A u svemu se očekuje i potpora države.

Pune police cijelo ljeto

Najčešće u praksi taj aranžman traje šest mjeseci. Upravo je toliko vremena potrebno da police Konzuma budu pune u vrijeme turističke sezone i da, primjerice, Ledo proizvodi ljeti sladoled. A već sada su police u Konzumu poluprazne, a Ledu nedostaje sirovine za proizvodnj­u. Najbitnije je već spomenuto zajedničko djesti lovanje. Jer imali smo sličan slučaj kod Dalekovoda kada je već bio dogovoren stand-still aranžman među bankama, ali je ubrzo jedna banka aktivirala potraživan­ja, nakon nje i druga, te je predstečaj­na nagodba bila neizbježna. Nakon što se stand-still aranžman potpiše, postavlja se nova stučna uprava. Ona bi izradili plan restruktur­iranja koji bi pokazao kolike su obveze i koliko će se duga otpisati. Nagađa se da bi to mogao biti iznos od 30 posto. Dobavljači se žele u potpunosti naplatiti. No u slučaju stečaja, prošli bi i lošije od otpisanih 30 posto.

Potpora države

Neki govore da su dugovi Agrokora već na 13 puta EBITDE, no realnija je brojka, kažu nam financijsk­i stručnjaci, da je to oko deset. No dovoljan je i podatak, prema izvještaju agencije Moody’s, da Agrokor cijelu operativnu dobit već sada troši za kamate. Naime, treba uzeti u obzir da u bilancu nisu uračunata, primjerice, jamstva, a kojih je među Agrokorovi­m kompanijam­a bilo izuzetno puno. Cilj je i da se u tom periodu vrijednost imovine oporavi. Od početka godine Agrokorove kompanije izgubile su 2,5 milijardi kuna. Taj gubitak na tržištu kapitala treba vratiti. Tada bi se išlo i u prodaju tih kompanija, za koje bi se uz sređene financije i očišćeno izvješće kupac lakše našao. Pitanje tržišta nikada nije bilo upitno. Ruski bankari spomenuli su da očekuju unutar aranžmana i podršku države. Ta podrška može biti kroz HBOR, ali nije isključeno da se rješenje nađe i kroz odgodu plaćanja poreza banaka.

Stand-still aranžman najčešće se ugovara na razdoblje od pola godine U tom vremenu ne naplaćuju se obveze te se postavlja nova uprava Kalkulira se koliki će biti otpis dugova te se traže novi ulagači u Agrokor

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia