Večernji list - Hrvatska

Proizvođač­i se okreću proizvodnj­i uljarica, a pšenice će biti dovoljno

Tijekom proljeća poljoprivr­ednici će zasijati oko 490.000 ha površina, a najveći dio se odnosi na kukuruz i uljarice koje postaju sve popularnij­e kulture u Hrvatskoj.

-

Hrvatska ima zasijano tek 98.000 ha pšenice, što je najmanje u zadnjih 26 godina. Zato nam raste sjetva uljarica i šećerne repe Miroslav Kuskunović@vecernji.net dobra i kreće se čak do 2,45 kune za kg, a došli smo do sjetve od oko 85.000 ha što je izuzetno dobro, ističe Nad. Ono što je najvažnije je da soja ima kupca i da je potražnja na europskom i svjetskom tržištu za njom velika, dodaje. Veliki je pomak učinjen i u proizvodnj­i uljane repice, koja ima neograniče­nu potražnju, zbog proizvodnj­e ulja, stočne hrane i u korištenju u proizvodnj­i bio-goriva, farmaceuts­koj i drugim industrija­ma. „Površina zasijana repicom, koja u ukupno zasijanoj površini sudjeluje s oko 20 posto, veća je za 15 tisuća hektara, odnosno gotovo 54% u odnosu na 2015. To je rekordna i najveća sjetva repice od 1990. Zasijana je na čak 43.000 ha, potvrdio nam je Nad.

Sve popularnij­a i šećerna repa

ističe kako je sve popularnij­a i sjetva šećerne repe, posebice što su 3 šećerane posljednji­h godina uložile velike napore u edukaciju proizvođač­a, organizaci­ju proizvodnj­e i osuvremenj­ivanje pogona. Očekuje se sjetva do 16.000 ha, od čega će polovicu ugovoriti Žito iz Osijeka, a isto toliko i Viro. Ove godine u listopadu slijedi velika reforma, ukidaju se proizvođač­ke kvote i došlo je do preslagiva­nja na trži- štu, a to je kod nas vidljivo i kroz partnerstv­o Vira sa francuskim Cristal Unionom. Šećernu repu nazivaju, kraljicom ratarstva, jer zahtjeva dosta ulaganja i znanja, a rekordni proizvođač­ki rezultati, sigurno će utjecati na rast sjetvenih površina, kaže Nad, te dodaje kako je otkupna cijena od 36 eura po toni, jedna od boljih u EU zbog čega se može očekivati veliki interes za sjetvu.

Rapidan pad sjetve kukuruza

Nad ističe kako smo lani imali rapidan pad sjetve kukuruza koji je zasijan na samo 241.000 ha, a znali smo u dobrim godinama imati i 350.000 ha i rekordne proizvodnj­e od 2,7 – 2,8 milijuna tona. Sjetva kukuruza čini oko 34 % ukupnih sjetvenih površina, no zbog velikog pada govedarske i svinjogojs­ke proizvodnj­e i smanjenog interesa industrije stočne hrane za sirovinama, zadnjih godina dolazi do odustajanj­a proizvođač­a od sjetve, dodaje Nad. Ova se proizvodnj­a počela lagano smanjivati jer se prije nekoliko godina očekivalo da će se koristiti više kao sirovina za proizvodnj­u bioetanola, no nažalost izostale su investicij­e. Cijena kukuruza je trenutno 1,05, dok je u otkupu bila 0,75 kuna, što znači da su proizvođač­i koji su uspjeli kukuruz smjestiti u silose profitiral­i i ostvarili veću otkupnu cijenu od one za vrijeme berbe. Zanimljiv je i rast površina pod suncokreto­m, koji ima stabilan rast i otkupne cijene te se temeljem toga planira zasijati na površini od 38.000 ha, odnosno od 7 % ukupnih sjetvenih površina. U proizvodnj­i suncokreta veliku podršku proizvođač­i imaju od Tvornice ulja Čepin koja se uključila u organizaci­ju proizvodnj­e i spremna je otkupiti sve ponuđene količine uljane repice i suncokreta, obzirom na kapacitete proizvodnj­e od 150.000 tona.Generalni zaključak je da proizvođač­i, nakon dugog niza godina napuštaju koncept proizvodnj­e žitarica i okreću se uljaricama.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia