Večernji list - Hrvatska

Radimo za minimalac, a i on nam kasni

Bojim se da nećemo imati što staviti na stol za Uskrs, kaže Kristina Mihaljević

- Branimir Bradarić

Apeliramo na Vladu da vrati Borovo Vukovaru, kaže gradonačel­nik Ivan Penava

U upravi kažu da trenutačno čekaju da im HBOR odobri kredit i kako u suradnji s nadležnima čine sve da tvrtka opstane branimir.bradaric@vecernji.net Radnici vukovarske tvornice Borovo prošle godine bili su uskraćeni za Božić, a prema svemu sudeći ove godine bit će i za Uskrs. Plaća za veljaču još im nije isplaćena niti se zna kada će biti. Na zahtjev sindikata i Radničkog vijeća, predsjedni­k uprave Borova Gordan Kolundžić održao je sastanak s rad- nicima na kojem im je rečeno da će plaća biti isplaćena kada ishode kredit od HBOR-a.

Stalno u neizvjesno­sti

– Bojim se da na Uskrs nećemo imati što staviti na stol jer nećemo imati čime kupiti. Dolaze nam i računi koje nemamo čime platiti. Prvi smo radnici neke državne tvrtke, jer nama je i dalje država vlasnik, koji nisu imali nijedan kolač na stolu za Božić – kaže Kristina Mihaljević, glavna sindikalna povjerenic­a Tvornice kožnate obuće. Dodaje i da radnici u proizvodnj­i stalno rade za minimalac ili za samo nešto više od toga te da uvjeti rada nisu kvalitetni. Njezine riječi potvrđuje i Jelena Rašić, sindikalna povjerenic­a u Tvornici gumene obuće, navodeći kako su ovo jedni od najtežih trenutaka uopće u povijesti Borova. – Iz mjeseca u mjesec u neizvjesno­sti smo hoće li biti plaće ili neće – ističe Rašić. Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava kaže da već godinama izostaje bilo kakva komunikaci­ja i suradnja s upravom Borova. – Borovo vode ljudi koji nisu iz Vukovara i koji žive, rade i odluke donose u Zagrebu. Apeliramo na Vladu RH da vrati Borovo Vukovaru koji će sigurno bolje upravljati tvrtkom jer ona za njih znači puno više od obične tvrtke – kaže Penava. Iz tvrtke Borovo odgovaraju kako se pozitivni efekti rada i dosadašnji­h odluka očituju i u rastu prihoda od prodaje u 2016. koji su u odnosu na 2015. porasli za 3%, a prihodi od prodaje vlastitih proizvoda porasli su za 14% .

Zaposleno 670 radnika

– Društvo trenutačno čeka da mu HBOR odobri kredit kojim bismo osigurali pune kapacitete u proizvodnj­i te opskrbili prodavaoni­ce – stoji u odgovoru predsjedni­ka uprave Gordana Kolundžića. Navodi i da je trenutačno u Borovu zaposleno 670 radnika te da se u suradnji s nadležnim predstavni­cima RH čini sve moguće kako bi društvo opstalo.

 ??  ?? Sindikalne povjerenic­e kažu da uvjeti rada nisu kvalitetni
Sindikalne povjerenic­e kažu da uvjeti rada nisu kvalitetni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia