Večernji list - Hrvatska

U klasičan krimić autor uvodi vampirizam

Pisac je, pišući za Večernji list, otkrio svoje motive za roman u kojem otkriva sebe

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB

U Hrvatske knjižare danas stiže jedanaesti roman u kojem se norveški hit-pisac vraća svojem karizmatič­nom junaku Harryju Holeu Norveška književna zvijezda Jo Nesbø vjerojatno je najbolji mogući dokaz o uspjehu stvorenom radom. Čovjek koji je svojim književnim hitovima odavno osigurao miran život i svojim praunucima i kojem na jesen stiže prvi hollywoods­ki film snimljen po njegovu romanu, zapravo je radoholiča­r, autor koji objavljuje mnogo – i različito.

Onaj koji je uspio pobjeći

Tako će neki reći da je vrhunce dosegnuo pišući za djecu (serijal o doktoru Proctoru), a neki pak prigovorit­i da su mu krimići bez glavnog junaka Harryja Holea mnogo manje uzbudljivi od onih u kojima je glavni lik taj genijalni istražitel­j i karizmatič­ni gubitnik. Bilo kako bilo, danas je u hrvatske knjižare stigao novi roman “Žeđ”, jedanaesti iz serije o Harryju Holeu. I taman kada bi skeptici po- mislii da se Nesbø umorio od svog glavnog junaka, od svih mogućih nevolja i zločina u koje ga je već odveo, on dokazuje da su pred njima još mnoge avanture. Nesbø roman započinje savršeno svjestan da je s Holeom zatvorio jedan krug: prošli su nevjerojat­ne avanture, istražili najmračnij­e zločine, preživjeli autodestru­kciju. Smirenje koje je stiglo na kraju prošlog romana (“Policija”) ovdje je zamah za novi početak. Pišući ekskluzivn­o za Večernji list, sam je Nesbø objasnio svoje namjere: na početku ovog romana Harry Hole, bivši ovisnik o alkoholu, drogama i situacijam­a iz kojih je jedna izvukao živu glavu, sretan je. Radi kao predavač na Policijsko­j akademiji, uživa u braku sa ženom koju voli, a sin te žene u njemu vidi idola i uzor... Naravno, nova okrutna ubojstva – a žrtve su žene koje odlaze na susrete s muškarcima dogovorene preko interneta – natjerat će ga da se vrati policijsko­m poslu jer ubojica ostavlja njemu prepoznatl­jive potpise – to je monstrum koji mu je uspio pobjeći. Nesbø je Holeovu sreću nazvao “svakodnevn­im hodom po tankom ledu” otkrivajuć­i pri tome da i karakterno dijeli neke od osobina svog junaka.

Kako je to ‘piti krv’ ovisnosti

Led ovdje puca na spektakula­ran način jer autor u klasičan krimić i potjeru za ubojicom uvodi motiv vampirizma. No “piti krv” ovdje je simbol ovisnosti svake vrste, pa i one glavnog istražitel­ja koji mora pomoći cijelom društvu, čak i kada to znači da će osobno izgubiti ono što mu je najvažnije. Kao i uvijek, Nesbø je moćan autor koji čitatelja drži u napetosti na više od 400 stranica knjige. A za sve njegove fanove treba reći i da autor u ovom romanu najviše otkriva o sebi samom, primjerice svoje glazbene preferenci­je.

Ubojica ubija žene koje muškarce nalaze na internetu i pri tome ispija njihovu krv

 ??  ??
 ??  ?? Priči nije kraj Kraj romana daje naslutiti nova uzbuđenja u romanu koji slijedi, a koji u nas objavljuje Fokus
Priči nije kraj Kraj romana daje naslutiti nova uzbuđenja u romanu koji slijedi, a koji u nas objavljuje Fokus

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia