Večernji list - Hrvatska

Dobavljači nervozni i naplaćuju potraživan­ja, no i dalje se nadaju

Nakon što je Orbico aktivirao zadužnicu da bi se naplatio, mnogi su ga dobavljači kritiziral­i, ali su to sljedeći dan napravili još neki

- lidija.kiseljak@vecernji.net Lidija Kiseljak, Marina Šunjerga

Kraš je aktivirao naplatu kako bi poručio da vremena nema i da je nužan što brži dogovor

Nakon šoka u srijedu kada je Orbico aktivirao zadužnicu, na što su se mnogi ostali dobavljači zgrozili, jučer su isto napravili još neki dobavljači, od Kraša do nekih manjih, u iznosu od oko 10 milijuna eura.

Roglić: Taj mi novac treba

Kraš je aktivirao naplatu kako bi poručio svim dionicima da vremena nema i da je potreban što brži dogovor. Pa će, ako se dogovor bankara postigne, zadužnicu povući. Ako dogovora ne bude, jasno je da će i ostali dobavljači kojima su potraživan­ja došla na naplatu učiniti isto. A to je najcrnji scenariji. Jučer je rijetko tko od dobavljača bio raspoložen za razgovor, ali nam je svoj potez objasnio Branko Roglić, vlasnik Orbica. – Da je puštena zadužnica, doznao sam u srijedu navečer, ali i da sam bio tamo, odobrio bih taj potez. Rekao sam im, uostalom, da se to učini u trenutku kada u Agrokoru kažu da više ne mogu utjecati na plaćanje. A takav je upravo bio odgovor iz Agrokora u srijedu. Meni je taj novac potreban da mogu dalje nesmetano poslovati – rekao nam je Roglić. Dobavljači imaju svaki dan sastanke, u srijedu su se našli i s ruskim vjerovnici­ma, a sastanak je bio najavljen i za sinoć.

O svotama ne govore

Dobavljači kažu da im je važan zajednički jezik, da je procese potrebno ubrzati jer im vrijeme nije saveznik. Prema posljednje­m izvješću, od rujna dugovi su prema dobavljači­ma oko 16 milijardi kuna. Većina njih ima i dospjele obveze, no ne iznose o kojem je iznosu riječ. Veća je briga od tih dugova budućnost, tj. gdje će svoje proizvode plasirati. Neki su u tolikoj mjeri vezani za Konzum da bi u slučaju sloma i njihovo poslovanje bilo potpuno ugroženo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia