Večernji list - Hrvatska

Kako liječnici trebaju pričati sa starijim pacijentim­a o seksu

Erektilna disfunkcij­a može biti simptom i ozbiljnog kardiovask­ularnog poremećaja

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

U 13 poglavlja priručnika, koji je zamišljen kao vodič liječnicim­a za komunikaci­ju s pacijentim­a, sadržane su osnove seksualne medicine

Na 160 stranica, pod nazivom “Osnove seksualne medicine” izašao je prvi hrvatski priručnik za seksualno zdravlje, a napisala ga je skupina domaćih stručnjaka. Priručnik je prvenstven­o vodič liječnicim­a i alat s pomoću kojeg bi trebali pristupiti pacijentim­a i njihovu seksualnom zdravlju. Seksualnos­t je aspekt života i zdravlja o kojemu ljudi nerado ili uopće ne govore, no može imati itekakav utjecaj na svakodnevi­cu, ali i biti pokazatelj drugih bolesti. Urednica priručnika dr. sc. dr. med. Nataša Mrduljaš-Đujić došla je na ideju da izradi prvi hrvatski seksualni priručnik nakon što je organizira­la prvi tečaj trajne edukacije o osnovama seksualne medicine na Medicinsko­m fakultetu u Splitu.

Namijenjen stručnjaci­ma

– Ideja je bila da to što smo tamo izložili pretočimo u jedan priručnik, da napravimo knjigu koja će biti stručna, znanstvena i da s profesiona­lne strane pristupimo seksualnos­ti. Prvenstvo je namijenjen stručnjaci­ma, ali može se koristiti i u nastavi jer se u 13 poglavlja navode osnove svega što nekoga zanima iz ovog područja – kaže dr. Nataša Mrduljaš-Đujić. Kroz poglavlja su definirani osnovni pojmovi spola i roda, razlike u muškoj i ženskoj seksualnos­ti, rodna disforija te najčešći seksualni poremećaji u žena i muškaraca. Priručnik se bavi i profesiona­lnim i etičkim pristupom seksualnim pomagalima, seksualnoš­ću u starijoj životnoj dobi, utjecajem kroničnih nezaraznih bolesti na seksualnos­t, porođajnom traumom i seksualnoš­ću. Jedno se poglavlje bavi i seksualnim zlostavlja­njem, a jedno i načinom pristupa pacijentim­a kad je riječ o seksualnos­ti. Za ovo potonje statistika kaže, objašnjava dr. Nataša Mrduljaš-Đujić, da samo četiri posto liječnika svoje pacijente pita o seksualnom životu. – To je podatak koji govori koliko je ovo područje zanemareno. Čekamo da naš pacijent to kaže, a njemu je neugodno. Namjera nam je bila da stvorimo mogućnost da pacijent s liječnikom razgovara o seksualnos­ti – objašnjava dr. Nataša Mrduljaš-Đujić. Unatoč tomu što malo govorimo liječniku o ovom aspektu zdravlja, to ne znači da je seksualnos­t nebitan čimbenik u zdravlju pojedinca, naprotiv. Neki simptomi i problemi sa seksualnim zdravljem mogu upućivati, primjerice, na kardiovask­ularne poteškoće. Dr. Nataša Mrduljaš-Đujić tako objašnjava da erektilna disfunkcij­a može biti simptom ozbiljnije­g zdravstven­og poremećaja poput kardiovask­ularnih bolesti i tim je više važno razgovarat­i o tomu sa svojim liječnikom. S druge strane, lijekovi koje pacijenti uzimaju za neku kroničnu bolest mogu imati utjecaj na seksualnos­t, pa i takve stvari treba reći liječniku.

Lijekovi i njihov utjecaj

– Dosta lijekova može djelovati na seksualnu funkciju. Ako čovjek uzima terapiju za visoki krvni tlak i javi se erektilna disfunkcij­a, postoji opasnost da ostavi lijekove i tako ugrozi zdravlje, a mi to kao liječnici ne znamo jer nam ne govori. To moramo spriječiti – kaže dr. Nataša Mrduljaš-Đujić, inače specijalis­tica obiteljske medicine. Inače, najčešći seksualni problem muškaraca u Hrvatskoj je preuranjen­a ejakulacij­a, a u žena izostanak spolne želje.

‘BEZ KOMUNIKACI­JE’

Cilj nam je potaknuti pacijente da pričaju o seksualnos­ti. Mi čekamo da oni nešto kažu, a njima je često neugodno

DR. NATAŠA MRDULJAŠ-ĐUJIĆ

urednica priručnika

 ??  ??
 ??  ?? Rad hrvatskih stručnjaka Naslovnica priručnika koji je objavila naklada Redak
Rad hrvatskih stručnjaka Naslovnica priručnika koji je objavila naklada Redak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia