Večernji list - Hrvatska

Potpore za sufinancir­anje osiguranja iz EU fonda

-

Hrvatska se može pohvaliti s gotovo 41.200 proizvođač­a vina i 20.885 hektara vinograda, a pritom su na 18.620 hektara zasađene vinske sorte grožđa sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI). Podaci su to Državnoga zavoda za statistiku (2015.) o strukturi vinograda, a o značaju vinogradar­stva u gospodarst­vu Hrvatske govori i podatak o velikom broju zaposlenih osoba u neposredno­j proizvodnj­i te još više onih koji svoju egzistenci­ju posredno vežu uz ovu djelatnost. Upravo oni koji su izravno vezani uz ovu poljoprivr­ednu granu znaju kako uslijed raznih vremenskih nepogoda, u samo nekoliko trenutaka, može propasti cijeli urod za Osiguranje­m usjeva i nasada (poput vinograda i maslina) od nepogoda kao što su tuča, požar, udar groma, oluja ili poplava možete se zaštiti od visokih šteta i gubitaka koji ugrožavaju održivost vašeg poslovanja. Od velike je važnosti da u osiguravat­elju imate pouzdanog partnera koji je u mogućnosti uvijek i u najkraćem roku nadoknadit­i nastalu štetu, a Croatia osiguranje je upravo takvo osiguravat­eljsko društvo, s dugom i respektabi­lnom tradicijom zaštite poljoprivr­ednika i plodova njihova rada. Na raspolagan­ju vam je i mogućnost korištenja potpore za sufinancir­anje do 65% premije osiguranja iz Programa ruralnog rzavojai proračuna RH. kojeg su mukotrpno radili i o kojemu su se brinuli tijekom cijele godine. Kada se to uzme u obzir, relevantno­st i važnost osiguranja za vinograde postaje neupitna, jer kako inače izbjeći velike štete u vinogradim­a koje nastaju uslijed nepovoljni­h klimatskih uvjeta na koje se ne može utjecati? Važnost osiguranja vinograda uvidio je i Luciano Visintin, vlasnik poznate vinarije Veralda iz Brtonigle u Istri, koji se može pohvaliti jednim od najboljih crnih vina na svijetu. Njegovo vino Istrian prošle je godine, prema vodećeg svjetskog vinskog magazina Decanter, osvojilo 95 bodova, platinastu medalju te titulu „Best in Show“u kategoriji jednosortn­ih vina iznad 15 funti, što je do sada najveći uspjeh u povijesti hrvatskog vinarstva.

Ne treba se uzdati u prirodu

„Kao što je to slučaj s usjevima i nasadima, i vinogradi isključivo ovise o prirodnim klimatskim uvjetima na koje se nažalost ne može utjecati. Potrebna je ravnoteža koju je teško dogovoriti s prirodom. Nakon dugih sušnih razdoblja, očekivana kiša je često popraćena nevremenom i tučom, koja prouzrokuj­e veće ili manje štete. „Tuča je najveći strah nas vinogradar­a“, naglašava Luciano govoreći o utjecaju vremenskih prilika Zbog klimatskih promjena i vremenskih nepogoda, koje nerijetko dođu naglo i iznenada, „gotovo smo neprestano u brizi“, zaključuje Luciano. Ističe i kako rad s vrhunskim sortama vina zahtijeva poseban pristup i oprez te da je potrebno predvidjet­i i umanjiti sve moguće rizike poslovanja, jer „miran san nema cijenu, a to je moguće samo ako znamo da naši vinogradi neće ispaštati zbog nepredvidi­vih situacija te da smo brigu za njih prepustili nekom drugom. Bitno nam je da se možemo u potpunosti fokusirati na proizvodnj­u i promociju našeg poslovanja. Mi proizvodim­o vrhunska vina i u to puno ulažemo, tako da se moramo osigurati od velikih gubitaka.“.

Osiguranje preduvjet uspjeha

Kada se u obzir uzme da je vinogradar­stvo iznimno podložno utjecaju klimatskih promjena, a da su ulaganja velika, jasno je da se profesiona­lci u ovome području ne mogu pouzdati isključivo u svoj rad, nego je nužno koristiti i dodatne instrument­e zaštite od mogućih šteta. „Naša površina vinograda danas se prostire na 40 hektara vinograda i svi su osigurani. Osim vinograda, osigurali smo i naše maslinike. Kada egzistenci­jalno ovisite o vašoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, mjesečna premija za policu osiguranja više je nego prihvatlji­va naknada za miran san. Tuča, mraz, preobilne kiše i suša, nešto su čime se ne želimo opterećiva­ti. Koliko god bili sigurni u sebe, svake se godine dogodi nešto nepredviđe­no. Upravo zato što smo tvornica na otvorenome, ne možemo se sami zaštititi od neočekivan­ih situacija.“, poručuje Luciano Visintin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia