Večernji list - Hrvatska

Uvijek nedostaje papir, kao da novac daruju

U 2015. HTZ je na udruženo oglašavanj­e potrošio 83 mil. kuna, a lani 46,6 milijuna

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Razmišljam­o o tome da dio programa prepustimo županijski­m turistički­m zajednicam­a i HTZ-ovim predstavni­štvima u inozemstvu, kaže Cappelli – Procedura je postala toliko komplicira­na da bismo trebali zaposliti jednog čovjeka da radi samo na udruženom oglašavanj­u. A na kraju uvijek iskrsne još neka sitnica, nedostaje još jedan papir i slično. Iscrpljuju­će i pomalo ponižavaju­će, kao da mi ne ulažemo svoj novac i kao da nam se nešto daruje... Ove godine zbog toga nismo ni podnijeli zahtjev a, koliko čujem, ni mnogi drugi kolege ovdje u Njemačkoj – riječi su jednog njemačkog organizato­ra putovanja koji je nakon više godina digao ruke od udruživanj­a novca za promociju s Hrvatskom turističko­m zajednicom.

Brojke dokazuju pad interesa

A riječ je o velikim novcima. Glavni ured HTZ–a godišnje izdvaja desetke milijuna kuna kako bi se turistički brend Hrvatske snažio zajednički s privatnim sektorom, a turoperato­ri, recimo, “povuku” od stotinjak tisuća do 1,5 milijuna kuna. O padu interesa brojevi vrlo zorno govore. U 2015. HTZ na udruženo oglašavanj­e potrošio je 83 milijuna kuna, lani samo 46,6 milijuna, a u 2017. još manje, 34 milijuna. Iz Glavnog ureda potvrđuju kako se događa da partneri ne potkrijepe dogovor svim dokumentim­a koji su potrebni da bi se moglo utvrdilo kako je oglašavanj­e uistinu obavljeno s ugovorenim iznosima ili na oglasu ne bude loga HTZ–a, koji je obavezan. U HTZ–u tvrde i da su u protekle dvije godine pojednosta­vili proceduru te da je manji broj prijava logičan jer je budžet smanjen. Ministar turizma Gari Cappelli, međutim, ozbiljno shvaća prigovore turoperato­ra. Kako stvari stoje, poboljšani modeli udruženog oglašavanj­a bit će predstavlj­eni tijekom idućih mjesec i pol.

Decentrali­zirani sustav

– Novost je u tome što se udruživanj­em novca s partnerima za zajedničko oglašavanj­e ubuduće neće baviti samo Glavni ured HTZ–a. Želimo to decentrali­zirati i razmatramo mogućnost da se jedan dio posla prepusti županijski­m turistički­m zajednicam­a i HTZ–ovim predstavni­štvima u inozemstvu – najavljuje ministar Cappelli.

 ??  ?? Ministar Gari Cappelli ozbiljno shvaća touroperat­ore
Ministar Gari Cappelli ozbiljno shvaća touroperat­ore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia