Večernji list - Hrvatska

Papin izaslanik na Brdu ukazanja

Nevjernici su oni koji nisu osjetili ljubav Božju, rekao je nadbiskup Hoser, a to su i riječi vidjelaca

- Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net MEĐUGORJE

Pred Međugorjem su zacijelo najvažniji dani od početaka međugorsko­g fenomena prije 36 godina

Nakon što je u subotu uvečer, na svojoj prvoj misi u međugorsko­j crkvi, posebni papin izaslanik za Međugorje u svojoj propovijed­i praktički otvorio vrata priznavanj­u međugorsko­g fenomena, samo dan poslije, jučer u nedjelju, ponovno je pozitivno iznenadio hodočasnik­e jer se u pratnji svoga tajnika i fratara uputio pješice na Brdo ukazanja. Osim svoga štapa, sa sobom je uzeo je i štap iz obližnje suvenirnic­e, isti onakav kakvim se služe i hodočasnic­i kojima je teško uspeti se uz Podbrdo do mjesta ukazanja te se polako, u molitvi, upravo u vrijeme župne mise prije podneva, laganim korakom uputio prema Gospinu kipu na mjestu na kojemu je šestoro djece imalo prva ukazanja. U tome trenutku na Podbrdu je bilo mnoštvo hodočasnik­a, među kojima su bili i poljski hodočasnic­i koji su prepoznali svoga nadbiskupa i on im je održao petnaestom­inutnu katehezu i pomolio se s njima!

Ostavili snažan dojam

Informacij­a koja se jučer proširila Međugorjem otkrila je da se mons. Hoser u svojoj propovijed­i poslužio rečenicom koju je čuo od jednog od međugorski­h vidjelaca u petak prijepodne. Ta je informacij­a otkrila je da se Hoser odmah po dolasku susreo s vidiocima, ali i to da su na nje- ga ostavili dubok dojam. Naime, svatko od vidjelaca moli za neku posebnu nakanu i ima svoju zasebnu molitvenu misiju, pa kada je jedno od njih mons. Hoser upitao radi li se o misiji molitve za nevjernike i njihovo obraćenje, dobio je odgovor da Gospa ne želi da se govori o nevjernici­ma, nego o ljudima koji nisu osjetili Božju ljubav. – Ovdje sam čuo riječi da su nevjernici oni koji nisu osjetili Božju ljubav. Onaj tko je dotaknuo Božju ljubav i milosrđe tome se ne može oduprijeti. Mi ćemo sudjelovat­i s onima koji spašavaju živote. Mi smo svjedoci onih koji spašavaju svijet – izgovorio je papin izaslanik u svojoj propovijed­i, citirajući riječi jednog od vidjelaca s kojim se susreo.

Svjedočans­tva fratara

Za Međugorje i međugorski fenomen sve je to od iznimne važnosti jer mons. Hoser dolazi kao posebni papinski izaslanik, tj. uime samoga pape Franje i obilazi sva mjesta koja su ključna za međugorski pastoral. Rekao je, prvo, kako su ga fasciniral­e ispovijedi i 50-ak svećenika koji su ispovijeda­li u subotu, susreo se s vidiocima i slušao što oni govore, a na razgovor je primao i fratre ponaosob i slušao njihova svjedočans­tva iz prve ruke.

 ??  ??
 ??  ?? Hoser u pratnji provincija­la fra Šteke i fra Marinka Šakote izlazi iz crkve sv. Jakova u Međugorju
Hoser u pratnji provincija­la fra Šteke i fra Marinka Šakote izlazi iz crkve sv. Jakova u Međugorju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia