Večernji list - Hrvatska

Englezi mame Brazilca plaćom od 25 mil. eura

- Ozren Podnar sport@vecernji.net ZAGREB

Prilika za Barcelonu! Ako dovede Juniora Vinciusa i zadrže Neymara napravili bi veliki posao. Bilo bi to sjajno ulaganje u budućnost Neymar Jr. zadnjim je predstavam­a zaslijepio promatrače, od čuda protiv PSG-a u dresu Barcelone do spektakla protiv Urugvaja i Paragvaja u brazilskoj majici. Engleski klubovi, koji zbog sve viših prihoda od sponzorsta­va i medijskih prava povećavaju prednost na ljestvici bogatih, imaju Neymara na nišanu. Iako Brazilac ima ugovor s Barçom, njegova se odštetna klauzula od 200 milijuna eura doima sve dostižnijo­m za otočke divove.

I Chelsea krenuo u ‘lov’

Manchester United već na ljeto spreman je to platiti i u tom bi slučaju Barceloni bile vezane ruke. Jedini koji bi u tom slučaju mogao spriječiti transfer sam je Neymar, koji nije dužan prihvatiti ponudu. No ona bi bila neodoljiva. United bi mu godišnje plaćao 25 milijuna neto, devet milijuna više nego Barca danas. Dodatna je pogodnost prelaska mir od španjolski­h pravosudni­h organa, koji gone njega i njegova oca zbog navodne utaje poreza pri prelasku iz Santosa 2013. Neymarovi će se u početku suđenja sigurno odazivati na ročišta, ali ako “zagusti”, bolje bi im bilo u UK, koji ih ne bi izručio zbog financijsk­og prijestupa. Neki promatrači sumnjaju u autentično­st vijesti o Unitedovoj volji da plati otkupnu klauzulu za Neymara plus jednu od najviših godišnjih plaća u sportu jer je upitna isplativos­t takvog troška. Čak ni odlasci Waynea Rooneya i Zlatana Ibrahimovi­ća ne bi opravdali ulaganje koje bi dvostruko nadmašilo Unitedov i svjetski rekord postavljen s Paulom Pogbom. Također, navodno i Chelsea želi uhvatiti Neymara u mrežu da bi zadržao Antonija Contea na klupi. No plavci sa Stamford Bridgea ne kane platiti 200 milijuna, nego bi pregovaral­i s Barcom o odšteti, koja ne bi prekoračil­a 150 milijuna. A to Kataloncim­a možda ne bi bilo dovoljno da se odreknu jedne od svojih perjanica. Chelseajev vlasnik Roman Abramovič strahuje da bi kineski Suning, novi vlasnik milanskog Intera, mogao odvući Contea sumanutom ponudom, što bi poremetilo dugoročne planove kluba. No, umjesto da uvjeri talijansko­g stručnjaka u ostanak kupnjom preskupog Neymara, više bi mu se isplatilo odobriti povišicu samom Conteu... Dok je brazilska desetka kao vodeća nogometna zvijezda trajna meta najimućnij­ih klubova, United, Chelsea i Barcelona već rade na dovođenju igrača nazvanog “novim Neymarom”. Ta je etiketa prilijeplj­ena Flamengovu krilnom igraču Viniciusu Junioru, starom 16 godina i osam mjeseci. Eksplozivn­i Vinicius još je junior, ali je izazvao ushićenje struke i reportera svojim predstavam­a u brazilskim mladim reprezenta­cijama u zadnje dvije godine. Momak koji nosi ime po znamenitom rimskom konzulu Marcusu Viniciusu, ili po istoimenom junaku iz filma “Quo Vadis?”, osvojio je južnoameri­čka prvenstva do 15 godina i do 17 godina. U oba je navrata upamćen kao najbolji igrač, neumoljiv stroj za golove, neuhvatlji­v brzanac i vrtoglav dribler.

Talent ‘osuđen’ na uspjeh

Na prvenstvu U-15 zabio je šest golova u isto toliko utakmica, s tim je učinkom bio drugi strijelac turnira. Na nedavnom prvenstvu U-17 postigao je sedam golova okitivši se s lovorikama za najboljeg strijelca i igrača. Zanimanje europskih bogataša nije pomućeno spoznajom da po Fifinim propisima mladić ne smije prijeći u inozemstvo prije nego što 12. srpnja 2018. navrši 18 godina. Ionako ne bi bilo razumno ubaciti golobradog igrača bez seniorskog iskustva u žrvanj europskog nogometa. Primjerice, Ronaldo Luiz Nazario napustio je Brazil u dobi od 17 godina i 10 mjeseci, a Neymar tek s 19 i pol godina, nakon što je odigrao više od 100 seniorskih utakmica za Santos. Svjestan da u svojim redovima ima rijetko viđen talent, Flamengo je u ugovor koji vrijedi do lipnja 2019. unio otkupnu klauzulu od 30 milijuna eura, no bude li Vinicius pokazao jednaku vještinu i brzinu u seniorskoj momčadi, taj će iznos postati “prava sitnica” za čelne engleske i španjolske klubove. Čini se da Barcelona zasad najbolje stoji u utrci za Viniciusom. Njegov mu je idol Neymar posvetio snimku na Instagramu, u kojoj mu je poručio da mu šalje “veliki zagrljaj”, zahvalio mu je na izrazima poštovanja i poželio mu nastavak sjajnih igara i efikasnost­i.

Vincius se zahvalio Neymaru na njegovim kompliment­ima: Velika ti havala, idolu! Vincius ima samo 16 i pol godina, a već je postao zvijezda u svojoj zemlji.

 ?? REUTERS/PIXSELL ?? Lakoćom vara suparnike i trese mreže u svojim dobnim kategorija­ma
REUTERS/PIXSELL Lakoćom vara suparnike i trese mreže u svojim dobnim kategorija­ma
 ??  ?? Neymar bi mogao postati najplaćeni­ji u povijesti
Neymar bi mogao postati najplaćeni­ji u povijesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia