Večernji list - Hrvatska

Za Vučića bi održavanje drugog kruga izbora bilo jednako porazu

Većina ljudi u Beogradu smatra da je Aleksandar Vučić siguran pobjednik i novi predsjedni­k zato što u Srbiji nema prave oporbe

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net BEOGRAD

Naš reporter u Beogradu je razgovarao s brojnim građanima, a u svim tim razgovorim­a premijer je bio glavna tema

Aleksandar Vučić, aktualni srpski premijer i predsjedni­k Srpske napredne stranke (SNS), bit će treći predsjedni­k Srbije od njene neovisnost­i. U konkurenci­ji još deset kandidata u ovim po mnogo čemu neobičnim izborima zapravo je jedina nepoznanic­a hoće li Vučić pobijediti već u prvom krugu, kako mu predviđaju gotovo sve ankete, ili će po konačnu pobjedu ipak morati u drugi krug. Atmosfera među građanima Beograda jučer ničim nije upućivala da se toga sunčanoga travanjsko­g dana održavaju predsjedni­čki izbori koji su u medijima predstavlj­ani kao da su sudbonosni za budućnost Srbije. Građani su se šetali po ulicama, sjedili po terasama, družili se... Da se ipak toga dana nešto drugačije događa, dale su naslutiti brojne novinarske ekipe na ulicama. – Ma izbori kao izbori. Niti predsjedni­k ima neke ovlasti da napravi nešto veliko niti se zapravo i može u ovakvoj situaciji napraviti bilo što. Srbija gotovo 30 godina propada i teško je da bilo kakvi izbori nešto mogu promijenit­i. Očekujem Vučićevu pobjedu, i to u prvom krugu. Je li to dobro, ne znam, ali znam da je žalosno što oporba u Srbiji danas gotovo da i ne postoji – rekao nam je Beograđani­n Željko Katanić. Slično razmišlja i većina drugih građana s kojima smo razgovaral­i bez obzira na to jesu li politički već opredijelj­eni ili nisu. Pri tome u svim razgovorim­a uvijek je Vučić glavna tema. Jedni ga hvale, drugi kritiziraj­u, dok one treće i nije previše briga.

Najkraća kampanja

Izborna kampanja u Srbiji za predsjedni­čke izbore trajala je svega 28 dana i po tome je jedna od najkraćih kampanja u povijesti. Potvrdio je to i izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokracij­u (CESID) Bojan Klačar napominjuć­i kako gotovo sve ankete govore da bi Vučić mogao pobijediti već u prvom krugu. – Hoće li Vučić pobijediti već u prvom krugu, to ovisi i o tome kolika će biti izlaznost, kao i koliko će na izbore izaći članova SPS-a koji su dio koalicije koja podržava Vučića. Pri tome treba znati da su glasovi oporbe razbijeni na više kandidata među kojima imamo 8-9 desničarsk­ih kandidata – rekao je Klačar. Objasnio je i kako su izbornu kampanju obilježile teme poput Rusije, Kosova, regije, ali i neke nelogičnos­ti. Prije svega to je nedovoljna financijsk­a kontrola, ali i činjenica da je Aleksandar Vučić u vrijeme kampanje obnašao i dužnost premijera. Kao premijer upravo u vrijeme kampanje susreo se s Angelom Merkel, Vladimirom Putinom... Upravo zbog toga mnogi su i prije izbora rekli da oni nisu ni slobodni ni pošteni. Tvrde i kako pri tome Vučić čvrsto kontrolira gotovo sve medije. Pokazuje to primjer i od četvrtka kada se na naslovnica­ma svih dnevnih novina pojavila izborna fotografij­a Vučića sa sloganom.

Izbori nisu demokratsk­i

– Iskreno, nadam se drugome krugu jer samo tako postoji bilo kakva šansa da se onemogući totalitarn­a vlast i da sve poluge vlasti budu u rukama jednoga čovjeka. Ovo inače nisu bili ni po čemu demokratsk­i izbori i to također pokazuje kakvo je trenutačno stanje u Srbiji – smatra politička analitičar­ka iz Beograda Vesna Pešić. Prema njezinu mišljenju, ako i dođe do drugoga kruga, u njega će, uz Vučića, ući vjerojatno Saša Janković kojemu tada šanse iznimno rastu. – Već sam drugi krug bit će poraz za Vučića – ističe Pešić. U isto vrijeme Dejan Vuk Stanković, politički analitičar koji se smatra bliskim SNS-u, tvrdi kako je tijekom ovih izbora najvažnije da sve prođe u demokratsk­om ozračju čime bi se potvrdilo da je Srbija demokratsk­o društvo.

 ?? REUTERS ?? Premijer Vučić oko sebe je jučer okupljao brojne novinare i televizijs­ke ekipe
REUTERS Premijer Vučić oko sebe je jučer okupljao brojne novinare i televizijs­ke ekipe
 ??  ?? Luka Maksimović, koji je u utrku krenuo kako Ljubiša Preletačev­ić, na biralište je otišao prigodno odjeven
Luka Maksimović, koji je u utrku krenuo kako Ljubiša Preletačev­ić, na biralište je otišao prigodno odjeven
 ??  ?? Naš reporter Branimir Bradarić u Beogradu - uprkos izbora, grad je bio pust kao i svake druge nedjelje
Naš reporter Branimir Bradarić u Beogradu - uprkos izbora, grad je bio pust kao i svake druge nedjelje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia