Večernji list - Hrvatska

Ljetovao sam u Istri i doživio tu prvu ljubav

-

Austrijska zvijezda i začetnik electro swinga u sklopu turneje “The Burning Spider” 7. travnja priprema spektakl u Domu sportova Ana Horvat scena@vecernji.net ZAGREB U svijetu glazbe poseban status uvijek su uživali glazbenici čiji je doprinos bio otkriće nekog novog glazbenog pravca ili fuzije. U tu kategoriju inovatora ulaze nedavno preminuli Chuck Berry, The Doors, The Ramones, Sugarhill Gang ili The Prodigy... Elektronič­ka glazba je novim tehnologij­ama omogućila novi pristup i kreativcim­a koji recikliraj­u, remiksiraj­u i sempliraju.

Majstor plesnog podija

Jedan od njih upravo je Marcus Füreder, poznatiji kao Parov Stelar, koji će u sklopu turneje “The Burning Spider” i u povodu skorog izlaska albuma 7. travnja održati koncert u zagrebačko­m Domu sportova. Nakon bavljenja techno i house glazbom, 2004. Marcus je odlučio objaviti rezultate svojih eksperimen­ata. U singlu “Kiss Kiss” prvi je put upotrijebi­o segmente swinga, a danas je taj EP poznat kao prvi electro swing singl. Istu formulu ponovio je i na prvom albumu “Rough Cuts” koji mu je donio svjetsku slavu. Njegovi albumi “Coco’’, “The Princess’’ i “The Demon Diaries’’ sadrže semplove legendi kao što su Duke Ellington, Billie Holiday ili Glenn Miller, a hitovi poput “Libella Swing’’, “All Time’’ ili “Clap Your Hands” osvojili su plesne podije diljem svijeta.

Stiže i novi album

Parov Stelar otišao je korak dalje i u scenskom nastupu, okupivši 2005. Parov Stelar Band. Podatak da je dosad odsvirao gotovo 700 koncerata govori u prilog tome da Zagreb očekuje koncertno-plesni i vizualni spektakl, u kojem će se kao predgrupa pojaviti i Roppongi Red, zagrebačko-bečki kolektiv s afinitetim­a prema elektronič­koj i klupskoj glazbi. Bit će to pravi live party, koncert nakon kojeg će vas zaboljeti noge od plesanja. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Eventima, Dirty Old shopu ili Dallas Recordsu Zagreb. Interes za sve koncerte u sklopu “The Burning Spider” turneje je ogroman, a posebno za one koji će se održati neposredno prije ili poslije objave albuma, u koje spada i nastup u Domu sportova. Parov Stelar je u dosadašnji­m medijskim istupima garantirao odličnu zabavu i izražavao simpatije prema hrvatskoj publici, a otkrio je i da je kao dijete ljetovao u Istri te kako ga za Hrvatsku veže i prva ljubav.

Surađuje sa zvijezdama kao što su Tony Bennet, Lady Gaga, Lana Del Rey, Bryan Ferry...

 ?? PONEDJELJA­K, 3. TRAVNJA 2017. ??
PONEDJELJA­K, 3. TRAVNJA 2017.
 ??  ?? Pravo mu je ime Marcus Füreder, a na sceni se pojavio krajem 90-ih
Pravo mu je ime Marcus Füreder, a na sceni se pojavio krajem 90-ih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia