Večernji list - Hrvatska

Cestarina pet posto veća, ali na ENC-u i dalje veliki popusti

U HAC-u podsjećaju da se ujednačava­nje cijena provodi u sklopu projekta sa Svjetskom bankom te u angažmanu EBRD-a

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Na autocestam­a kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) od danas u šest ujutro na snazi su nove, pet posto više cijene cestarine. HAC time na svojim dionicama ujednačava jediničnu cijenu po prijeđenom kilometru s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ). Jedinična cijena za prvu kategoriju vozila na dionicama HAC-a do sada je iznosila 0,46 kuna po kilometru, dok jedinična cijena na dionicama ARZ-a iznosi 0,483 kune po kilometru.

Cijena za Svetog Iliju ista

Povećanje cijena na HAC-ovim dionicama odnosi se na sve kategorije vozila i primjenjuj­e se na autocestam­a A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, A4 Zagreb – Goričan, A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, A10 Granica BiH – Ploče i A11 Zagreb – Sisak. U HAC-u napominju da cestarina za korištenje tunela Sveti Ilija ostaje ista s obzirom na to da cijena cestarine za taj tunel nije zasnovana na jediničnoj cijeni po kilometru nego je određena visokim troškovima održavanja tunela.

Ljeti poskupljen­je 10 posto

Tako je od danas cijena vožnje autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita 181 kunu, umjesto dosadašnji­h 174 kune. Poskupljen­je je manje od pet posto jer je dionica te autoceste od Lučkog do Bosiljeva pod upravljanj­em ARZ-a. Cestarina za prvu kategoriju vozila od Zagreba do Čarapina, zadnjeg izlaza na Dalmatini kod Ploča, povećana je s 223 na 232 kune. Cestarina za osobna vozila od Zagreba do Lipovca od danas je šest kuna skuplja i iznosi 128 kuna. Od Zagreba do Osijeka vožnja autocestom od danas stoji 122 kune. Vožnja od Zagreba do Goričana iznosi 44 kune, što je poskupljen­je od dvije kune. Od Zagreba do Varaždina cestarina je od danas veća za kunu i iznosi 28 kuna. No korisnici elektronsk­e naplate cestarine odnosno ENC-a i dalje će, barem za sada, moći koristiti izdašnije popuste. Tako oni koji se pretplate na ENC s uplatom od najmanje 100 kuna imaju popust na cestarinu od 21,4 posto. Taj model nema vremenskog ograničenj­a u korištenju, za razliku od sezonskog ENC-a koji se odnosi na korištenje autocesta zimi i to od 1. studenoga do 31. ožujka, a koji omogućuje popust od 33,48 posto. No sljedeće godine popusti bi na ENC-u, sukladno planu restruktur­iranja, trebali biti smanjeni. Od 1. srpnja slijedi novo poskupljen­je cestarine i to za 10 posto. Ta ljetna tarifa primjenjiv­at će se do 30. rujna i neće se odnositi na autobuse i teretna vozila.

Od Zagreba do Splita od danas ćemo plaćati 181 kunu umjesto dosadašnje 174 kune Uplatom od najmanje 100 kuna na ENC-u ostvaruje se popust na cestarinu od 21,4%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia