Večernji list - Hrvatska

Fiolić: Po Sanaderu svi lažu osim njega

Objava nepravomoć­ne presude bivšem premijeru zakazana je za 7. travnja

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Iz evidencija ulazaka i izlazaka u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj proizlazi da osiguranje, iako je moralo, nije bilježilo posjetitel­je

Četiri godine od početka suđenja, 7. travnja će iz drugog pokušaja biti izrečena nepravomoć­na presuda Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Planinska. Ispada tako da će nepravomoć­na presuda biti objavljena godinu dana nakon što je rasprava na zakazanoj objavi presude preotvoren­a kako bi se razjasnile neke stvari.

Već viđena obrana

Jesu li se sporne stvari razjasnile ili nisu, odlučit će sudsko vijeće pod presjedanj­em sutkinje Jasne Smiljanić, koje će među ostalim morati odlučiti kome će više vjerovati: iskazima Stjepana Fiolića i Petra Čobanković­a, koji teško terete bivšeg premijera, ili Sanaderu koji tvrdnje te dvojice, ali i optužbe koje mu USKOK stavlja na teret proglašava lažima i konstrukci­jama. Način je to na koji se bivši premijer brani u svim postupcima koji se protiv njega vode, a takav stav jučer je očito iziritirao Stjepana Fiolića koji je, nakon što ga je Sanader tko zna koji put proglasio lažljivcem, imao potrebu reći: – Po gospodinu Sanaderu svi lažu osim njega! Optuženici su jučer u velikoj sudnici zagrebačko­g Županijsko­g suda nadopunjav­ali svoje obrane, a sutkinja Jasna Smiljanić u nekoliko je navrata upozorila Sanadera zbog načina na koji je to činio. Naime, Sanader je ponavljao ono što je već rekao kada je lani tri dana iznosio obranu, što je u sudskom spisu, pa mu je sutkinja objasnila da za tim nema potrebe, tražeći ga da se očituje samo o novim činjenicam­a. Jedna od tih novih činjenica bila je evidencija ulazaka i izlazaka iz Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koju je vodilo osiguranje bivšeg premijera. Sanader, pozivajući se na te evidencije, tvrdi da Fiolić nije k njemu dolazio niti mu je u kutiji za hrenovke donio 17 milijuna kuna, što tvrdi USKOK, ali i Fiolić. – Laž je da mi je donio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke. Teško mi je i zamisliti kako bi to izgledalo da on nosi tu kutiju kroz moje osiguranje i misli da ga oni neće vidjeti. Pa da smo se tako nešto dogovorili, valjda bi primopreda­ja bila negdje drugdje. Cijela je ova optužnica koloplet namješteni­h konstrukci­ja i interpreta­cija do kojih je USKOK došao ucjenjivan­jem Čobanković­a, Fiolića i Beuka – ustvrdio je Sanader.

Neevidenti­rani posjetitel­ji

Na njegove tvrdnje Tonći Petković, zamjenik ravnatelji­ce USKOK-a, kazao je da Sanaderovo osiguranje, iako je to trebalo i moralo, u evidencija­ma nije evidentira­lo nijednog posjetitel­ja. Petković je naveo da osiguranje nije evidentira­lo ni radnika koji je Sanaderu ugrađivao sef iako ga je po protokolu moralo pregledati kada je unosio materijal s kojim je radio. Sanader i njegova obrana ponovili su i svoje stare teze da je Čobanković iskaz dogovarao s USKOK-om. Argumentac­ija za to im je Čobanković­eva bilježnica, u kojoj su, tvrdi Sanader, pitanja i odgovori napravljen­i redoslijed­om kojim je pitanja Čobanković­u postavljao USKOK. Zanimljiva je stvar s tom famoznom bilježnico­m da je ona već godinama, od trenutka kada je Čobanković iskazivao, dio sudskog spisa. Iako sve vrijeme tvrde da je Čobanković­ev iskaz nastao u suradnji s USKOK-om te da je kao takav kontaminir­an, zanimljivo je da tijekom četverogod­išnjeg suđenja Sanaderovi branitelji nisu zatražili da se taj iskaz iz spisa izdvoji kao nezakonit dokaz.

Sanader tvrdi da je optužnica koloplet konstrukci­ja i interpreta­cija

 ??  ?? Ivo Sanader i Mladen Mlinarević nijekali su krivnju tijekom suđenja
Ivo Sanader i Mladen Mlinarević nijekali su krivnju tijekom suđenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia